Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Névadó és épületátadás a tanévnyitón

Ötvenmillió forint költséggel bővítették és felújították Szilban az általános iskola Dózsa utcai épületét.
Egykori és mai diákok, pedagógusok, szülők, továbbá más meghívottak részvételével, névadóval, épületátadással egybekötött tanévnyitót rendeztek tegnap délután Szilban a helyi általános iskolában. Náray Lajosné igazgató köszöntőjében felidézte az iskola történetét. Utalva az elmúlt hónapokban ötvenmilliós költséggel végrehajtott épületbővítésre, felújításra, kifejtette, hogy a 2006/2007. évi tanévnyitó ünnepség olyan esemény a település életében, melyhez hasonló az utóbbi negyvenhét évben nem történt. Az összeg nagyobbik részét, harmincnyolcmillió forintot a Terület- és Régiófejlesztési Célelőirányzat pályázatán nyerték, a többit saját forrásból biztosították.

A felújítást az indokolta, hogy az 1959-ben elkészült épület állaga mostanra eléggé leromlott. A bővítés pedig azért előnyös, mert így megszűnhet a Város utcai iskola, ahol korábban az alsósok tanultak. Az új emeleti részben tantermeket, tantestületi irodát, vizesblokkot, a földszinten tágas ebédlőt és melegítőkonyhát alakítottak ki. Utóbbit a későbbiek során főzőkonyhává alakíthatják.

A rendezvényen részt vevő Hiller István oktatási és kulturális miniszter beszédében többek között kijelentette: az iskola nemcsak tudásátadó és -átvevő hely, hanem a szó legnemesebb értelmében vett nevelés fóruma is. A tárca vezetője úgy vélte, hogy méltó választás volt Szent István nevének felvétele, hisz államalapító királyunk tette le a magyar oktatási rendszer alapjait. Példaértékűnek nevezte azt az összefogást, melynek eredményeként bővítették és újjávarázsolták Szilban az iskolaépületet. Mint fogalmazott, összefogással, a gondok legyőzésével egy közösség képes tenni a saját jövőjéért. Bejelentette, hogy saját miniszteri keretéből az új tanévben egymillió forinttal támogatja az iskolában végzett munkát.

Ezt követően a település szülöttje, a Kisalföld Presztízs-díjasa, Kaproncai Ferenc átadta annak az alapítványnak alapító okiratát Gyurasits Ferencné kuratóriumi elnöknek, amelyet a hátrányos helyzetű, tehetséges szili gyerekek továbbtanulásának támogatására hozott létre.
A Szent István Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alapító okiratát pedig Hiller István adta át Náray Lajosnénak.
Végezetül a miniszter Lengyel Lajos polgármester, Náray Lajosné igazgató, valamint Dani Tibor, a kivitelező cég tulajdonosa társaságában a nemzetiszínű szalag átvágásával jelképesen is átadta a bővített és felújított intézményt, amit Ács Lajos plébános áldott meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótolták Csornán az ellopott zászlókat

Most a zászlótartókat magasabbra helyezték, illetve újakat tettek ki az eltulajdonítottak helyére. Tovább olvasom