Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Nem tudták megmenteni a bősárkányi fiú hüvelykujját

A fiút előbb a régen megszokott rend szerint a csornai kórházba vitte családja, ahol azonban nincs már sebészeti ügyelet.
Kezén érte baleset szombaton a helyi falunapon a bősárkányi Sarok Bálintot. A fiút előbb a régen megszokott rend szerint a csornai kórházba vitte családja, ahol azonban nincs már sebészeti ügyelet. Szülei úgy vélik, ott talán megmenthették volna csonkolt hüvelykujját. A megkérdezett sebészorvos ezt cáfolja. A hegesztőnek tanuló
fiatal vélhetően szakmát kell váltson.

Egy bősárkányi fiatal, Sarok Bálint szombaton délelőtt fejszével levágta hüvelykujjának egy darabját. Noha a falu már a mosonmagyaróvári kórházhoz tartozik, a régi beidegződés szerint családja Csornára sietett vele. A Margit Kórházban viszont már nincs sebészeti ügyelet – szembesültek Sarokék is az új helyzettel. A háziorvosi ügyeleten Csornán bekötötték a sérülést. Az édesanya, Sarok Lajosné elmondása szerint a győri kézsebészetre akarták küldeni fiát. Ott nem tudták fogadni, Mosonmagyaróvárra irányították.

A fiú zsebében vitte magával az ujjdarabot. A Mosonmagyar-
óváron kiadott kórlap szerint a levágott rész kiszáradt, s már nem lehetett visszavarrni. Az édesanyja úgy véli, ha fia előbb kerülhet szakemberhez, talán megmenthették volna az ujját.

– Ha a Margit Kórházban hétvégén is lenne sebészorvos, talán esély lett volna az ujja visszavarrására és nem lenne csonka a keze – fogalmazott Sarok Lajosné. – Megértem persze, hogy Csornán nem volt szakorvos, aki ellássa, de azt már nem, hogy Győrben nem fogadták. Az ujjdarab kiszáradt, mire Mosonmagyaróvárra értek...

A baleset a szombati, bősárkányi falunapon történt. Sarok Bálint tüzelőt készített a kondér alá, eközben vágta le fejszével hüvelykujja egyharmadát. A fiú Győrben hegesztőnek tanul. Szülei szerint ebben a munkában a csonkolt hüvelykujj minden bizonnyal akadályozni fogja, s valószínűleg szakmát kell váltania.

– Nem kívánunk eljárást indítani semmilyen fórumon senki ellen. A nyilvánossághoz azért fordultunk, hogy mindenki gondolkodjon el: megfelelő orvosi ellátásban részesülnek-e a Csorna környékén élők? Velünk most egy kisebb baleset történt. De mi van akkor, ha súlyosabb a helyzet? – kérdezte Sarok Lajosné.

A Kisalföld megpróbált utánajárni az esetnek. A győri kórházban vasárnap az ügyeleti rendszerben nem találták nyomát a csornai telefonhívásnak. Azt ígérték, ma utánanéznek a kérdésnek. A csornai háziorvosi ügyeleten sem a szombaton szolgálatban lévő ügyeletes orvossal, sem a szakmai vezetővel nem sikerült beszélnünk.

Dr. Vermes Tamás, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház főigazgató főorvosa érdeklődésünkre elmondta: intézményükben a traumatológiai esetek első szintű ellátását végzik el. Speciális kézsebészeti esetekre nincs akkreditációjuk, azokban a győri kézsebészeti centrum az illetékes. Megjegyezte: egy adott esetben mindig az orvos dönti el, hogy milyen ellátást tart szükségesnek a beteg állapota alapján.

