Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Nincs a sírokon magyar felirat

Időszerű és sürgető lenne az első világháborús, magyar hadisírok megmentése. Ez volt a tanulsága a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata által szervezett találkozónak.
Az első világháború olasz frontjának katonatemetőiről emlékezett meg a minap a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. Bedécs Gyula nyugalmazott tanár és hadisírkutató 1989 óta menti az első világháborús emlékhelyeket. Az Isonzó Baráti Kör vezetője olyan temetőket mutatott be, melyek a mai Olaszország és Szlovénia területén vannak és több ezer honfitársunknak örök nyughelye.

Misszió

1989 óta menti az első világháborús emlékhelyeket Bedécs Gyula nyugalmazott tanár és hadisírkutató.
A magyarok által leggyakrabban látogatott két emlékhely Fogliano és Redipuglia. Kevesebben hallottak azonban Aurisina, Gorjansko, Grgar, Nova Vas, Oslavia, Sezana, Solkan, Stanjel, Sveto vagy Visintini sírkertjeiről. A Rábaköztől mintegy ötszáz kilométerre lévő rencei temetőben ez a magyar nyelvű felirat olvasható: „Doberdó kövein sok honvéd vére kicsordult,/ névtelen szent sereg ez, itt halt drága honért/ porló kő elenyész, nem méltó őre hírüknek,/ nincs ide vésve nevük, szívbe írottak azok." Sajnos, a temetőt ismertető, szlovének által állított táblán nincs magyar nyelvű szöveg.

Bedécs Gyula tartott érdekes előadást a helytörténészek rendezvényén a magyar vonatkozású, első világháborús emlékhelyekről.
Bedécs Gyula tartott érdekes előadást a helytörténészek rendezvényén a magyar vonatkozású, első világháborús emlékhelyekről.


Bedécs Gyula részletesebben beszélt a solkáni temetőről, ahol 25 évvel ezelőtt a győri diákok kezdték a papírvékony névtáblák kicserélését, de ez a munka meghaladta az erejüket, a kezdeményezés abbamaradt. Az előadó arra figyelmeztetett, hogy ami még láthatóan magyar, azt közösen kell a szlovén és magyar félnek magyar nyelven ismertetni.

Az egykori Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó karsztos területeken súlyos harcok folytak 1915-től. Az Isonzó és a Piave folyók, illetve a Doberdó-fennsík úgy maradtak meg a magyar emlékezetben, mint az első világháború leghírhedtebb hadszínterei. Nem véletlenül, hiszen az itt elpusztult magyar katonák száma meghaladhatja a százezret, a sebesülteké pedig a félmilliót is elérheti.

Bedécs Gyula kiemelte, hogy a nagy térbeli és időbeli távolság ellenére is a hadisírgondozásnak nemzeti ügynek kell lenni, a katonatemetőket is a nemzeti tudat részévé kell tenni. Halaszthatatlan a még álló síremlékeken lévő szövegek újravésése és magyar nyelvű tájékozató táblák elhelyezése. Több magyar vonatkozású katonatemető is Volcja Draga példáját követheti ugyanis. A sok rábaközi honvéd földi maradványait is őrző település temetője valaha a soproni 76. gyalogezred elesett katonáinak közös nyughelye volt, de mára csak a kőtömbök látszódnak, és csak két zománctáblán olvashatók az alattuk nyugvó katonák nevei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visegrádi négyek Kapuváron

„Visegrádi négyek" néptáncgálát tartanak szombaton Kapuváron a Szent Anna Napi Lovasnapok és… Tovább olvasom