Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nemzet és demokrácia

A huszadik század téveszméit a kereszténydemokrácia túl tudta élni – hangsúlyozta a közelmúltban Kapuváron dr. Varga László, a KDNP elnöke.
Varga László, a KDNP elnöke
A nemzet és a kereszténydemokrácia fogalomköre egybefonódik – hangsúlyozta dr. Varga László, a parlament korelnöke a Gartai Népfőiskolán –, mert az embereket érdekli, melyek azok az ideológiák és eszmék, amelyek ebben az évszázadban érvényesülni fognak. A kereszténydemokrácia és a nemzet összefonódása abban áll, hogy a kereszténydemokrácia a harmadik évezred irányító eszméje lehet. Ezt senki sem gondolta az elmúlt évtizedekben. Alapvető igazságaival és az emberért lévő eszméivel, a szociális igazságosságával, a családi kötelékek erősítésével, az esélyegyenlőség megteremtése lehetőségeinek biztosításával és a felebaráti szeretet gyakorlásával lehetünk igazi kereszténydemokraták – hangsúlyozta a pártelnök.
Dr. Varga László szerint az elmúlt évtizedekben „eszmeirtás" történt, melynek még ma is érezhető a hatása. A negyven évet nem lehet pár nap alatt pótolni, egy lerombolt házat is hosszú idő felépíteni, és sokkal nehezebb egy megrongált embernek az eszméjét, egyéniségét újraalkotni.

A kereszténydemokrata párttal kapcsolatban érdeklődésünkre dr. Varga László elmondta: a kereszténydemokrata párt nem új szervezet, hanem hasonlóan a kisgazda- és a szociáldemokrata párthoz, történelmi gyökerű. Ezt a pártot nem tudták megosztani és szétverni, csak felfüggesztette működését, s 1989 szeptemberében újjáalakult.
– Úgy érzem, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel karöltve, s a polgári oldallal együttműködve pártunk újra mozgósítani tudja a nemzeti erőket. Szeretnénk a kereszténydemokrácia erőit újra összefogni. Ez ma nagyon nehéz, hiszen olyan kormányunk van, amely a keresztény eszmék iránt teljesen érzéketlen – mondta a pártelnök, aki cáfolta, hogy a Fidesz magába olvasztotta volna a kereszténydemokráciát.
„ Kijelenthetem, a Kereszténydemokrata Néppárt nem olvadt be sehova, e híresztelésnek nincs semmi alapja. A kereszténydemokraták önálló tagozatot képviselnek a Fideszben. Úgy gondolom, a Fidesz lett általunk megkeresztelve, s nem mi, tizenhárman lettünk elvünktől távol eső egyének."

Politizál, míg egészsége engedi

Dr. Varga László, a csornai családi gyökerű KDNP-elnök december 18-án töltötte be kilencvenkettedik életévét. Balázs Csaba kollégánk kérdezte ennek kapcsán a parlament doyenjétől: meddig kíván ennyire aktívan részt venni a közéletben?
– Addig, ameddig a jó Isten erőt ad, egészségem engedi, és a feleségem is eltűri. Egyébként minden áldott nap lefekvés előtt hálát adok a jó Istennek, hogy ezt a napot is bevégezhettem munkával. Talán eredménnyel is, bár nem úgy, mint tíz évvel ezelőtt. Ezt különben a feleségem kicsit rosszallóan, de elnéző mosollyal tudomásul veszi. Azt, hogy meddig, mikor és mi gátol majd, nem tudom. Mint ahogy azt sem, hogy ma este jön-e a pillanat vagy holnap, esetleg évek múlva. Addig is végzem a munkámat – hangzott a válasz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább lesz a temetkezés, a meleg és az ivóvíz is

Januártól emelkednek Kapuváron a temetkezés, a távhőszolgáltatás, az ivóvíz és a szennyvízelvezetés… Tovább olvasom