Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Nem vállal több ciklust

Ónodi János Pásztori polgármestere négy ciklus után az ötödiket már nem vállalja el.
Ónodi János, a valamivel több mint négyszáz lelkes Pásztori polgármestere úgy vélte, nincsenek irigylésre méltó helyzetben az olyan kistelepülések, mint az övék, hisz saját bevételük nincs, csak az állami normatívára támaszkodhatnak.

– Akkor tudunk valamit elvégezni, ha a pályázatokon sikerül pénzhez jutnunk. Néhányszor nyertünk is, főként kisebb összegeket – mondta a faluvezető.

Ónodi János elsőként a játszótér építését említette, amihez 2 millió 35 ezer forint támogatást kaptak. A Céde-pályázaton faluház felújítására nyertek; 2005-re 100 ezer, 2006-ra 1,5 millió forintot. Ebből az összegből a nyílászárókat és a padozatot cserélik ki. Készül a rendezési terv, amely 1,8 millió forintba kerül.

Szeptember elejétől tevékenykedik a falugondnok, miután az önkormányzat vásárolt egy kisbuszt 1,3 millió forintért saját erőből.

– Főleg az idősek számára jelent nagy segítséget a szolgálat, de a Csornán tanuló iskolásokat is ezzel a járművel szállítjuk – fűzte hozzá a polgármester, aki azt is elmondta, hogy vásároltak egy fűnyíró gépet és tervet készíttettek a Felső utca burkolatának felújítására. Azt viszont keserűen említette, hogy az idén nem tudnak pályázni, mert 450 méter útburkolat megerősítése padkaépítéssel, vízelvezető árokkal 16 millió forintba kerül, s ehhez képtelenek az önrészt biztosítani.
A falu óvodája a szili tagintézményeként kilenc gyerekről gondoskodik. Ellenben iskola nincs a kistelepülésen. Ezért az önkormányzat Csornával kötött intézményfenntartói megállapodást.

A dolog szépséghibája, hogy a gyerekek többsége – tizennyolcan – a Bogyoszló–Szilsárkány Körzeti Általános Iskolába jár. Csornán mindössze öten tanulnak. Ónodi János azt mondja a szülők nem jelezték előre, hogy melyik iskolába íratják be gyermeküket.

Pásztori is azon kistelepülések egyike, ahol megszűnt a posta. A polgármester azt tapasztalja, hogy a falubeliek nehezen fogadják el az intézmény bezárását. Ráadásul a mobil posta nem nyerte el a tetszésüket.

Ónodi János bizonytalan a falu, s egyáltalán a kistelepülések jövőjét illetően. Azt viszont bizton állítja – legalábbis egyelőre –, hogy négy ciklus után ötödiket már nem vállal a polgármesteri poszton. Azt mondja, jöjjenek a fiatalok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A műbőr is kiment a divatból

A legősibb mesterségek közé tartozó szíjgyártás talán újjáéledhet, hála a lovassportok… Tovább olvasom