Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nem veszélyeztetik a csornaiak munkahelyét

Elítéltek foglalkoztatásáról tájékoztatták a csornai önkormányzat képviselő–testületének tagjait a Hantech Rt. vezetői.
Tallér György, a Hantech felügyelőbizottság elnöke, Szöllősi Dezső és Papp József. Farkas György ügyvezető igazgató Ottyán István bv. alezredes
Mint korábban beszámoltunk róla, a csornai Hantech Rt.-nél elítélteket kívánnak foglalkoztatni. Az elképzelés az önkormányzat képviselő-testületének januári ülésén került nyilvánosságra a polgármester napirend előtti beszámolója során. Papp József az ülésen azt is elmondta, kérte a cég vezetőit, hogy tájékoztassák a képviselő-testületet az elképzelésekről. E kezdeményezés nyomán csütörtökön délután a Hantech Rt. irányítói – a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön elöljárói, a büntetés-végrehajtási intézet keretein belül működő Szövő és Ruhaipari Kft. ügyvezető igazgatója, a megyei rendőr-főkapitányság és a Csornai Rendőrkapitányság illetékes vezetői jelenlétében – tájékoztatták a képviselő-testületet.

Nincs kockázat a vezérigazgató szerint

Szöllősi Dezső vezérigazgató bevezetésként elmondta, hogy 1998-ban a cég árbevétele mintegy 560 millió forint volt, amely 2002-ben már meghaladta az 1 milliárd 500 millió forintot, tehát négy év alatt csaknem háromszorosára emelkedett. Jelenleg 450 embert foglalkoztatnak, ám évek óta munkaerőhiánnyal küzdenek. Ezért az ország minden részéből hoznak munkavállalókat, sőt, húsz-harminc magyar nemzetiségű, szlovák, román ukrán állampolgárt is alkalmaznak. A vezérigazgató szerint komoly gondot okoz a fluktuáció, hisz van olyan hónap, amikor a létszám 15 százaléka „megmozdul". Szöllősi Dezső kijelentette, hogy az elítéltek foglalkoztatásával nem az a szándékuk, hogy a helyi munkaerőt háttérbe szorítsák. A cég vezetője szerint 20–25 elítélt foglalkoztatásáról van szó és ez nem jár kockázattal a városra nézve. A gyár területén az elítéltek szigorú felügyelet mellett, a Hantech Rt. embereitől elkülönítve fognak dolgozni. Többször is hangoztatta, hogy ezzel a döntéssel nem veszélyeztetik a csornai emberek munkahelyét. Arra a kérdésünkre, hogy milyen területen kapnak munkát az elítéltek azt válaszolta, hogy segéd-, illetve betanított munkakörben tevékenykednek.

„ Válogatott" dolgozók

Papp József elmondta, a képviselő-testület tagjainak az a dolguk, hogy képviseljék a csornaiak érdekeit, s azután kérdéseket tett fel a foglalkoztatásról, az előkészületekről, az elítéltek utaztatásáról, kiválasztásukról.
Farkas György, a sopronkőhidai Szövő és Ruhaipari Kft. ügyvezető igazgatója többek között azt mondta, hogy a két cég érdeke találkozott, s a munkavégzés során a legnagyobb biztonságra törekednek. Azok az emberek, akiket kiválogattak, maximálisan megfelelnek az elvárásoknak.

Környékbeli nem lehet Nem követtek el
fegyelmi vétséget


Világos István alezredes, a Csornai Rendőrkapitányság vezetőjének helyettese arról beszélt, hogy az elítéltek foglalkoztatása a büntetés-végrehajtási intézet hatáskörébe tartozik. Hozzátette, hogy régóta jó az együttműködés a főkapitányság és az intézet között, ám a munka megkezdése előtt speciálisan erre a foglalkoztatásra együttműködési megállapodást kötnek. Ennek az a lényege, hogy kölcsönösen kielégítik egymás információigényét azért, hogy a lakosság biztonságát megfelelően tudják szavatolni.
Ottyán István bv. alezredes, a fogvatartási ügyek osztályvezetője a kiválasztás szigorú szempontjait említette, és szóba hozta, hogy tavaly munkavégzés közben egyetlen fegyelmi vétséget sem követtek el az elítéltek.

Nem váltak támogatókká

Az összejövetelen több képviselő is megfogalmazta kérdéseit, s azokra a jelen levő illetékesek válaszoltak. Végezetül Papp József megköszönte az információkat, ám hozzáfűzte, hogy nem barátkoztak meg a gondolattal és nem lettek a támogatói. Azt kérte a cég vezetőitől, hogy adjanak tájékoztatást az önkormányzatnak, ha elkezdődik a foglalkoztatás, később pedig számoljanak be a tapasztalatokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Banki történet

Egy fiatal csornai pár kölcsönt szeretett volna, de a tranzakció nem jött össze. A kérelmet… Tovább olvasom