Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Népszerű lett az árpásiak ketchupja

Az árpási önkormányzati kertészet valamennyi terméke vevőre talál. A friss piaci értékesítés mellett a feldolgozást igyekeznek fejleszteni, abban látnak lehetőségeket.

Eredményesen működik Árpáson az önkormányzati kertészet. Egy gondja van a Start közmunkaprogram keretében üzemeltetett gazdaságnak: öt helyszínen folyik a termelés. A falunak azonban nincs egybefüggő nagyobb területe, ami alkalmas lenne a kertészkedésre. Szabó András polgármester szerint nehezíti a munkát, hogy szezonban akár naponta többször is át kell települniük egyik kertből a másikba.

– Idén növelni kellett a megművelt terület nagyságát, mivel a létszámot is bővítettük. Jelenleg öt foglalkoztatottnak tudunk munkát adni – fogalmazott a polgármester. – Így az egykori óvoda kertjében, a plébániakertben, az úgynevezett faiskolában, a focipálya mellett, illetve egy belterületi kertben dolgoznak az asszonyok. Szép termést értek el idén, úgy néz ki, az értékesítéssel sem lesznek gondjaink. Voltak termékek, például a borsó, melyeket azonnal, a friss piacon adtunk el, a többit feldolgozzuk.

Szabó Andrásné és Dombi Dénesné a népszerű árpási ketchupot készítik.
Szabó Andrásné és Dombi Dénesné a népszerű árpási ketchupot készítik.

Árpáson a feldolgozásban látnak nagy lehetőséget. A régi ovi konyhája alkalmas teret jelent ehhez, a gépek, eszközök is rendelkezésre állnak. A közelmúltban digitális mérlegeket szereztek be, fagyasztót vásároltak. Fejlődésükre jó példa, hogy amíg tavaly egy hordónyi savanyú káposztát készítettek, addig ebben az évben már tízet terveznek. A kertészetből kerülnek ki még különböző befőttek, savanyúságok, saláták és nagyon népszerű az árpási ketchup is.

– Gyakorlatilag mindent hasznosítunk, semmi nem megy pocsékba. A feldolgozással az értékesítést késleltetjük, hiszen azonnal nem lehet mindig eladni a megtermelt javakat. Vagy ha igen, akkor csak nyomott áron. Egy nagyobb teljesítményű káposztagyalut szeretnénk még beszerezni, az sokat segítene. A termeléshez rendelkezésünkre állnak a szükséges eszközök. A legújabb beszerzések közé tartozik egy sorközművelő, jó volna, ha egy saját traktorunk, illetve krumpliszedőnk is lenne – jegyezte meg Szabó András.

Hozzátette: úgy vélik, az adott kereteken belül kihasználják a lehetőségeket. Amellett, hogy öt helybelinek munkát tudnak adni, portékájukból juttatnak a szociálisan rászorulóknak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül az új szárny Csornán

A héten megkezdik a Margit Kórház új szárnyának építését, közölte Gyopáros Alpár, a város… Tovább olvasom