Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Nem tudják tovább fenntartani az iskolát

Jelenlegi formájában nem tudja fenntartani iskoláját a rábatamási önkormányzat. A polgármester szerint már évekkel ezelőtt át kellett volna alakítani az intézmény működését. A községháza tárgyal a szomszédos falvakkal és megkérdezi a szülőket is.

– A mostani működési formában nem tudjuk működtetni a helyi általános iskolát, így a szülőkkel és a szomszédos településekkel lezajlott tárgyalások után szeptembertől átalakítjuk a nagy múltú intézményt – mondta Molnár Norbert rábatamási polgármester. A községvezető hangsúlyozta: a mindenki számára fájdalmas lépést nem lehet tovább halogatni – ahogy ezt az előző ciklusokban tették –, hiszen a település működése kerülhet veszélybe az iskola fenntartása miatt.
Hangsúlyoznom kell, a településen elterjedt szóbeszéddel ellentétben nem megszüntetjük, hanem átszervezzük szeptembertől az iskolát – mondta a polgármester.

Úgy tűnik, a kormány kisiskolamentő terveit már nem tudja megvárni az önálló rábatamási iskola, melyet még 1872-ben alapított a község. A jelenleg 1035 fős falu intézményében 120 gyermek tanul, 12 pedagógus felügyelete mellett. A helyi diákokon kívül fogad jobaházai, bogyoszlói és magyarkeresztúri gyermekeket is.

Szeptembertől az iskola átszervezésére kényszerülünk.
"Szeptembertől az iskola átszervezésére kényszerülünk."


– Sajnos ez az állapot már csak ezt a tanévet jellemezheti, hiszen az átszervezés mindenképpen szükségszerű. Ennek elmulasztása folytán a jövő évi büdzsé már több mint harmincmillió forintos hiánnyal indulhatna – mondta a polgármester. Hozzátette: a hiány egyértelműen a település intézményeinek finanszírozása miatt keletkezne és már szeptembertől gond lenne a pedagógusok bérével. (Hoffmann Rózsa államtitkár nemrégiben Csornán kijelentette: a kormány szándékai szerint a pedagógusbért az állam garantálná)

– Január óta folyamatosan tárgyalunk az átalakítás lehetséges módozatairól, ezek során elsősorban a helyi gyermekek és a szülők érdekeit tartjuk szem előtt – mondta Molnár Norbert. A szülőkkel március 17-én este 6 órakor tartandó fórum keretében megbeszélik a lehetséges lépéseket.

– Lehetőségeink közt felmerült egy kistérségi fenntartású iskola, ám csornai tárgyalásainkra már úgy ült le a vezetés, hogy a Széchenyi tagiskolájaként működtethetnénk tovább intézményünket – mondta a polgármester. Ebbe azonban nem szívesen mennének bele a felkínált feltételek miatt.

– Célunk, hogy legalább az alsó tagozat helyben maradjon és a diákok minél közelebb tudjanak iskolába járni – tette hozzá Molnár Norbert. Úgy véli, erre az egyik legjobb lehetőség a farádi intézmény lehetne. Egyelőre erről is tárgyalnak.

