Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem zárnak be iskolát

Csökken, jobb esetben stagnál a tanulólétszám a rábaközi falvak általános iskoláinak többségében. Az intézményekben – az anyagi lehetőségekhez mérten – a nyári karbantartást is elvégezték tanévkezdésre.
(illusztráció)
Az egyik fő kérdés így tanévkezdés táján, hogy miként alakul a tanulólétszám az iskolákban. A fejkvóta kényszere nyomán lesznek-e iskolabezárások, összevonások? Nos, a Rábaközben egyelőre nem.

Bogyoszló, Dör, Rábapordány

A bogyoszlói általános iskola igazgatója, Kálmán Gyula szerint náluk csökkenőben van a tanulólétszám. Idén százhat gyereket várnak a tanodába, szemben a tavalyi száztízzel. Osztályokat azonban nem vonnak össze, mivel ez egyelőre nem szükséges. Kálmán Gyula elmondta, hogy mind a bogyoszlói, mind a magyarkeresztúri épületben elvégezték a nyári festést, átvizsgáltatták az elektromos hálózatot, a hibákat kijavíttatták, s villámhárítót szereltettek fel. A magyarkeresztúri épületen kijavították a tetőzetet is. A megyei közoktatási közalapítvány támogatásával részben felszereltek egy természettudományi szaktantermet.

Általános művelődési központ

Dörben Dóczy Zoltánné igazgató tudatta, hogy augusztus elsejével az óvoda, az általános iskola és művelődési ház összevonásával általános művelődési központ alakult. Az iskolában nem változott lényegesen a létszám, az új tanévet 54 tanulóval kezdik. Részükre az önkormányzat idén is ingyen biztosítja a tankönyveket. Miként korábban, továbbra is öt tanulócsoport lesz. Az elsősök-harmadikosok, a második-negyedikesek és az ötödik-hatodikosok alkotnak tanulócsoportot. A hetedik és nyolcadik osztályosok külön tanulnak. Az iskolai helyiségek meszelését elvégezték, a padokat, asztalokat rendbe tették.
Rábapordányban eggyel csökken a tanulólétszám, így várhatóan száztizenegy gyermek kezdi meg tanulmányait. A nyáron újraválasztott igazgatótól, Endrődy Józseftől azt is megtudtuk, hogy a pedagóguslétszám nem változik, az új tanévre is három napközis csoportot szerveznek. Osztályokat nem vonnak össze, és tizenhárom elsős kezdi meg a tanulmányait. A szokásos nyári meszelés idén sem maradt el az iskolában.

Rábatamási, Vág, Rábacsécsény

Rábatamásiban is csökkent a tanulólétszám, idén kilencvennégy gyerekkel kezdik meg a tanévet – tájékoztatott Elekné Erdős Veronika igazgatóhelyettes, hozzátéve, hogy tavaly még több mint százan tanultak az iskolában. Osztályösszevonást nem terveznek, de a készségtárgyak oktatását az első és második osztályok esetében összevonják. Nyáron kialakítottak egy könyvtárat olvasóteremmel, egy tanteremben kicserélték a műpadlót, a tornaterem egy részében lambériáztattak. Mindezt önkormányzati, pályázati és külső segítséggel oldották meg.
Vágon harminc tanulóval veszi kezdetét az új tanév, s amint Pálfi Attiláné iskolaigazgató megjegyezte, ez a létszám évek óta stagnál. Az első–hatodik évfolyamon régóta összevont osztályokban tanulnak a gyerekek, a hetedikesek és a nyolcadikosok pedig Szilba járnak.
Az iskolaépületet három éve újították fel, állaga kiváló, a festést azonban elvégezték ezen a nyáron is, a tornapálya építése viszont egyelőre a tervek közt szerepel.

Lesz napközi

Kovács Teodóra, a rábacsécsényi általános iskola új igazgatója szerint a tanulólétszám nem változott, ötven és hatvan között mozog. Csoportösszevonást nem terveznek, viszont az alsósoknak a készségtárgyakat összevontan tanítják. Az első osztálytól kezdődik a német nyelv és a számítástechnika oktatása, és felkínálják az angol nyelvet az alsó és felső tagozaton egyaránt. Az iskola reggel fél héttől nyitva lesz, és délután öt óráig napközit biztosítanak a gyerekeknek. A tornatermet, az öltözőt, a technikatermet és a vécét kimeszelték, a parkettát kijavították. A szülők társadalmi munkában dolgoznak, szépítik az iskolát.

Korábban:

Jól kezdődik az idei tanév Rábapatonán (2002-09-01) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színjátszók: a nagyapa kezdte, az unoka folytatta

Egykoron népszerű színjátszó csoport működött Csornán, amely csaknem négy évtizede tartotta utolsó… Tovább olvasom