Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Néptáncosok járnak diákok helyett iskolába

Pályázati források felhasználásával hasznosítják a régi vitnyédi iskolát, ahol nem csak a ˝bejáratott˝ helyi csoportokat fogadják, hanem néptánctáborokat és konferenciákat is szervezhetnek. Novemberben kész lehet az épület.

– Az Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület és a község tavalyi sikeres pályázata nyomán felújíthatjuk a falu legrégebbi középületét, az úgynevezett templom melletti iskolát – tájékoztatta lapunkat Zsámboki László, az Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület vezetője.

A valaha gyermekzsivajtól hangos épület teljes tető- és nyílászárócseréje, szigetelése és vakolása után terveik szerint a vitnyédi hagyományok, kulturális értékek és községi rendezvények helyszíne lesz az így kívül-belül felújított egykori iskola. A már megkezdődött munkálatok várhatóan november végén be is fejeződnek. A munkák 31 millió forintba kerülnek. A pályázati forrásból „újrahasznosított" épület funkciói is bővülnek.

Zsámboki László a terveikről szólva elmondta, szeretnék, ha az épületet Énekes Lenkéről, Vitnyéd legmeghatározóbb kulturális személyiségéről neveznék el.
Zsámboki László a terveikről szólva elmondta, szeretnék, ha az épületet Énekes Lenkéről, Vitnyéd legmeghatározóbb kulturális személyiségéről neveznék el.


– Eddig is itt próbált már a néptánccsoport, a nyugdíjasklub is itt tartotta foglalkozásait, de átadás után egy mindennel felszerelt konferenciateremmel, néprajzi kiállítással, egy bárki számára igénybe vehető pajtával is bővíthetjük a kínálatunkat – mondta Zsámboki László. Hozzátette, az épület udvara pedig bármilyen helyi rendezvény megtartására is alkalmas.

– A jövőben szeretnénk itt néptánctáborokat szervezni, népihímző- és főzőtanfolyamokat is indítani. Az évek óta gyűjtött tárgyi emlékekből pedig kiállítást nyitni – mondta a hagyományőrzők vezetője. Úgy véli, az egykori iskola – már eredeti funkciójánál fogva is – a vitnyédi ifjúság egyik állandó klubja, közösségi tere lehet.

– Az új épület megnövekedett funkcióihoz – szintén nyertes pályázati pénzből – egy kulturális közmunkást is tudnak alkalmazni.Újrahasznosítják
Az egykor virágzó vidéki iskolahálózat néhol majd százéves épületeit – hiába forog Klebelsberg a sírjában – napjainkra az önkormányzatok – gyermek híján – „kénytelenek" egyéb módon hasznosítani. Ezek között megtalálható például turisztikai célú, mint például Himodon, ahol apartmanszállóvá alakították a kétszárnyú iskola első traktusát. Kulturális célú hasznosításra Rábakecölben láthatunk példát, ahol a szintén pályázati forrásokat (4,9 milliót) felvonultató Soós Imre Kulturális Központ alakult a régi iskola helyén. Ugyancsak keresik általános hasznosítását az egykori gyórói iskolának, melyben napjainkban egy jól felszerelt orvosi rendelő működik, de ifjúsági klub is volt a falak közt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kivitelezők felelnek a károkért

Az útépítések környezetében gyakran kapnak kavicsot, követ az arra közlekedő autósok. Nem mindegy,… Tovább olvasom