Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Nemzeti szalag helyett többet segít egy kapa

Néhány régi magyar sírkövet restaurálnak abból a pénzből, melyet a kistérségek gyűjtöttek a Házsongárdi temető javára. A pénzről szóló dokumentációt a csornai és pilis-buda-zsámbéki kistérségi társulások küldöttsége adta át Kolozsváron.
Kolozsváron járt a közelmúltban a csornai és a pilis-buda-zsámbéki kistérségi társulás küldöttsége. A Házsongárdi temető értékeinek megmentésére gyűjtött pénz első részletét „vitték magukkal". A Zöld Péter szilsárkányi polgármester ötlete nyomán indult országos kezdeményezés néhány évszázados sírkő restaurálására lesz elegendő.

Az 500 ezer forintos adományt Tőkés Erzsébet, a sírkertet védő alapítvány igazgatója köszönte meg. A polgármesterek nem csak így hagytak nyomot a Házsongárdon. Egy-egy facsemetét is elültettek, melyek elmondásuk szerint a nemzet összefogását jelképezik. Az anyaországból érkezett vendégeket Tőkés Erzsébet és Szűcs István, az alapítvány önkéntese kalauzolta az 1585-ben megnyitott temetőben. Szembesülhettek azzal a pusztítással, ami az elmúlt évtizedekben számos magyar emléket tüntetett el. Megcsorbított emlékkövek, kivésett magyar nevek, romos, főúri kripták és a szocreál építkezés jellemzői tarkítják a látványt.

Az anyaországi küldöttség facsemetéket ültetett el a Házsongárdi temetőben. A gyűjtés folytatódik.
Az anyaországi küldöttség facsemetéket ültetett el a Házsongárdi temetőben. A gyűjtés folytatódik.


Tőkés Erzsébet elmondta: minden adomány, minden fillér jól jön az értékmentő munkához. Az alapítvány munkatársai szívesen fogadják az anyaországi látogatókat. Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy a nemzeti szalag és magyar zászló lobogtatása helyett többet segít, ha egy-egy gazt kihúznak a gondozatlan sírokról. A Csorna környéki és a pilisi polgármesterek meglepődve hallgatták, milyen áldozatokkal, sokszor ellenszélben végzik munkájukat az alapítvány önkéntesei.
Búcsúzóul megígérték, kapcsolatuk nem szakad meg a mostani látogatással. A gyűjtés folytatódik és a kistérség továbbra is támogatni szeretné a Házsongárdi temető magyar értékeit.

A Csorna környéki és a pilisi polgármesterek meglepődve hallgatták, milyen áldozatokkal, sokszor ellenszélben végzik munkájukat az alapítvány önkéntesei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák rendszámú autót hajt a szanyi polgármester lánya

A szanyi polgármester Szlovákiában helyeztette forgalomba lánya autóját. Nyolcszázezer forintot… Tovább olvasom