– Hangsúlyozom, a helyi szülők együttműködése nélkül nem tudunk még alsós intézményt sem működtetni. Ha nem lesz gyermek a tamási iskolában, akkor még az átszervezésnél is fájdalmasabb döntést kell esetleg hoznunk – jelentette ki Molnár Norbert polgármester.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Mimóza 2011. május 05. 21:34
  „sajnos mégis bezár az iskola,és ugy néz ki ez már végleges”
 • 33. lacika6 2011. március 17. 22:50
  „kedves Tamásiak, gratulálok. azért is, hogy olyan emberek vezetik a községet akik tényleg a szívükön viselik a község és a fiatalok érdekeit. most viszont eljött az idő, hogy visszakézből segítsétek ti is őket. csak közösen mehettek valamire. remélem sikerül.... én szorítok”
 • 32. Mimóza 2011. március 17. 22:21
  „Hát kiváncsi leszek,hogy mi lesz ebből.Remélem minden jól alakul.”
 • 31. mateka1 2011. március 17. 19:39
  „Grartulálok! Gratulálok magunknak, akik ott voltunk és hitet tettünk az iskola megmaradása mellett!
  Gratulálok az ifjú pogármesternek, akinek volt esze és szíve kikérni a falu véleményét, nagyon szinpatikus volt!!!
  Az igazgatónő viselkedése az iskola bezárása, megszüntetése kapcsán kritikán aluli volt. Nem állt ki az intézményéért, a beosztottjaiért, a 120 gyermekért, méltatlanná vált az intézmény vezetésére! Remélem magától vonja le a következtetést! Egy ilyen intézmény különb vezetést érdemel!!!”
 • 30. kerteszb 2011. március 16. 14:31
  „A debreceni stadion árából futná jopár falusi iskola fenntartására...”
 • 29. tamási80 2011. március 15. 20:26
  „Tiszteltt eddigi hozzászolók!!!
  örülök , hogy ennyi hozzászólás van a témához . De remélem nemcsak itt név és arc nélkül mondjátok a véleményeket, hanem ott az illetékeseknek is felteszitek és elmondjátok a véleményeket.mert akkor lesz értelme ennek a megbeszélésesnek hamindenki elmondja a véleményét mert biztosakik máshová vitték óvodás gyermekeiket nyomos okuk lehetett.!!! és a másik dolog sajnos amióta ez a dolog kirobban minden utca sarkon a pletyka megy és a tények elferdtése. nem az lenne a fontos hogy a valóságot tudjuk miért kell felesleges feszültséget gerjeszteni. és a mostani vagy a volt polgármestert köpködni vagy ocsárolni,mikor még nem is tudunk semmit. attól még nem lesz jobb a helyzet. persze egyeseknek könnyebb a masikat a háta mögött kibeszélni míg nyiltan válalni a véleményt szemtől szembe. !!!!!!szóval a lényeg igen tartsunk össze hogy megmentsük az iskolát, de akkor nyíltan válalva a vélemyényünket és persze a tényleges tények tükrébe nem az utcán a kocsmába vagy épp a bolt XY-tól hallot pletyka alapján ítélkezve akkárkiről is!!!!!”
 • 28. mateka1 2011. március 13. 19:20
  „Egyetértek Mimózával. A kisebb iskolában sokkal inkább tudnak odafigyelni a pedagógus, családiasabb! felszereltségben a mi iskolánk semmiben nem marad el az un. nagy iskoláktól. Jó lenne egy normális megoldás!
  HÖLGYEIM ÉS URAIM! Csütörtökön csak semmi indulat, az a legrosszabb útra vihet!”
 • 27. Mimóza 2011. március 13. 15:02
  „Szerintem a gyerekek számára nem az a legjobb megoldás ha bezárják az iskolát. Még kisebb létszámmal is tartanak fenn iskolát.Igen is mindent meg kell próbálni, hogy a gyerekeket ne kelljen máshova "huszgodni".”
 • 26. oziris 2011. március 13. 08:04
  „10. boróka 2011.03.11. 21:14

  tisztelt boróka, én a cikkből azt olvastam ki, bár lehet, hogy tévedek, akkor elnézést kérek, de nekem úgy tűnik, hogy épp a gyerekek számára a legjobb megoldást keresik. és ha tényleg nem lehet a költségek miatt tovább fenntartani, akkor max később megy tönkre. én is megértem és nagyon sajnálom a gyermekeket, de nem tudom elhinni, hogy valaki csak úgy úgy gondolja, hogy átalakít egy iskolát minden nyomós ok nélkül.”
 • 25. mateka1 2011. március 12. 21:37
  „Tisztelt kivülálló!
  Mért sérteget minket? Milyen jogon oktat ki Bennünket? Ha Ön tényleg kívülálló miért szól bele ebbe az eszmecserébe? Itt tényleg arról beszélgetnek az emberek, hogy mi a megoldás!
  Kívülálló! Maradjon is kívül!”
 • 24. Mimóza 2011. március 12. 20:57
  „Ne egymást pocskondiázzák,és ne tegyenek mindenkit egy lapra.Olyan emberek élnek a faluban mint máshol.Van mindenféle ember.Ilyen is olyan is.Most nem ez a lényeg,hanem az iskola megmentése.”
 • 23. kivülálló 2011. március 12. 20:10
  „Kedves nagyon művelt, tájékozott, szakmailag kiművelt Uram/Hölgyem!
  Ön névvel és személyazonosítóval írogat ide felelősség nélkül, minősítve olyan munkákat, melyre nagy valószínűséggel sokmindent nem tud. Szerencse, hogy nem jegyző vagyok, és az is szerencse, hogy nem rábatamási lakos. Sokak ismerjük a rábatamasi embereket, Csorna és Kapuvár környékén mindenki tudja mit jelent a szó: RÁBATAMÁSIAK. Mindent jobban tudnak másoknál. Nem ismerem a jegyzőt, de részvétem neki és a polgármesternek is. Nem egyszerű népség, mindannyian tudjuk, a rábatamási, szegény jegyző lendülettel belemászott a k....ba.”
 • 22. tiha 2011. március 12. 17:02
  „17. kivülálló
  Ha jól gondolom, akkor tisztelettel köszöntöm a jegyző asszonyt.
  E/1-ben is írhatta volna hozzászólását, mert ha Ön valóban kívülálló, akkor nagyon tájékozott a jegyző tevékenységével kapcsolatban.
  Senki sem kérdőjelezte meg szakmai tudását, de most nem is ez a legfontosabb, hanem az iskola.

