Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Nem tudni, hogy jutnak el a napközibe

A kapuvári fogyatékossággal élők napközis ellátottjainak szállítását májustól kilométerenként nyolcvan forintért végezné a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az ellátottak hozzátartozói nem tudják kifizetni a kért összegeket.

A napokban levelet kaptak a kapuvári fogyatékossággal élők napközi otthona lakóinak hozzátartozói. Eszerint májustól megszűnik az ellátottak ingyenes szállítása. A szolgáltatásért kilométerenként 80 forintot kérne a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi támogatószolgálata. A hozzátartozók állítják, nem tudják kifizetni a szállítási díjat, pedig a napközi lakóinak szinte ez az intézmény nyújt egyedüli minőségi életlehetőséget.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat területi titkára, dr. Báthy Andrásné érdeklődésünkre elmondta: jelenleg tárgyalnak a kapuvári önkormányzattal egy mindenki számára megnyugtató megoldás megtalálásáról.

– Az említett díjat május elejétől biztosan nem vezetjük be Kapuváron, ám tény, hogy a szolgáltatásra vonatkozó állami támogatás és a tényleges bekerülési költség között négymilliós különbség van, melyet a Máltának ki kell fizetnie – mondta a Kisalföldnek Báthyné.

Kozák Csabának és Sárvári Katalinnak a minőségibb életet jelenti a kapuvári napközi.
Kozák Csabának és Sárvári Katalinnak a minőségibb életet jelenti a kapuvári napközi.

A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ a fogyatékossággal élők napközijét 2010 óta működteti. Jelenleg 25 ellátottal foglalkoznak a szakemberek. Közülük tucatnyian Kapuvárról, a többiek vidékről – Vitnyédről, Beledről, Mihályiból, Himodról – érkeznek. Nemcsak a vidékieket, hanem a helyiek nagy részét is autóval szállítják naponta a napközibe.

Utóbbiak közül a veszkényi Sárvári Katalin kijelentette, az intézmény programjai jelentik számára az egyedüli tartalmas elfoglaltságot. Testvére, Sárvári Éva a Kisalföldnek elmondta, egyedülálló édesanyjuk gondozza otthon Katalint. Nincs lehetőségük az esetleges szállítási díjat fizetni, így testvére nem járhatna a napközibe. Az intézmény programjairól a mihályi Kozák Csaba is elmondta, a napközi nélkül még kirándulni sem tudna eljutni.

Az egyik ellátott édesapja, Soós Mihály hangoztatta: alig valamivel több mint negyvenezer forintos keresetéből egyszerűen nem jut gyermeke szállítására.

– Eddig nem fizettünk. Ha térítést kérnek, a gyermek otthon marad. Ez biztosan az életminősége rovására menne, hiszen otthon nem tudunk neki olyan programokat és segítséget adni, melyet a kapuvári napköziben megkap – fogalmazott letörten Soós Mihály.

Olvasóink írták

  • 2. kuller 2013. május 07. 19:06
    „ez mi? kilométerenként 80 pénz? 8000/100 km baráti elszámolásban 20 lityi benzin ami egy átlag fogyasztással is 250 kilométerre elég ha nem többre. Én megértem, hogy nincs pénz valamennyit kérni kell, de ez közel sem csak a benzinpénz!
    de kérem javítson ki valaki ha tévednék!”
  • 1. Lívia66 2013. április 26. 09:32
    „Győrben már 2 éve fizetni kell érte. Az étkezésnek meg dupláját fizetjük , mint a másik egészséges iskolás gyerekemnek.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közösség összefog és szépül a falu

Új sportpályát alakítanak ki Fehértón. A többfunkciós létesítményt rövidesen átadják. Tovább olvasom