Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Nem lesz kiserőmű, s egyelőre áremelés sem

Kapuvár - A távhőszolgáltatást végző Kisalföld Távhőszolgáltató Zrt. – korábbi nevén Greenergy Zrt. – várhatóan nem emeli a fűtésdíjat a szezon végéig, ám a tervezett kiserőmű létesítése is elmarad. A rendszert
korszerűsíti a cég.

A kapuvári távhőszolgáltató társaság kereskedelmi igazgatóhelyettese a Kisalföldnek megerősítette: a már többször beharangozott gázüzemű kiserőmű létesítése elmarad. A Kapuvári Hús Zrt. üzemében építették volna azt az erőművet, mely a jelenleg magas távhődíjakat mérsékelte volna, és az árcsökkentéshez a napjainkban meglehetősen elavult távhőrendszer korszerűsítése is hozzájárulna, ebbe tartozna a lakótelepi vezeték szigetelése vagy az intézmények rendszerének javítása.
– A létesítendő erőműre bankhitelt szerettünk volna, amihez a bank tízéves szerződést kért több kapuvári intézmény fűtésére – mondta Oláh Péter. – Az intézmények között szerepel többek közt a kórház, a gimnázium vagy a régi ápolási otthon és több lakóház is. Az igazgatóhelyettes szerint az önkormányzattal kötött szerződést meghosszabbították volna. Az üzemeltetési szerződések egyike, mely az Osli úti hőközpontra vonatkozik, 2007. augusztus 7-től 2012. június 30-ig érvényes, a másik három hőközpont üzemeltetését a társaság 2021. szeptember 30-ig végzi.

A jelenleg meglehetősen magas fűtésdíjakról szólva Oláh Péter elmondta: a legutolsó, decemberi emelés után (Kisalföld, 2008. december 4.) a cég 2009 első negyedévében nem tervez hődíjemelést, ám azt hozzátette, amennyiben országosan mégis drágulna a gáz, úgy a szolgáltató – az önkormányzattal érvényes szerződés szerint – emel a távhő díján. Oláh Péter ennek nem látja jeleit ebben a fűtési szezonban. A kapuvári szolgáltatást végző cég neve egyébként ez év január elejétől Kisalföld Távhőszolgáltató Zrt.-re változott.

Mindehhez azonban hozzá kell tenni, hogy például a Győri úti lakótelep egy hatvanhét négyzetméteres lakását távhővel negyvenezer forintért fűtötte be a szolgáltató, amiben a meleg víz is benne foglaltatik, ám a főzéshez használt gáz ára nem. Ugyanekkora lakást egyedi gázfűtéssel tizenegyezer forintból lehet befűteni, az összegben már a főzés is szerepel. Egy ötvenöt négyzetméteres, távfűtéses lakás fűtési költsége jelenleg közel harminchétezer forint, melyhez hozzá kell adni a főzéshez használt gázpalack közel háromezer-nyolcszáz forintos árát.
A kapuvári távhődíjak magas mértéke már több önkormányzati ülésen is téma volt. Megoldást (talán) a fűtési rendszer üzemeltetésének önkormányzati kézbe vonása jelentene, ám az elmúlt decemberi testületi ülésen elhangzottak szerint erre még várni kell. Az alacsony kapuvári átlagkeresetek miatt azonban félő, hogy a fűtésszámlák kiegyenlítése egyre nagyobb terhet ró a családokra, melyek más utakat keresnek a lakások melegen tartásához. Ennek egyik példája a leválás a távhőről, melynek a Győri úton egyre több követője akad. Az egyik százlakásos társasházban például már a lakók több mint fele levált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldódott Laura utaztatása

Csorna - Egy betegszállító cég utaztatja a csornai Horváth Laurát és édesanyját a fővárosba és haza.… Tovább olvasom