Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Nemzet és baloldaliság

Az MSZP-vel való viszonyáról Szűrös Mátyás kijelentette: őt onnan kiszorították, mert néhány társával a szocialista pártból valódi szociáldemokrata szervezetet szerettek volna létrehozni.
Szűrös Mátyás: „Az MSZP sem hagyományaiban, sem programjában nem szocdem párt.
Kapuváron a Gartai Népfőiskolán Szűrös Mátyás tartott előadást Nemzet és baloldal címmel. Az egykori köztársasági elnök, az Új Baloldal politikusa szerint Magyarországon célszerű erősíteni a politika etikai, morális oldalát. Eddig a kommunista és munkáspártok nemigen tudták kezelni a nemzeti kérdéseket, mert egy torz internacionalizmus és eszmerendszer bűvöletében éltek. Ezért – főleg a jobboldali körökben – sokan úgy gondolták, hogy a haza, a hazaszeretet, a nemzet, a család és a munka becsülete mindig is jobboldali értékek voltak. Szűrös Mátyás viszont úgy véli: a legönzetlenebbül a hazát az egyszerű földműves, a gyári munkás, a nincstelen szerette.

„ 1956-ban bebizonyosodott, hogy van nemzeti baloldal. A fiatalok, a Petőfi-körös értelmiségiek mellett a haza- és családszerető munkások mentek ki az utcára. A szociális célokat és a haza ügyét a munkásság összekapcsolta. Az ötvenhatos forradalom irányítói között ott van a szocialista Nagy Imre, a szociáldemokrata Kétly Anna, a kisgazda Tildy Zoltán, a nép-nemzeti író Veres Péter, Bibó István s a katona hazafi, Maléter Pál. Ez a nemzeti baloldal, s senki nem mondhatja jobboldalnak. Most kibontakozóban van egy egységmozgalom, melyben benne van a Fidesz, a kereszténydemokraták, a kisgazdák, és itt lesznek majd a szociáldemokraták is, mint nemzeti baloldal" – jelentette ki Szűrös Mátyás.
Szűrös Mátyás megítélése szerint az MSZP sem történetiségében, sem hagyományaiban, sem struktúrájában, sem programjában, sem stílusában nem szociáldemokrata párt. Tagja ugyan a Szocialista Internacionálénak, mely a szociáldemokrata pártokat tömöríti. Ám ezt a Szocintern hatalmi, taktikai megfontolásokból fogadja el, nem elvi programszerű megfontolásokból. Ezzel együtt az MSZP-ben is vannak törekvések a nemzeti oldal erősítésére, hiszen Medgyessy Péter is úgy határozza meg kabinetjét, hogy ez a nemzeti közép kormánya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a csornai beruházás

Szombaton a csornai Hőszolgáltató Kft. telephelyén átadták az új kogenerációs erőművet. A beruházás… Tovább olvasom