Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 08. 29. szombat - Beatrix, Erna

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Rábaközi hírek - Csorna és Kapuvár hírei > Nem tudták megmenteni a bősárkányi fiú hüvelykujját

Nem tudták megmenteni a bősárkányi fiú hüvelykujját

A fiút előbb a régen megszokott rend szerint a csornai kórházba vitte családja, ahol azonban nincs már sebészeti ügyelet.

Cs. Kovács Attila - 2012.08.13. 08:17
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Kezén érte baleset szombaton a helyi falunapon a bősárkányi Sarok Bálintot. A fiút előbb a régen megszokott rend szerint a csornai kórházba vitte családja, ahol azonban nincs már sebészeti ügyelet. Szülei úgy vélik, ott talán megmenthették volna csonkolt hüvelykujját. A megkérdezett sebészorvos ezt cáfolja. A hegesztőnek tanuló
fiatal vélhetően szakmát kell váltson.

Egy bősárkányi fiatal, Sarok Bálint szombaton délelőtt fejszével levágta hüvelykujjának egy darabját. Noha a falu már a mosonmagyaróvári kórházhoz tartozik, a régi beidegződés szerint családja Csornára sietett vele. A Margit Kórházban viszont már nincs sebészeti ügyelet – szembesültek Sarokék is az új helyzettel. A háziorvosi ügyeleten Csornán bekötötték a sérülést. Az édesanya, Sarok Lajosné elmondása szerint a győri kézsebészetre akarták küldeni fiát. Ott nem tudták fogadni, Mosonmagyaróvárra irányították.

A fiú zsebében vitte magával az ujjdarabot. A Mosonmagyar-
óváron kiadott kórlap szerint a levágott rész kiszáradt, s már nem lehetett visszavarrni. Az édesanyja úgy véli, ha fia előbb kerülhet szakemberhez, talán megmenthették volna az ujját.

– Ha a Margit Kórházban hétvégén is lenne sebészorvos, talán esély lett volna az ujja visszavarrására és nem lenne csonka a keze – fogalmazott Sarok Lajosné. – Megértem persze, hogy Csornán nem volt szakorvos, aki ellássa, de azt már nem, hogy Győrben nem fogadták. Az ujjdarab kiszáradt, mire Mosonmagyaróvárra értek...

A baleset a szombati, bősárkányi falunapon történt. Sarok Bálint tüzelőt készített a kondér alá, eközben vágta le fejszével hüvelykujja egyharmadát. A fiú Győrben hegesztőnek tanul. Szülei szerint ebben a munkában a csonkolt hüvelykujj minden bizonnyal akadályozni fogja, s valószínűleg szakmát kell váltania.

– Nem kívánunk eljárást indítani semmilyen fórumon senki ellen. A nyilvánossághoz azért fordultunk, hogy mindenki gondolkodjon el: megfelelő orvosi ellátásban részesülnek-e a Csorna környékén élők? Velünk most egy kisebb baleset történt. De mi van akkor, ha súlyosabb a helyzet? – kérdezte Sarok Lajosné.

A Kisalföld megpróbált utánajárni az esetnek. A győri kórházban vasárnap az ügyeleti rendszerben nem találták nyomát a csornai telefonhívásnak. Azt ígérték, ma utánanéznek a kérdésnek. A csornai háziorvosi ügyeleten sem a szombaton szolgálatban lévő ügyeletes orvossal, sem a szakmai vezetővel nem sikerült beszélnünk.

Dr. Vermes Tamás, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház főigazgató főorvosa érdeklődésünkre elmondta: intézményükben a traumatológiai esetek első szintű ellátását végzik el. Speciális kézsebészeti esetekre nincs akkreditációjuk, azokban a győri kézsebészeti centrum az illetékes. Megjegyezte: egy adott esetben mindig az orvos dönti el, hogy milyen ellátást tart szükségesnek a beteg állapota alapján.

Egy másik, a Kisalföld által megkérdezett sebészorvos a konkrét esetet nem ismerve kijelentette: Csornán egy működő sebészeti ügyeleten sem tudták volna megmenteni a fiú ujját. Ilyen beavatkozást ugyanis általános sebész nem végezhet el: ez esetben kézsebészre van szükség. Hozzátette: hasonló sérülésnél kicsi az esélye annak, hogy akár egy specialista is vissza tudja varrni a csonkolt részt.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

1234 következő >> végére >>> 38 hozzászólás
Moderálásra küldöm 38. kerteszb 2012.08.21. 10:10

Köszönjétek OV-nek ezt is, "megmentette" az egészségügyet is, mint a nyugdíjat.

