Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Nem mond le a fejlesztésekről

Lengyel Lajos: „A nadrágszíjhúzás éve lesz Szilban a kétezerötödik esztendő".

Lengyel Lajos
Szil polgármestere szerint 2005 a nadrágszíjhúzás éve lesz az önkormányzatnál. Lengyel Lajos úgy véli, hogy a kistelepüléseken élők ötödrendű állampolgárokká degradálódnak a megélhetést illetően. Elégedett a település idei eredményeivel – mind a beruházásokat, mind a működést illetően.

Elmondta, legfontosabbnak a közfeladatok ellátását tartották, és így lesz ez a következő esztendőben is. – A lassan végéhez közeledő év ben volt egy sikeres Céde-pályáza tunk, így elvégeztük az óvoda fel újítását 5,5 millió forint értékben. Ezzel párhuzamosan megtörtént a szolgáltatóház és az idősek klubjá nak külső tatarozása, önerőből pe dig megoldottuk az orvosi rendelő gázellátását.

Az eredményes SAPARD-pá lyázat segítségével több mint 1600 méter belterületi utat tet tünk rendbe 63 millió forint összértékben. Ebből 47 millió forint volt a pályázaton nyert összeg, a többi saját erő – sorol ta az elvégzett feladatokat Len gyel Lajos. Arról viszont sajnál kozva beszélt, hogy szinte lehe tetlen munkahelyeket teremteni a községben, sőt, reálisan in kább meglévők megszűnésével kell számolni. „Úgy tűnik, a híres rábaközi őster melés – a sertés- és tejtermelés, az uborka-, valamint más kertészeti kultúrák termesztése – a múlté lesz.

Egyre nehezebbé válik a jö vedelemkiegészítés a falusi embe rek számára. Már-már oda jutunk, hogy a kistelepüléseken élők – unió ide, unió oda – ötödrendű ál lampolgárrá degradálódnak a meg élhetést illetően." Lengyel Lajos A polgármester hozzátette: a községfejlesztési terveiket azon ban továbbra sem kívánják felad ni, bár a település önerőképessége véges, noha tavaly és az idén is ko moly adóemeléseket hajtottak végre. – A normatív támogatások csökkenése és a kötelező tartalék alap képzése miatt jövőre mintegy 15 százalékkal kevesebb pénz jut működésre, tehát 2005 a nadrág szíjhúzás éve lesz – jelentette ki Lengyel Lajos.

– Ennek ellenére a közfeladatok ellátása továbbra is elsőséget élvez, ennek pénzügyi akadálya nem lehet, ezért szeret nénk bizonyos előnyöket kiaknáz ni a többcélú kistérségi társuláson belül. Fejleszteni viszont csak pá lyázati pénzek megszerzésével tu dunk. A falu vezetője szerint jövőre biztosnak látszik a kultúrház felújí tása, melynek költsége eléri a 16 millió forintot, ebből 12,5 milliót a Teki-pályázaton nyertek. A ter vek között szerepel út- és járdaépí tés, valamint az első, uniós köve telményeknek megfelelő játszótér kialakítása.

Az ezekhez szükséges önrész 9,5 millió forint. Elbírálásra vár az iskola felújítására, bővítésé re, faluközpont kialakítására be nyújtott pályázat, bíznak a moz gáskorlátozottak közlekedésének segítését célzó esélyegyenlőségi, csakúgy, mint a családi napközis ellátásra benyújtott pályázat ered ményességében. Ezeknél az önerő mértéke 29 millió forint, amit mindenképpen szeretnének előte remteni. Végezetül az 1330 lelkes község polgármestere szólt arról is, hogy a születések és a halálozások közti korábban tapasztalt egyhar mad-kétharmados arány mostanra kedvezően változott. Haszonits J. Lengyel Lajos Útfelújítás: „Tábla jelzi az elvégzett munkát."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Acsalagi gazdák panasza

A természetvédelmi területek okoznak gondokat az acsalagi gazdáknak: a védett madarak pusztítják, a víz meg árasztja a vetéseiket. A kaszálóknak csak negyven százaléka hasznosítható. Kártérítést idáig nem kaptak noha ezáltal súlyos károkat szenvednek. A nemzeti park hajlandó kártéríteni, ha jogos a panasz. Tovább olvasom