Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Nem lesz adóemelés

Beled - Kisebb csinosítással és egy utca felújításával kezdte első néhány hónapját a megye legújabb városa.

Beled polgármestere kijelentette, a városi szóbeszéd ellenére sem lesz adóemelés a településen.

Felújított buszforduló és temetőkerítés, átadott munkaterület a Kossuth utcában és megújult városháza. Ha a külsőségeket vesszük, akkor ez a rövid mérlege annak, mi történt július elseje óta a várossá vált Beleden. A megye legfiatalabb kisvárosának polgármestere szerint a lakosság egyelőre várakozó állásponton van, páran elsietettnek tartják a váltást.

Tompáné Balogh Mária kijelentette, a településen terjengő hírekkel ellentétben nem emelik a vállalkozók helyi adóját.

– Régi tervünk valósult meg akkor, amikor a sikertelen pályázatok ellenére végre megszépült az áruház előtti buszforduló – tudatta Tompáné Balogh Mária beledi polgármester. A buszforduló felújítása már évek óta húzódott, ennek – előzetes tervek szerinti – bekerülési ára huszonötmillió forint lett volna. Az összegre többször pályázott a városháza, ez idáig eredménytelenül. Végül saját erőből, ötmillióból megtörtént a felújítás. A polgármester hozzátette, a tervezett és tényleges költség közti különbség árulkodó, arról, hogy a pályázatokhoz szükséges engedélyek és tervek mennyire megdrágítanak egy-egy beruházást.

– Próbáltunk hasonlóan takarékos módszerrel élni a városháza felújításánál is, ebben az esetben egy elszármazott vállalkozó fedezte a költségeket – mondta a polgármester. Utóbbi felújításnál csak az anyagköltség tizenkétmillió forint lett volna. – A temető kerítésének felújítását is az elmúlt időszakban kezdtük meg, ám itt hozzá kell tenni, terveink vannak a ravatalozó felújítására is, egyelőre egyeztetünk a tervezővel.

A városháza felújításánál egy elszármazott vállalkozó fedezte a költségeket – tudatta Tompáné Balogh Mária.
A városháza felújításánál egy elszármazott vállalkozó fedezte a költségeket – tudatta Tompáné Balogh Mária.

Beleden évek óta visszatérő probléma a Kossuth utca helyzete. A polgármester tájékoztatása szerint a napokban átadták a kivitelező cégnek a munkaterületet, várhatóan tizennyolc nap alatt elkészül a csatornázás, utána jöhetnek az útépítők. Az előzetes számítások szerint az ötvenhatmilliós felújításra tizennyolcmillió forintot nyert pályázaton a városháza, ám a költségek jelenleg negyvennyolcmillióra csökkentek, ami a támogatás arányos csökkentését is magával vonja.

– A lakosság véleménye az eltelt hónapokban nem változott a városi cím elnyerése kapcsán, többen kritikákat fogalmaznak meg a településről – jelentette ki Tompáné Balogh Mária. A legfontosabb kérdés mindenki számára a munkahelyhelyzet, ám a polgármester kijelentette, az önkormányzat nem tud teremteni szabad munkahelyeket, csak a feltételeket biztosíthatja. – Szabad területünk egyelőre kevés van, ami lenne, azokról több kereskedelmi lánc érdeklődött, de a feltöltött területre nem mernek áruházat építeni – mondta a polgármester. A településen terjengő hírekkel ellentétben nem emelik a vállalkozók helyi adóját.

A munkahelyekről szólva Tompáné még kijelentette, településőrt keres a városháza, ám a meghirdetett helyre nem nagyon tolonganak a helybéliek. – A válság óta nem szűnt meg helyi vállalkozás, ami akár bizakodásra is okot adhatna – mondta a polgármester.

A kisváros életének következő lépése a városrendezési terv megalkotása lesz, melyről a következő ülésén dönt a képviselő-testület.

Olvasóink írták

 • 5. Bettikedrága 2010. június 25. 10:45
  „ez 1 nagy szaraság!!!
  már 100-szor elmondták!!!”
 • 4. fiatal 2009. október 23. 06:52
  „watchman bocsánat.”
 • 3. fiatal 2009. október 23. 06:51
  „wazchman=reális?:)))
  kitűnő hozzászólok,de nem is ez a legnagyobb értékük hanem a "jóindulat"...:)))”
 • 2. watchman 2009. október 22. 23:19
  „A szerzői jogvédő hivatal kapásból 30 százalékkal emelte a díjait
  az autótulajdonosok majd városi díjat fognak fizetni és még
  lesz elég adóforma amit lehet alkalmazni.”
 • 1. Nikon 2009. október 22. 11:53
  „Tisztelt polgármester elfelejtette megemlíteni, hogy a frissen felujított városháza ajtaja életveszélyes.Milyen feltételeket biztosít a vállalkozók számára?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazás a múltba

Acsalag - Időutazásra hívta a helyi Szent Lőrinc Egyesület az érdeklődőket a kultúrházba. A… Tovább olvasom