Moderálásra küldöm 37. Jerry 2012.08.15. 21:11

pancser,látszik,hogy megint többet írsz,mint olvasol.Az orvosnak nincs joga vizsgálni egy baleset okát, neki a kötelessége a sérültet vizsgálni és legjobb tudása,esküje szerint ellátni.Egy baleset körülményeinek tisztázása a rendőrség és nem az orvos feladata.A sérült ellátása során mellékes körülmény,hogy a személy ittas volt e vagy sem, legfeljebb a gyógyerezésnél veszik figyelembe az alkohol fogyasztását.Egy orvos igenis hibáztatható, ha nem tesz mindent egy sérült ellátásáért.Az elsősegély megtagadása, sürgősségi ellátás el nem végzése olyan orvosi mulasztás, amire alapozva igenis meg lehet nyerni egy pert a kórház ellen.A csornai kórháznak elemi kötelessége lett volna a sérült kezet bekötni,ellátni,a levágott részt sterilen becsomagolni,és ezek után MENTŐVEL a gyereket a győri baleseti sebészetre küldeni.Amennyiben nem ezt tették, javaslom a per inditását,amit a család simán meg is fog nyerni,és a kórház meg fizethet.Remélem, lesz annyi eszük,hogy a költségek egy részét… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 36. pancser 2012.08.14. 22:22

35."Jerry" utaltam rá, a baleset okait vizsgálnám, volt-e alkohol volt a gyerekben, ami minden baleset kivizsgálásánál első kérdés kell hogy legyen. Józan ember tudja hova kell csapni a baltával mámorosan kevésbé. Ezek a rendezvények teljesen ellenőrizetlenek, történhetnek nagyobb bajok is.
Az orvosok nem hibáztathatók, miért nem hisztek az orvosnak, nem lehet visszavarrni mindent, meg akkor sem, ha azonnal műtik. Honnét vesz a család a bátorságot, hogy orvosi dolgokat felülbíráljon? Talán a gyerekük nevelésével kellett volna többet foglalkozni, mondjuk gyakoroltathatták volna vele a favágás egyszerű tudományát!

Moderálásra küldöm 35. Jerry 2012.08.14. 19:06

pancser,a tudod,amit irtam,az bizony nem mese, hanem kőkemény tény,mivel részese voltam.Egyébként kiderült, hogy a gyereknek Csornán esélyt sem adtak,mivel nem is értesítették Győrt, ahol egyébként már nem csak ujjat,de levágott kart is sikeresen varrtak vissza.a fidesz csornai egészség programja bizony 0-ásra vizsgázott. Reménykedhetsz, hogy a következő áldozata ne te vagy közeli hozzátartozód legyen.

Moderálásra küldöm 34. pancser 2012.08.14. 18:07

33."profi10" Igy van ez, ha neki fáj, katasztrófa, lehet rossz hírbe hozni kórházakat megyeszerte, de amikor másnak okozott fájdalmat ott nincsen bocsánatkérés! Isten nem bottal ver!

Moderálásra küldöm 33. profi10 2012.08.14. 17:35

25. egyhozzászóló
Természetesen lehet sajnálni valakit egy ilyen eset miatt.
Azért számomra meglehetősen furcsa, hogy egy ilyen garázda, magát kemény csávónak gondoló hőscincér egyből az újságban sírja el a bánatát, amikor a szívóoldalra kerül.
Ezek után be van bizonyítva, hogy ön- és közveszélyes.
Az jut még eszembe, hogy nem az a kemény, aki adja, hanem az, aki ha kell, állja!

Moderálásra küldöm 32. ekkenekepen 2012.08.14. 17:16

31. pancser 2012.08.14. 14:03
baj max veled van itt te <moderálva>

Moderálásra küldöm 31. pancser 2012.08.14. 14:03

Alighanem itt magatartási zavarok vannak, mérlegelési, önfegyelmi problémák. Az orvosokkal semmi baj!

Moderálásra küldöm 30. Tibz 2012.08.14. 11:31

profi10
Igazad van, tényleg ő az.
Ahhoz volt esze, hogy egy szerencsétlen srácot hárman összeverjenek, de ahhoz már nem, hogy talán nem zsebben kéne cipelni azt az ujjdarabot. Isten nem ver bottal, nagy igazság.
Ettől függetlenül jobbulást kívánok!

Moderálásra küldöm 29. csornafc 2012.08.14. 10:14

Jaj megint itt van a Fidesz-Orbán-Gyopáros fóbiás jerry. Biztos azért varták vissza az ujját akkoriban mert a te komcsi barátaid irányították az országot!Tényleg Jerry mi újság veled meg a Papp J barátoddal?És mi a helyzet Pesten ?Mikor lesz közgéphez láncolom magam perverz akció legközelebb?


38 hozzászólás1234 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...