Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Nemzeti ereklye Kapuvárnak

Értékes és egyedi nemzeti ereklyét adományozott Kapuvárnak dr. Kiss Vámosi József, a városból elszárma- zott, nyugalmazott kórházigazgató.
Az ajándékot Németh Csóka Gábor alpolgármester (jobbra) vette át.
Egy ritka ércpecsétet hozott magával a hétvégén a fővárosból dr. Kiss Vámosi József, aki gyermek- és általános iskolás éveit töltötte a városban. Az ereklye hatvanhárom vármegye földjéből egy-egy porszemet őriz.
Mikor dr. Kiss Vámosi József az elmúlt hónapban a Kapuvárról elszármazottak találkozóján járt, megnézte az új Országzászló emlékművet is. Kiderült, hogy ennél az emlékhelynél napjainkban még nincs ereklye, ellentétben a korábban a városközpontban álló zászlótartóval.
Az ércpecsét szövege

„ Magyarország vérrel, ezer év emlékének szentelt földjéből, a hatvanhárom vármegyéből őriz egy-egy porszemet ez az ércpecsét. Fájdalmunk, hűségünk, minden szép reményünk pecsétje ez. Prizd, – s ha kell – viseld szíved felett."
– Az én birtokomban lévő ércpecsét és a kapuvári Országzászló emlékmű egymásra várt. Ezért ajánlottam fel a városnak – mondta az adományozó. A nemzeti ereklyéről megtudtuk, hogy egészen ritka darab. Az ércpecsét bekeretezve Trianon után készült.
– Dr. Kiss Vámosi József ajándéka felbecsülhetetlen erkölcsi magatartásról tesz tanúbizonyságot – mondta Németh Csóka Gábor. Az alpolgármester szerint ez az ünnepi esemény a szülőföldhöz kötődés és ragaszkodás jó példája, ami mindenki számára követendő. Az ereklye a múlt század magyarságának, szomorú történéseinek legmegrázóbb eseményeire emlékeztet, s erősíti a határokon átívelő nemzeti összetartozásunk tudatát.
A Kapuvárnak juttatott ajándékot október elsején helyezik el ünnepélyesen a zászlótartó emlékműbe.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárosfalu ünnepe

Székelykapu-avatással egybekötött nyárbúcsúztatót tartottak a hétvégén Vásárosfalun. Tovább olvasom