  Ez a hozzáállás, hogy minden zárjunk be, ne támogassunk semmit, nem vezet eredményre. Ezt már magasabb szinten próbálták csinálni, de ott sem működött.
  Döntéshozók, gondolkozzatok!
  Bízom abban, hogy jó döntés fog születni, és a gyermekek továbbra is Rábatamásiban folytathatják tanulmányaikat.”
 • 21. oziris 2011. március 12. 16:42
  „csak az a helyzet, aki hallotta, vagy olvasta a múlt heti Hoffmann Rózsa által tartott tájékoztatót, hogy a kormány is az alsó tagozatok fenntartását fogja elsődlegesen finanszírozni.”
 • 20. boróka 2011. március 12. 15:14
  „Ha jól tudom a problémák a szennyvízzel kezdődtek. Egészen addig pozitív mérleggel zárt az önkormányzat. A következő hiány, idézem erről a honlapról "A rábatamási intézményfenntartó társulással kapcsolatban állapította meg egy ellenőrzés még tavaly, hogy hatmillió forintot jogtalanul használt fel. ". Na ezért ki a felelős? Az óvoda miatt volt ez. Ennek is az iskola igya meg a levét? Örülök, hogy a jegyzőt megvédték, mert ő tényleg nem tehet semmiről, sőt akinek már volt vele dolga tudja, hogy hatalmas tudással rendelkezik. Tényleg spórolhatott volna az iskola eddig is. Röhej, hogy több tízezer forintot fizetnek ki havonta útiköltségre/közelebb biztosan nem akad munkanélküli pedagógus/, énektanárra /ami nélkül még lehetne színvonalas az iskola/. Vegyen el a testület mindenhonnan egy kicsit, ugyanúgy a hivataltól , mint az iskolától. Könnyű innen okoskodni, az biztos! De nem hiszem el, hogy nincs megoldás, ezt az évet kell valahogyan kivallani, aztán ha a kormány szándékai szerint a pedagógusbért az állam garantálná akkor lenne esély fenntartani az iskolát! Végezetül egy kérdés: Hogyan fogjunk össze? Szerintem csütörtökön hiába tesszük le voksunkat az iskola mellett, ez csak formaság, nincs döntéshozó szerepünk, csak a testületnek.”
 • 19. Mimóza 2011. március 12. 14:24
  „Hát majdnem úgy jön le az egész mintha a polgármester úr akarná bezárni az iskolát.Szerintem ez nem így van.Korábban is lehetett volna takarékoskodni már/pl.vidéki pedagógusok.ill.aki nem is pedagógus./Magába nézhetne néha a volt polgármester és az igazgatónő is.Nem kell az új polgármestert áztatni.Ebből semmi jó nem jön ki.Jobb lenne a kibeszélőshow helyett inkább összefognának a gyerekek érdekében.”
 • 18. Luli67 2011. március 12. 13:35
  „Véleményem szerint a tisztelt polgármester úr elhamarkodott döntést hozna, ha most bezáratná a tamási iskolát. Mivel ez egy jól felszerelt iskola, jól képzett, több évtizedes gyakorlattal rendelkező pedagógusokkal. Valóban a gyerekekkel kellene foglalkozni a legtöbbett ebben a helyzetben, hiszen ebben az iskolában családias légkörben, sokkal több plusszot kapnak, mint akármelyik városi iskolában kaphatnának. Ha mégis bezárásra kerülne a sor, akkor sem ilyen módszerekkel kellene megtörténnie.”
 • 17. kivülálló 2011. március 12. 11:55
  „Kedves írogató!
  A tisztelt jegyzőnő pár hónapja van Rábatamásin, viszont több éve a szakmában. A véleménye és a hivatali dolgozóké abszolút lényegtelen. Nem fog döntést sugallni, ahogy egyik szakmabeli sem (a jegyzők közül). Ő a finanszírozás, a törvényes , gazdaságos működés őre, a döntés a testületé. Beleszólni nem fog, ebbe biztos vagyok. Megjelennie a szülői értekezleten mégcsak erkölcsi kötelessége sem. Csupán a számok tükrébn tud nyilatkozni, amit a testület kérésére tehet. Amennyiben ilyen kérést nem kap, nem szólal fel. Tanácskozási joggal van jelen a testületi ülésen, viszont törvényességi, gazdálkodás törvényességét felügyeli. Tájékozódni kell, a testületi ülések nyolvánosak. Utána irogatni.....”
 • 16. lacika6 2011. március 12. 10:53
  „én is beszéltem a testület pár tagjával, senki nem akarja bezárni az iskolát. a szülők hozzáállásához meg annyit, hogy mindnyájan tudjuk, hogy sokan elcipelik évek óta gyereküket ide-oda más intézménybe. ez vezetett idáig többek közt. ha nincs létszám, abból a kevés állami pénzből is kevés vagy épp semmi nem jut.
  az hogy nekik kell ezt kimondaniuk, én sajnálom bizonyos fokig őket. de várom a csütörtököt.”
 • 15. mateka1 2011. március 12. 09:33
  „Bocs, amit még elfelejtettem: az iskoláról azért sokat elmond, hogy nagyon sok itt végzett diák állta meg a helyét az ország legjobb középiskoláiban, egyetemein, s lett belőlük orvos, ügyvéd, mérnök, tanár, kutató, vagy egyszerűen "csak" tisztességes, becsületes ember!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai táncosok a bécsi magyar bálon

Egyórás műsort adott a bécsi magyar nagykövetség bálján a csornai Pántlika néptáncegyüttes.… Tovább olvasom