Egy másik, a Kisalföld által megkérdezett sebészorvos a konkrét esetet nem ismerve kijelentette: Csornán egy működő sebészeti ügyeleten sem tudták volna megmenteni a fiú ujját. Ilyen beavatkozást ugyanis általános sebész nem végezhet el: ez esetben kézsebészre van szükség. Hozzátette: hasonló sérülésnél kicsi az esélye annak, hogy akár egy specialista is vissza tudja varrni a csonkolt részt.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. kerteszb 2012. augusztus 21. 10:10
  „Köszönjétek OV-nek ezt is, "megmentette" az egészségügyet is, mint a nyugdíjat.”
 • 37. Jerry 2012. augusztus 15. 21:11
  „pancser,látszik,hogy megint többet írsz,mint olvasol.Az orvosnak nincs joga vizsgálni egy baleset okát, neki a kötelessége a sérültet vizsgálni és legjobb tudása,esküje szerint ellátni.Egy baleset körülményeinek tisztázása a rendőrség és nem az orvos feladata.A sérült ellátása során mellékes körülmény,hogy a személy ittas volt e vagy sem, legfeljebb a gyógyerezésnél veszik figyelembe az alkohol fogyasztását.Egy orvos igenis hibáztatható, ha nem tesz mindent egy sérült ellátásáért.Az elsősegély megtagadása, sürgősségi ellátás el nem végzése olyan orvosi mulasztás, amire alapozva igenis meg lehet nyerni egy pert a kórház ellen.A csornai kórháznak elemi kötelessége lett volna a sérült kezet bekötni,ellátni,a levágott részt sterilen becsomagolni,és ezek után MENTŐVEL a gyereket a győri baleseti sebészetre küldeni.Amennyiben nem ezt tették, javaslom a per inditását,amit a család simán meg is fog nyerni,és a kórház meg fizethet.Remélem, lesz annyi eszük,hogy a költségek egy részét áthárítják a helyi fidesz rajongókra.a kórház bezáró pancserek kezdhetnek spórolni rá.”
 • 36. pancser 2012. augusztus 14. 22:22
  „35."Jerry" utaltam rá, a baleset okait vizsgálnám, volt-e alkohol volt a gyerekben, ami minden baleset kivizsgálásánál első kérdés kell hogy legyen. Józan ember tudja hova kell csapni a baltával mámorosan kevésbé. Ezek a rendezvények teljesen ellenőrizetlenek, történhetnek nagyobb bajok is.
  Az orvosok nem hibáztathatók, miért nem hisztek az orvosnak, nem lehet visszavarrni mindent, meg akkor sem, ha azonnal műtik. Honnét vesz a család a bátorságot, hogy orvosi dolgokat felülbíráljon? Talán a gyerekük nevelésével kellett volna többet foglalkozni, mondjuk gyakoroltathatták volna vele a favágás egyszerű tudományát!”
 • 35. Jerry 2012. augusztus 14. 19:06
  „pancser,a tudod,amit irtam,az bizony nem mese, hanem kőkemény tény,mivel részese voltam.Egyébként kiderült, hogy a gyereknek Csornán esélyt sem adtak,mivel nem is értesítették Győrt, ahol egyébként már nem csak ujjat,de levágott kart is sikeresen varrtak vissza.a fidesz csornai egészség programja bizony 0-ásra vizsgázott. Reménykedhetsz, hogy a következő áldozata ne te vagy közeli hozzátartozód legyen.”
 • 34. pancser 2012. augusztus 14. 18:07
  „33."profi10" Igy van ez, ha neki fáj, katasztrófa, lehet rossz hírbe hozni kórházakat megyeszerte, de amikor másnak okozott fájdalmat ott nincsen bocsánatkérés! Isten nem bottal ver!”
 • 33. profi10 2012. augusztus 14. 17:35
  „25. egyhozzászóló
  Természetesen lehet sajnálni valakit egy ilyen eset miatt.
