Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nem maradnak alma nélkül a gyerekek

Győr-Moson-Sopron - Az iskolaalma nélkül maradt diákoknak ingyen ad gyümölcsöt a Hanság-Fertőmenti TÉSZ.


Megyénkben közel hetven intézmény tizenháromezer alsó tagozatos tanulója kap a programban naponta egy-egy almát.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH) elbírálták az iskolaalma-programra benyújtott pályázatokat. Megyénkben hetven iskolába, tizenháromezer alsó tagozatosnak szállítanak almát a gazdák.

Az MVH kilenc termelői szervezet pályázatát fogadta el. Köztük térségünkből a Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezetét (TÉSZ). Három szerződésüket nekik is elutasították, ezért a TÉSZ vállalta, hogy ezeknek az iskoláknak saját zsebből küldenek gyümölcsöt.

Családi János, a szervezet elnöke portálunknak elmondta: negyvenhárom iskolával, illetve iskolai társulással kötöttek előzetes szállítási megállapodást Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében. Három szerződésüket forráshiányra hivatkozva az MVH elutasította.

A Hanság–Fertőmenti TÉSZ telephelyén már betárolták az iskolaalmát, mutatja Családi János elnök. Azok a gyerekek is kapnak a gyümölcsből, akik a programból kimaradtak.
A Hanság–Fertőmenti TÉSZ telephelyén már betárolták az iskolaalmát, mutatja Családi János elnök. Azok a gyerekek is kapnak a gyümölcsből, akik a programból kimaradtak.

Ezekben az intézményekben sem maradnak azonban alma nélkül a gyerekek.

– A programból kimaradt két megyénkbeli és egy zalai iskolánkban összesen ezeregyszázhetvenegy alsó tagozatos várja a beígért almát. Hogy ne kelljen csalódniuk, szövetkezetünk vezetése és az almatermelők úgy döntöttek, hogy számukra ingyen biztosítjuk az almát a nyertes iskolákhoz hasonlóan. Ez a felajánlás cégünknek hárommillió forintos kiadást jelent. Jelentős összeg, de nem sajnáljuk, mert nem akarjuk cserbenhagyni a kisdiákokat. Szívesen veszünk azonban segítséget vagy felajánlásokat. Ha bárki úgy gondolja, hogy támogatni szeretné kezdeményezésünket, keresse meg a szövetkezetet – fogalmazott Családi János.

A TÉSZ tehát negyven megállapodást kötött, ami a társulások, tagintézmények miatt hetven iskolát jelent. Összesen 5219 tanuló kap három hónapon keresztül az almájukból. Hetente egyszer szállítanak, egy-egy forduló ötszáz kilométert jelent a szervezetnek. A program utófinanszírozású, azaz a szállítók a három hónap letelte után kapják meg az alma, a szállítás és az egyéb költségek árát.

– Hitelt nem veszünk igénybe, a tagokkal közösen finanszírozzuk az akciót – jegyezte meg az elnök. – Ők beleegyeztek abba, hogy három hónap után jutnak a pénzükhöz.

Hozzátette: az alma értékesítésével voltak gondjaik, az iskolaprogram ezeknek csak töredékét oldja meg. Országosan körülbelül 3500 tonna gyümölcs kerül be a rendszerbe, ami elenyésző az összes terméshez viszonyítva. Családi János azonban megjegyezte: minden kicsi segítség jól jön a gazdáknak. 

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. december 21. 06:48
    „No végre egy jó hír! Szinte csoda, hogy nem a szeméttelepre vagy a csatornába kerűl mint a tej legutóbb!
    De szerintem a nyugdíjasoknak is adhatnánaki a Rábaközi falvakba! Hisz Ők sem turkálnak a javakba e rendszerben! Sőt Ők e rendszer károsúltjai, megkárosítottjai!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a csornai kórház? - Gyopáros Alpár képviselő válaszolt

Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő a legnagyobb ellenfelének a szocialisták által gerjesztett… Tovább olvasom