Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

˝Nem lesz működő húsüzem Kapuváron˝

A július 25-én lejárt határidőre egyetlen pályázó nem akadt a kapuvári húsgyár üzemeltetésére. A felszámoló szerint ezzel eldőlt, nem lesz működő húsüzem a rábaközi kisvárosban. A dolgozóknál százmilliós a ki nem fizetett bér nagyságrendje.


A kapuvári húsgyár üzemeltetésére kiírt – második fordulós – értékesítési pályázat határideje július 25-én lejárt. A Kisalföldet Jendrolovics Pál felszámoló úgy tájékoztatta, egyetlen pályázat sem érkezett a felszámoló céghez.

– Senkit nem vigasztal, hogy a gyár egykori márkaboltjának berendezéseire azért kaptunk egy ajánlatot – tette hozzá a felszámolóbiztos. Az üzemeltetésre kiírt pályázat sikertelensége leginkább egy végkifejletet mutat, az Esterházyak által 1922-ben felépült húsgyár története, mint működő húsüzemé, ezzel lezárult.

– A gyár vagyonelemeit felajánljuk a hitelező bankoknak, a bentragadt tartozások fejében. Ám ez azt jelenti, hogy sem a dolgozók, sem a beszállítók benn maradt pénzeire nincs és nem is lesz fedezet – mondta lapunknak a felszámoló, Jendrolovics Pál. Lapunk információi szerint az elmaradt dolgozói bérkövetelés nagyságrendje százmilliós, s száz-százhúsz dolgozó érintett.

Nem lesz húsipar Kapuváron: Innentől akár darabokban is vihetik a vagyont.
Nem lesz húsipar Kapuváron: Innentől akár darabokban is vihetik a vagyont.

Jendrolovics Pál hangsúlyozta, innentől vélhetően kettéválasztják a gyár két cége, a Kapuvári Hús Zrt. és a Bacon Kft. felszámolását. Ez  a gépek és egyéb berendezések értékesítését jelenti. Hozzáteendő, hogy iparági szakértők szerint az OTP-vezér Csányi Sándorék többszöri kapuvári látogatása amúgy is csak a gépek értékesítésére vonatkozott, a hazai húsipart nagy részben birtokló üzletembernek üzemeltetési szándékai nem nagyon voltak a Rábaközben.

– A helyzet súlyosságát az is jelzi, hogy bárkinek álltunk volna a rendelkezésére, aki a kikiáltási ár alatti ajánlatot  mondott volna, de ilyen sem volt – mondta a kapuvári gyár felszámolóbiztosa.

A magyar húsiparhoz kapcsolód hír, miszerint a hétvégi, kapuvári gazdafórumon Jakab István, a Magosz elnöke kijelentette, a Pápán bennragadt beszállítói pénzek szeptember végéig történő kifizetésére a kormány eltökélt. E szándékról a gazdafórum egyik résztvevője, Horváth László tájékoztatta lapunkat. Mint mondta, a Magosz-elnök a gazdák felkérésére járt el a kormánynál a pápai tartozások ügyében.

 – A gazdafórumon elhangzott, a sertéstenyésztők augusztus 10-ig nyújtsák be igényüket kintlévőségeikre és a pápai gyár szeptemberben minden beszállítót kifizet – idézte Jakab István szavait a sertéstartó.
Mindez abban a városban hangzott el, melynek húsgyárát a kormány stratégiailag kiemelt céggé nyilvánította a gyorsított felszámolási eljárás adta előnyök miatt. Üzemeltető azóta sem jött Kapuvárra, ám a kormány által megsegíteni tervezett pápai gyár immár sokadszor kap pénzre váltható ígéreteket. Kapuvár esetében sem a dolgozók, sem a gazdák nem számíthatnak benn maradt pénzeikre, miközben a gyár Zsobrák Péter által jogilag képviselt – ám azóta sem megnevezett – tulajdonosi köre eltűnt a nyilvánosság elől.