  Azért számomra meglehetősen furcsa, hogy egy ilyen garázda, magát kemény csávónak gondoló hőscincér egyből az újságban sírja el a bánatát, amikor a szívóoldalra kerül.
  Ezek után be van bizonyítva, hogy ön- és közveszélyes.
  Az jut még eszembe, hogy nem az a kemény, aki adja, hanem az, aki ha kell, állja!”
 • 32. ekkenekepen 2012. augusztus 14. 17:16
  „31. pancser 2012.08.14. 14:03
  baj max veled van itt te <moderálva>”
 • 31. pancser 2012. augusztus 14. 14:03
  „Alighanem itt magatartási zavarok vannak, mérlegelési, önfegyelmi problémák. Az orvosokkal semmi baj!”
 • 30. Tibz 2012. augusztus 14. 11:31
  „profi10
  Igazad van, tényleg ő az.
  Ahhoz volt esze, hogy egy szerencsétlen srácot hárman összeverjenek, de ahhoz már nem, hogy talán nem zsebben kéne cipelni azt az ujjdarabot. Isten nem ver bottal, nagy igazság.
  Ettől függetlenül jobbulást kívánok!”
 • 29. csornafc 2012. augusztus 14. 10:14
  „Jaj megint itt van a Fidesz-Orbán-Gyopáros fóbiás jerry. Biztos azért varták vissza az ujját akkoriban mert a te komcsi barátaid irányították az országot!Tényleg Jerry mi újság veled meg a Papp J barátoddal?És mi a helyzet Pesten ?Mikor lesz közgéphez láncolom magam perverz akció legközelebb?”
 • 28. ekkenekepen 2012. augusztus 14. 06:45
  „jaja arról nem szól a mese akik többszázan a magyar hullagyártás aka EÜ nevű daráló áldozataivá váltak, mert van abból is épp elég.
  A bóvliland eszeenciája lehetne ez a terület, pont olyan rothadó káosz az egész mint az ország ami pénzeli.
  Ti is járhattok így még szarabbul is, meg akárki más is, jobb ha sose lesz ezekre szükségetek!”
 • 27. pancser 2012. augusztus 14. 00:20
  „26."Jerry" Még a pancserek is tudják, hogy a mese nem valóság. Halottad az orvost, honnan a csudából tudják az okostojások, jobban mint az orvosok? "Hozzátette: hasonló sérülésnél kicsi az esélye annak, hogy akár egy specialista is vissza tudja varrni a csonkolt részt."
  Mondom még egyszer: baleset volt ezért valaki felelős. Ellenőrizte valaki a kiskorút, hogy vajon egyáltalán helyesen bánik a baltával? Remélem a hatóság is vizsgálódni fog!”
 • 26. Jerry 2012. augusztus 13. 22:32
  „A fidesz féle egészségügy most vizsgázott, nullára.Most csak egy ujj,lehet hogy legközelebb egy élet bánja, hogy Csornán nincs kórház, hogy Gyés hatékony rendőrség, hogy eg yyőr nem fogad beteget, Hogy Óváron nincs kézsebész stb.Lehet magyarázkodni az orvosoknak,a tények azonban beszédesek.Jó pár éve történt,mikor még volt egészségügy, hogy Sopronban levágta egy fiu az egyik uját.A mentő bevitte Győrbe,ahol fogadta a sebészet,és az orvos egyből azt kérdezte, hol a levágott ujj,mert vissza varrná.Hát az bizony még Sopronban,ahol viszont nem volt mentő autó, hogy levigye Győrbe.Viszont volt rendőrautó, és abba ültették be a fiú egy rokonát, kezében az alufóliába csomagolt ujjal,és irány Győr.A 85-ös főúton végig rendőrök biztosították a kocsi zavartalan haladását. Az ujj be is ért Győrbe, és az orvos vissza varrta,és azóta is működik. Na mert akkoriban nem pancserek irányítottak, az emberek nem magyarázkodtak,egymásra mutogattak , hanem mindenki végezte a dolgát,és olyan szavak mint emberiesség,segítőkészség,szakértelem,jóindulat nem a szótárban,hanem gyakorlatban is megvoltak.Na és ez Magyarországon történt,a 90-es években.”
