Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Nem lopják, osztják a Rábát

Vészesen lecsökkent a Rába vízhozama, a múlt hét végén másodpercenként csupán 6,85 köbméter érkezett. Pedig a folyóból kap vizet a Kis-Rába is. A nagyobb baj elkerülésére szabályozni kell a folyó vízhasználatát.
A folyók két esetben okoznak gondot, nagy- vagy másként árvíz és kisvíz idején. Az idei tartósan aszályos időjárást jelzi, hogy a múlt hét végén a Rába vízhozama másodpercenként csupán 6,85 köbméter volt. Ahhoz, hogy élővízként lehessen beszélni róla, másodpercenként minimálisan 3,9 köbméter vízmennyiségre van szükség. Így aztán 2,95 köbméter vizet juttathatnak a folyóból a Dél-Hanság vízpótlását is biztosító Kis-Rábába.
Ez a mennyiség viszont már alatta volt annak a szintnek, amikor a vizet kormányzó, elosztó Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak vízhasználó korlátozást kellett elrendelnie. Ez is indokolta, hogy az esztendő legkisebb átlagcsapadékú hónapja, augusztus elején az igazgatóság megbeszélésre és egyeztetésre hívja a nemzeti park és a mezőgazdasági felhasználók érdekeit képviselő agrárkormányzat megyei hivatalának vezetőjét.

„Ritka, de nem ismeretlen a helyzet"

A Kis-Rábának és vízelosztási rendszerének nincs természetes vízforrása, ennek ellenére a vízügy élővízként kezeli. A Kis-Rába vízellátása mindig is a Rábából történt. Fontos ökológiai érdek élővízként való megőrzése, s csak szigorú, valamint övetkezetes vízszabályozással lehetséges ez aszályos időben. Ritka, de nem ismeretlen helyzet a mostani – állapította meg Janák Emil, az igazgatóság vezetője hétfői győri sajtótájékoztatóján. Bár a Rába és Kis-Rába mentén hallani olykor a panaszt, miszerint ellopják a vizüket. De szó nincs erről. Nem ellopják, szabályozzák a folyó vizét. Elérendő, hogy minden körülmények között maradjon a mederben víz.

Túl az egyeztetésen

Ezért a vízkivételt szabályozni kell, végső soron pedig korlátozni. A vízhasználat csökkentése az üdülési és fürdési célú kivétellel kezdődik, s folytatódik a gazdasági célú vízkivétel mérséklésével, végső soron pedig megszüntetésével. A lakossági ellátást szolgáló vízkivétel mérséklése a korlátozásban az utolsó lépés. A vízügy felderíti az illegális vízhasználatot és szabálysértési eljárást kezdeményez az „elkövető ellen" azok érdekében, akik jogszerűen tartanak igényt a vízhasználatra. A Rába vízgyűjtő területére szombaton és vasárnap lehullott csapadék jótékony hatását már érezni. Így a vízhasználat korlátozására egyelőre nincs szükség, ám előre egyeztették a szakemberek, hogy szükség esetén hol és milyen vízkivételi korlátozásokat léptetnek életbe.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új monitorok őrzik a betegeket

A közelmúltban új berendezésekkel gazdagodott a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház. Gond viszont a… Tovább olvasom