Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nem vonzó a háziorvosi állás

Rábaköz - A rábaközi háziorvosok átlagéletkora ötvenöt év és egy doktorhoz átlagosan három település tartozik. A praxisaikra alig van érdeklődő. Országosan is jellemző, hogy a háziorvosok többsége a nyugdíjkorhatár felé közelít, illetve már túl is van rajta. Értékesítenék a praxisukat, ám sem annak ára, sem a munka nem túl vonzó az ifjú doktorok számára.
Az egyetemről kikerült fiatal orvosoknak csupán csekély hányada kezd háziorvosként dolgozni. Nem vonzó e munkakör, hisz sem a kereseti lehetőség, sem az időbeosztás nem csábító, sőt, a karrierépítési lehetőség sem adott. Így napjainkban nagy probléma, hogy míg sok a nyugdíjas háziorvos, kevés a fiatal, aki a helyükre léphetne. A tendencia immár a Rábaközben is érezteti hatását. Győr-Moson-Sopron megyében megközelítőleg huszonnégy százalék a hatvan év feletti háziorvosok aránya.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének adatai szerint Csornán négy felnőtt- és két gyermekháziorvos, míg vonzáskörzetében tizenhét orvos rendel vegyesen. Kapuváron öt felnőtt- és két gyermekorvos, vonzáskörzetében hét felnőtt-, két gyermek- és nyolc háziorvos vegyesen praktizál.
– Adataink szerint a rábaközi háziorvosok átlagosan ötvenöt évesek és egy szakemberhez átlagosan három település tartozik – mondta dr. Paller Judit régiós tiszti főorvos.

A háziorvosok többsége a nyugdíj felé közelít. Ezzel nem lenne semmi probléma, azonban nincs jelentkező, aki folytatná a rendeléseket, a már említett kevés fizetés és a rugalmatlan munkaidő miatt.

– Két háziorvos van a faluban, egy középkorú és egy nyugdíjas, utóbbi még praktizál. Új háziorvosra egyelőre nincs igény. Utódlását a törvény szerint neki kell megoldani, árulja is a praxist, ám ha nem tudja eladni, akkor az visszaszáll az önkormányzatra – tájékoztatta a Kisalföldet Németh Gergely, Szany polgármestere.

A kérdés nem az, vajon egy településen szám szerint hány háziorvos van, inkább az, hogy egy háziorvoshoz mennyi település tartozik. Németh Ottó rábcakapi polgármestere elmondta, községe a markotabödögei – már nyugdíjhoz közel álló – körzeti orvoshoz tartozik, aki négy települést lát el: Markotabödögét, Rábcakapit, Tárnokrétit és Cakóházát.
Hasonló a helyzet Himodon is. A nyugdíjkorhatárt jócskán átlépő háziorvos megállapodás szerint Hövej, Himod és Gyóró lakosságát látja el. A települések többsége szeretne fiatalabb doktort, ám erre egyelőre nincs sok esély.

Dr. Puhl Imre – akinek munkáját a minap a megyei önkormányzat `A megye szolgálatáért` díjjal ismerte el – hatvanegy évesen is szolgálja betegeit, miután nem talált utódot praxisára.
Dr. Puhl Imre – akinek munkáját a minap a megyei önkormányzat `A megye szolgálatáért` díjjal ismerte el – hatvanegy évesen is szolgálja betegeit, miután nem talált utódot praxisára.

Dr. Puhl Imre kapuvári háziorvos is megosztotta tapasztalatait a Kisalfölddel.

– Harminchét éve kezdtem a rendelést, most már túlléptem a nyugdíjkorhatárt. Egy időben árultam a praxisomat, volt több jelentkező is. Ám sokan a fiatal orvosok közül külföldre mennek dolgozni, mert ott jobb lehetőségeket látnak, mint nálunk. Nem hinném, hogy a háziorvosok átlagéletkorának növekedése miatt napjainkban összeomlana az egészségügy. Bár tény, ha nem tesznek ellene, véleményem szerint egy évtized múlva a helyzet katasztrofális lesz.

Olvasóink írták

 • 7. Varga Tibor 2008. július 21. 11:40
  „Tisztelt Gulyás Tünde!
  Közlöm Önökkel, hogy hazugságokat terjesztenek!!! Ideje lenne már a valóságról tájékoztatni az embereket. Én annak a szanyi háziorvosnak vagyok a férje, akiről azt állítják, árulja a praxisát.Hazugság! A feleségem ez év június 1-tőll kérte nyugdíja megállapítását - ez még a mai napig nem történt meg, nincs róla határozat -, de mint nyugdíjas tovább szeretne és fog dolgozni. Szó sincs praxis eladásról. Egyébként, ha Önök valóban tekintettel lennének személyiségi jogokra nem csak hangoztatnák, a megjelenés előtt ellenőriztetnék, egyeztetnék a leírni kívántakat, nem írnának valótlan dolgokat.”
 • 6. Hugi2 2008. július 14. 22:41
  „Orvosok mindenki szabin, a beteg hogyan szedje össze az igazolást. Mikor egy hetet kapsz és beidéznek a bizotságra. Én 18éve rokkant vagyok , de még ilyen papírt nemkaptam mintha a bíróságra idéznének. Nem értesítenek , /idéznek/ azért ez egy kicsit durva .Én szivessen dolgoznák de sajnos beteg vagyok, egy beteggel igy kell bánni? Azért az is ember dolgozott eleget ,ki akar beteg lenni.Ugyveszik a beteget mint egy bünözőt.”
 • 5. macc 2008. július 11. 15:17
  „korrupt orvosok!”
 • 4. nema 2008. július 10. 21:39
  „Tévedsz!”
 • 3. Putyilov 2008. július 10. 13:28
  „Veled az élen!”
 • 2. nema 2008. július 10. 10:56
  „Putyilov!

  A tanárok után a héten most az orvosok lesznek porondon?”
 • 1. Putyilov 2008. július 09. 07:03
  „Elfogadható áron kellene árulni a praxist,nem annyiért,amennyi nincs egy "kezdő" orvosnak.
  Számlát adnak róla?
  Ők mennyiért vették?
  Gyakorlatilag minket árulnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz percig élvezték a zsákmányt

Kapuvár - Tíz perc alatt elkapták a tolvajokat a kapuvári rendőrök. A hét végén fakaróval fejbe… Tovább olvasom