 • 25. egyhozzászóló 2012. augusztus 13. 19:07
  „profi10 Igazad van basszus... Akkor most sajnáljuk, vagy ne?”
 • 24. Pepiii 2012. augusztus 13. 18:13
  „profi 10. Igen jól tudod. De ne ebből induljunk ki. Isten nem bottal ver szokták mondani, az tény. De neki most ez örök életére egy hátrány. - Ebben az esetben Győr hibázott ami már nem is meglepő. Több tucat olyan esetet hallottam, hogy nem fogadott olyan beteget akit csak ott tudtak volna ellátni. Csornán megszűnt a sebészet, most belgyógyászati osztály az is. A csornai ügyeletes orvos szerintem nem számolt azzal, hogy Győr nem fogadja és még tovább kell vinni a Bálintot.”
 • 23. profi10 2012. augusztus 13. 16:32
  „Nem ismerős valakinek ez a fiú?
  Emlékszem, nem is olyan régen félhalottra verték valakik az osztálytársukat, Csornán, az iskola előtt.”
 • 22. egyhozzászóló 2012. augusztus 13. 16:22
  „Gonzo! Kórházi szempontból nem lenne szabad, hogy legyen lemaradottabb régió. Az adóforintokat egyenlően osztják el nem? Egy harmad Pestre, egy harmad Budára, egy harmad vidékre. :-)))”
 • 21. georgbob 2012. augusztus 13. 16:07
  „Ha ez munkahelyen történik, megállapítják, hogy nem állt rendelkezésre egyéni védőeszköz és büntetik a munkaadót...(lánckesztyű pl.)”
 • 20. cini 2012. augusztus 13. 15:59
  „Szerintem meg igenis kellene indítani vizsgálatot, a kártérítés is megfontolandó. Ha ilyedtükben nem is tudták, hogyan kellene szállítani a levágott darabot, kérdezem én, ha már látta az első kórház, nővér, orvos, akkor miért nem hívta fel a figyelmet. Szegény egész életében sérült marad, nem úgy tud majd dolgozni ahogyan kellene. Mi az, hogy valaki beszalad egy levágott újjal, a kórház meg nem csinál semmit? Az meg hogy hogyan vágta a fát, szerintem másodlagos, mégis hogyan lehet vágni fát. Tévedett, hibázott, elég a baja, mások meg ezen csámcsognak, pfujj, Szégyellhetjük magunkat. Nem azt kellene keresni hogyan sikerült szegénynek ezt a hibát elkövetni, hanem inkább bíztatást, vigasztalást kellene számára adni. Jobbulást kívánok a fiúnak és bízom abban, hogy sikerül neki visszailleszkedni csonka újjával is, ha szükséges akkor hát más szakmában. :)”
 • 19. Julianusz 2012. augusztus 13. 14:58
  „Egy rosszuléthez, balesethez(na nem egy lenyúzott térdre gondolok) mentőt kell hívni! Ők tudják, hogy milyen bajjal hova kell vinni a beteget, és nem a családnak kell futkosni, kórházról korházra. Ők már a mentőből le tudják szervezni, hol tudják fogadni, az adodd kórház pedig elő tud készülni az esetleges gyors beavatkozásra. arról nembeszélve, h hétvégén, ill rendelés vege (dél körül) és ügyelet kezdete (du16) nincs orvosi ellátás a falvak többségében. A háziorvos nem megy házhoz, fel sem veszi a telefont, de ha esetleg mégis, akkor 3-5ezer forintot kér, mert vállalkozó, de számlát ezen összegekről még soha senki nem kapott.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíjak Csornán

Főiskolások, egyetemisták jelentkezését várja a csornai Ösztöndíj Alapítvány. Tovább olvasom