Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Nem nő az adósságállomány

Stagnál a csornai Margit Kórház adósságállománya, a növekedést sikerült megállítani.
A csornai Margit Kórház nem alakul át mátrixKórházzá, viszont mátrixosztályokat már létrehoztak az intézményben. A részletekről Juhász Gábor gazdasági igazgatót kérdeztük.
– A mátrixosztályok kialakításának ötlete hónapokkal ezelőtt vetődött fel, amikor a tulajdonos által felkért önkormányzati biztos bekapcsolódott az intézmény gazdasági irányításába – kezdte Juhász Gábor.

– Azóta megtettük az első lépést és augusztus elsejétől két-két osztályunk mátrix- (összevont) rendszerben dolgozik. Ezek a szakmai önállóság megtartása mellett a belgyógyászat-kardiológia a pulmonológiával, illetve a sebészet a szülészet-nőgyógyászattal működik együtt.

Juhász Gábor elmondta: már szervezik a közös ügyeletet, melyben a belgyógyászati jellegű osztályok mellett az önálló maradt neurológia is érdekelt. Így a három osztály ügyeletét egy szakorvos látja el, ugyanakkor a másik két szakorvos is készenlétben lesz, hogy a szükséges segítséget meg tudják adni. Ez eddig is működött a neurológia és a pulmonológia esetében. A mátrixosztályoknak egy-egy kinevezett vezetőjük lesz, de a szakterületek irányítói a helyükön maradnak. A neurológia és a krónikus osztály viszont kívül marad a mátrixrendszeren. Előbbi kapcsán van egy hosszabb távú elképzelés, mely szerint rehabilitációs hátteret kellene biztosítani az osztály mellé, mivel ilyen nincs a környéken.

A gazdasági igazgató a változástól remélt megtakarítás várható összegéről egyelőre nem rendelkezik pontos adatokkal.
Juhász Gábor közölte: a Kórház adósságállománya jelenleg 160 millió forint. A folyamatos növekedést komoly megszorítások árán sikerült megállítani, ám a téli fűtésköltségek miatt változhat az összeg.
A finanszírozás kapcsán a gazdasági vezető megjegyezte, hogy a szeptembertől várható egyszázalékos OEP-finanszírozásnövekedés a szeptember elsejétől aktuális 4,5 százalékos bérfejlesztésre nem elég. Erről a napokban kezdődik egyeztetés az érdekképviseletekkel.
Hozzátette: az eladósodás nem egyedi eset, a Kórházak jelentős része hasonló gondokkal küzd, hisz ötödik éve nincs inflációkövetés a rendszerben, s 1993 óta a tizenharmadik havi bért az intézményeknek kell kigazdálkodniuk.

– A teljesítménykorlát is szorít bennünket – jelentette ki Juhász Gábor. – Érdeklődve várjuk, hogy a következő évi teljesítménykorlát megállapításánál is a 2003-as befagyasztott állapotot vagy a 2005. évi teljesítményeinket veszik-e figyelembe.
Arra a kérdésünkre, eddig mennyi pénz gyűlt össze az altatógép cseréjére, azt válaszolta, hogy közel kétmillió forint.
– Csekken folyamatosan kisebb-nagyobb összegek érkeznek, amiért köszönet jár a támogatóknak – fűzte hozzá a gazdasági igazgató.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári húsgyár: újra gyártanak

A közel egy éve megvásárolt kapuvári húsgyár tulajdonosa, Román Gyula munkásgyűlésen értékelte az elmúlt fél év történéseit. A Kapuvári Hús Rt. tulajdonosa kijelentette, bár jelenleg veszteségesen dolgozik a gyár, mégis lát biztató jeleket, kitörési lehetőségeket. Román Gyula tulajdonos a veszteség okaként az ágazat szinte katasztrofális helyzetét jelölte meg. Tovább olvasom