Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Nincs igény a diákmunkára

Nehéz dolguk van azoknak a rábaközi diákoknak, akik lakó- helyükön szeretnének nyári munkát vállalni.
Pár éve még nem volt okuk panaszra a dolgozni kívánó fiataloknak. Aki a nyári vakációt pénzkeresettel is össze akarta kapcsolni, Csornán és Kapuváron is kínálkozott rá lehetősége. Annak idején több üzem is alkalmazott nyaranta diákokat, manapság azonban nincs igény a munkájukra.

A parkrendezés is a múlté

Az egyik legtöbb diákot foglalkoztató cég a kapuvári húsgyár volt: 2003 előtt volt olyan időszak, hogy húsz-harminc tanulót is alkalmaztak egyszerre. Feladatuk a könnyű, szeletelt termékek csomagolása volt. Bedecs Pál gyárigazgató elmondta: már nem foglalkoznak húskészítmények gyártásával, csak sertésvágással, -darabolással, ez pedig nem tizenhat-tizennyolc éves fiataloknak való munka. Kapuváron még a városgazdálkodási vállalat alkalmazott nyaranta tanulókat parkrendezési munkákra, de ez a cég évekkel ezelőtt megszűnt.

Bezárt a csornai iroda

A csornai helyzetről a helyi diákmunka-szervezetet szerettük volna megkérdezni, de csak egy bezárt irodát találtunk. Az illetékesek szerint azért kellett megszüntetni a csornai kirendeltséget, mert ráfizetéses volt a fenntartása. Bár munkavállaló lett volna bőven, kevés helyi cég, vállalkozás alkalmazna manapság diákokat. A dolgozni vágyó fiatalok kénytelenek a győri diákmunka-közvetítőknél érdeklődni.

Csak szórólapterjesztésre

A kapuvári helyzet sem biztatóbb. Az ottani irodát is megszüntették és a soproni központtal vonták össze. Kérdésünkre válaszolva elmondták, Kapuváron is csak néhány emberre van szükség, elsősorban szórólapok terjesztésére. Jelenleg hét-nyolc diák végzi ezt a munkát a városban. Akik elszántabbak és vállalják az ingázást, főleg Fertődön és Fertőszentmiklóson találhatnak elfoglaltságot, ott több a lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még pihennek a kombájnok

Az esős időjárása miatt megkéstek az aratással a rábaközi gazdák. Helyenként még neki sem álltak. Tovább olvasom