Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Népművészet mestere címet kapott a höveji varróasszony

A Népművészet Mestere címet adományozták a minap a höveji Szigethy Istvánnénak. Az idős höveji hölgy még Sztálin születésnapjára is készített terítőt. Napjainkban a hövejiek továbbképzésére készül.
A Népművészet Mestere címmel jutalmazták a minap a höveji születésű, ám napjainkban Agyagosszergényben élő Szigethy Istvánnét. A nyolcvankét éves Bözsi néni – ahogy lakóhelyén mindenki ismeri – elmondása szerint már kisgyermekkorától a höveji hímzés bűvkörében él. – Bár édesanyám tízéves koromtól kezdett rendszeresen tanítani a höveji „pókolás" fogásaira, három-négy évesen már a varróasszonyok körül kószáltam, rámát cipeltem és figyeltem, mit csinálnak – mesélt a régi időkről Bözsi néni.

Szigethy Istvánné, a népművészet mestere
Szigethy Istvánné, a népművészet mestere


Felcseperedvén első komolyabb munkái már „piacképesnek" bizonyultak. Hövejen egészen huszonöt éves koráig élt és alkotott, mígnem Agyagosszergénybe ment férjhez. – A varrás azóta kitölti mindennapjaimat, minden örömet, bánatot belevarrok munkáimba – mondta Bözsi néni. Tette ezt akkor is, amikor frissen végzett szülésznőként helyezkedett el lakóhelyén. – Huszonegy gyermeket segítettem a világra, azóta is megismerem őket – mesélt büszkén hivatásáról. Később aztán huszonhét évig a körzeti orvos mellett dolgozott. – Nehéz évek is voltak, a gyermeknevelés, az építkezés mellett dolgozni is kellett, nagyon sokat köszönhetek anyósomnak és a falubelieknek – mondta Bözsi néni.

A höveji pókolás azonban sosem maradt abba az agyagosszergényi házban sem. Szigethy Istvánné az évtizedek alatt szinte mindent megkapott, amit a népművészet terén el lehetett érni. Érdekességképpen elmondta, Sztálin hetvenedik születésnapjára három varróasszonnyal közösen készítettek egy közel ötven négyzetméteres asztalterítőt. – Úgy tudom, a generalisszimusz meg is kapta az ajándékot – mesélte Bözsi néni. Kapott Kis Jankó Bori-díjat és számos kiemelt első díjat a különböző versenyeken. A nemrég kapott Népművészet Mestere díj azonban feltette a koronát Szigethy Istvánné életművére. Munkáit szülőfaluja is elismeri és elismerteti, a höveji önkormányzat és a hövejiek jelölték legutóbbi, megtisztelő címére. Emellett szülőfalujában a minap állandó kiállítása nyílt. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, ha valaki szépet akar látni, menjen Hövejre a nemrég felújított csipkemúzeumba, ahol a világszerte híres, napjainkban levédetett höveji csipke számos formáját megtalálhatja. – Varrtam én is sokféle dolgot, egyházi terítőket, magánmegrendelésre asztalterítőket, de küldtem ki munkámat többek közt Lourdes-ba és Mariazellbe is – mondta Bözsi néni.

– A höveji kiállításon több egyházi karing és terítő is szerepel, az agyagosszergényi templomnak ezeket feltétlenül pótolom, ezt tervezem varrni a közeljövőben – avatott be terveibe Szigethy Istvánné. Ezenkívül ritka tudományát szeretné továbbadni a legilletékesebb helyen, szeretett szülőfalujában, Hövejen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilsárkány falunappal ünnepel

Falunapot tartanak szeptember 3-án, szombaton a településen. Az iskola udvarán várják az… Tovább olvasom