Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Nemcsak szemetelnek, kábelt is égetnek a szanyi határban

Nemcsak a terménylopásokra, de az illegális szemetelőkre, kábelégetőkre is odafigyel Szanyban a mezőőr. Pető Tamás jól ismeri a határt, foglalkoztatását az állam is támogatja.

A külterületi szemétlerakás visszaszorítása, az utak óvása és a terménylopások megakadályozása a feladata a szanyi mezőőrnek. Pető Tamás áprilisban állt munkába. A helyiek is igényelték már, hogy az önkormányzat vigyáztassa a rendet a határban.

– Régen a csősznek az volt a feladata, hogy őrködjön a gazdák értékei felett. Ma már megváltozott a munkaköri leírás – indokolta Németh Gergely polgármester, miért van szükség a mezőőr foglalkoztatására. – Sajnos, sok gondot okoznak Szanyban a szemetelők. Hulladéklerakónak nézik a határt, és rendszeresen megjelennek a kisebb-nagyobb szemétkupacok. A másik, mostanában elterjedt szokása egy csoportnak, hogy az Ausztriából behozott műanyag kábeleket a természetben égetik a színesfém kinyeréséért. A mezőőr szolgálatba állításával is szeretnénk tudatosítani bennük, hogy súlyos következményei lesznek, ha folytatják ezt a gyakorlatot. Persze a fa- és terménylopások is sok bosszúságot okoznak a gazdáknak. Gyakran előfordul, hogy olyanok is aratnak, akiknek földjük sincs... Bízunk benne, hogy mostantól csökkennek az ilyen esetek.

Németh Gergely hozzátette: az önkormányzat a külterületi utakra is próbál odafigyelni. A mezőőr feladatai között van a tagutak óvása, a kárt okozók figyelmeztetése. Az a rend ugyanis a faluban, hogy az okozott hibákat az okozó köteles kijavítani. A mezőőr alkalmazását az állam havi 50 ezer forinttal támogatja. Fizetése többi részét a községi költségvetésből biztosítják. Felszerelésére, ruházatára ugyancsak kaptak egyszeri támogatást, 300 ezer forintot.

– Pető Tamás erdésztechnikus végzettségű, a szanyi határt jól ismeri. Munkaideje kötetlen, azaz huszonnégy órás szolgálatot várunk el tőle. Ha szükséges, intézkedik is a rendbontók ellen, és minden ügyet jelent az önkormányzatnak. Azt ígérhetem, hogy a szankciók sem maradnak el ezután – jegyezte meg a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb baleset a 85-ösön a kapuvári mozinál

Két autó ütközött össze pénteken reggel a 85-ös főúton Kapuváron. Tovább olvasom