Olvasóink írták

 • 15. Valaki 2013. július 30. 20:52
  „lókolbász, élned kellett volna már 1990-ben.
  Így csak coci vagy. :)))”
 • 14. Virs-Lee 2013. július 30. 17:00
  „Meglesz az 1 milla munkahely ... peeersze hogy meg ... kulfoldon”
 • 13. Virs-Lee 2013. július 30. 16:55
  „"Köztudottan a cocik nyírták ki az élelmiszeriparunkat is." tisztan latszik az orban haverod meg eppen helyrerakja .... muhhhahhahaha”
 • 12. Valaki 2013. július 30. 15:26
  „5. dödike 2013.07.30. 08:16

  Az ilyen eseteknél miért nem" libáznak"a hozzászólók? Ott van a pápai hús,a zalai baromfi,a Dunaferr,óvári sajt stb.

  Minek libázni dedóka? Köztudottan a cocik nyírták ki az élelmiszeriparunkat is.”
 • 11. ATX 2013. július 30. 11:17
  „"Nem lesz működő húsüzem Kapuváron" Ennyi. Éljen az egymillió új munkahely!”
 • 10. VargaP 2013. július 30. 10:43
  „9. load 2013.07.30. 10:36

  csaknem látom, hogy az eddig kapott fejlesztési támogatás a "saját jólétünk megteremtése" irányába került felhasználásra. Félek, ami jön az sem arra megy, pedig arra kellene.
  Hiányérzetem van”
 • 9. load 2013. július 30. 10:36
  „7.astra1
  Csak azt ne felejts el, hogy 2004 május 1. óta mi is "eju" vagyunk, és 2014-20 között 21 milliárd eurós fejlesztési támogatáshoz jutunk a saját jólétünk megteremtése érdekében.
  Nem kéne fanyalogni!”
 • 8. pancser 2013. július 30. 10:32
  „7. astra1 2013.07.30. 10:13
  Ez marhaság. Ha körül nézel alig találsz eredeti tulajdonost a privatizált húsüzemek mögött. Annak idején a cucuban mindennek volt piaca azt hitték egyesek ez így megy tovább. Hát nem, kiderült, hogy verseny van, méghozzá kemény.
  Nyugat Európa nem a mezőgazdaságból él, még Dánia sem. A lengyel, román alapanyagokkal kell versenyeznie a magyar termelőnek.”
 • 7. astra1 2013. július 30. 10:13
  „Az ejunak nem érdeke. Hova adná el a saját cuccát amiből a jólét fenn van tartva.... Az ő jóléte.”
 • 6. pancser 2013. július 30. 08:41
  „Engem csak az zavar, hogy hagyták hülyíteni magukat mind a dolgozók, mind a beszállító termelők. Tudomásul kéne venni végre, hogy onnét ahol fizetési gondok vannak menekülni kell és senki ne reménykedjen. Ez a kapitalizmus, ezt akartátok emberek.”
 • 5. dödike 2013. július 30. 08:16
  „Az ilyen eseteknél miért nem" libáznak"a hozzászólók? Ott van a pápai hús,a zalai baromfi,a Dunaferr,óvári sajt stb.”
 • 4. VargaP 2013. július 30. 07:19
  „és ha bér kifizetésre nincs matematikai esély, akkor az országos béralapból - ha jól tudom valami hasonló van - kifizetik? ezt kellene hangsúlyozni, hogy ha most nem is, de valamikor hozzájut a dolgozó a juttatásához. Az embereknek enni kell, azt pénzből tudja megoldani.”
 • 3. Ikvafalvy 2013. július 29. 22:56
  „Latom,Kapuvaron meg mindig hisznek a mesekben!!!”
 • 2. alekínyó 2013. július 29. 20:39
  „Szólni kéne a Cs. Sándornak, hátha ő megvenné...”
 • 1. Legs 2013. július 29. 19:10
  „Miért nem füstölődik a sonka?Talán drága a füstölő egyeseknek.

  Kohn magához inti az étterem pincérét.
  - Hozzon egy szeletet abból a halból!
  - De uram! Az sonka!
  - Kérdeztem én magától, mi a neve annak a halnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárják a csornai mulatót – kényszerből

Igény lenne a szórakozóhelyre, de a tulajdonosok nem vállalják az állandó harcot.
Tovább olvasom