Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Német gazdagyerekek tanulmányúton

Fiatal német gazdák jártak a közelmúltban Csornán, a Hanság–Fertőmenti TÉSZ telephelyén. Egy tanulmányúton vettek részt, több magyar termelőt is felkerestek.

A német fiatalok felsőfokú mezőgazdasági tanulmányokat folytatnak, és mindannyian gazdagyerekek, azaz szüleik családi gazdaságában aktívan dolgoznak. A magyar agrárium sajátosságaival ismerkedtek hazánkban.

Az észak-németországi diákok odahaza 30–50 hektáron gazdálkodnak szüleikkel. Jórészt állattenyésztéssel foglalkoznak, de jellemző a gabona- és zöldségtermesztés is. A kinti tanmenetben szerepel egyesztendős gyakorlati oktatás is. Ennek keretében lehetőségük van utazásra is, a magyar tanulmányútra a fiatalok választása esett. Meglátogatták a Hanság–Fertőmenti TÉSZ csornai telephelyét, egy magyarkeresztúri mezőgazdasági vállalkozást, Rábaszentandráson egy sertéstelepet, illetve megnézték a fülei növénytermesztőket, egy lajoskomáromi tehenészetet, illetve Érden a kísérleti gyümölcsöst.

A német gazdagyerekeket Családi János ismertette meg a rábaközi zöldségtermesztéssel, valamint az öntözőberendezésekkel.
A német gazdagyerekeket Családi János ismertette meg a rábaközi zöldségtermesztéssel, valamint az öntözőberendezésekkel.

Csornán Családi János, a TÉSZ-elnöke mutatta be a szövetkezetet. Beszélt a cég felépítéséről, a termelési technológiákról, a főbb növényekről, valamint az értékesítési tapasztalatokról is.

– Leginkább a technológiák, illetve a termesztési költségek érdekelték a fiatal gazdákat – mondta Családi János. – Ők otthon jellemzően burgonyát és káposztaféléket termelnek, így volt közös témánk. Az egyik legszembetűnőbb különbséget abban látták, hogy náluk duplaannyi csapadék esik, mint a Rábaközben, ezért érdeklődve hallgatták, amikor az öntözésről, az öntözőberendezésekről beszéltem nekik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornázás: háztartásonként 230 ezer forintos hozzájárulással

A tervek szerint 2011-ben kezdhetik el a szakemberek a bősárkányi szennyvízcsatorna-rendszer… Tovább olvasom