Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Nem konferenciák kellenek, hanem párbeszéd

Kapuvár - A kapuvári turizmusban dolgozók szerint csak a fürdő hozhat turistákat a városba. A szakemberek véleménye az, hogy nem konferenciákon kell megoldani a helyi turizmus fejlesztését, hanem a kapuváriaknak kell egy asztalhoz ülniük.

A kapuvári városvezetés részéről többször elhangzott az a kijelentés (vagy óhaj), hogy Kapuvár fejlődésének záloga a helyi turizmus fellendítése a termálfürdő, a kerékpáros- és gyógyturizmus révén.
Tarcsai Györgyné, a kapuvári kemping vezetője szerint napjainkra kialakult az a kör, amely kimondottan Kapuvárt keresi nyaralása során. A kempingvezető elmondta: a kánikula beköszöntével is csak mintegy húszszázalékos a kemping kihasználtsága.

– Ennél több – hatvan százalék – csak pünkösd idején volt. Véleménye szerint egy kialakult, jobbára nyugdíjas réteg jár Kapuvárra, akik semmilyen más programra nem kíváncsiak a fürdőn kívül. – Hiába tájékoztatjuk vendégeinket a környék turisztikai nevezetességeiről, egyáltalán nem érdekli a vendégeinket más lehetőség – jegyezte meg a szakember. Tarcsainé nagy reményeket fűz(ött) a nemrég megnyílt kerékpárcentrumhoz, ám azt hozzátette: a létesítménynek még be kell indulni. – Egyetlen dolgot viszont nem tartok jónak, nem konferenciákat kell szervezni olyan emberek részvételével, akik csak gyűlésezni járnak Kapuvárra, hanem a helyi vállalkozóknak és a vezetésnek kellene egy asztalhoz ülniük, mert úgy gondolom, mi tudjuk igazán megoldani a kapuvári turizmus fellendítését – jelentette ki Tarcsai Györgyné. Azt még hozzátette: útfejlesztéssel lehetne még a színvonalon lendíteni, a turisztikai szolgáltatások terén már lekörözte Kapuvár a szomszédos településeket.

Ez utóbbihoz Csőrés Balázs, a kapuvári fürdő üzemeltetője hozzátette: véleménye szerint még mindig van mit javítani az infrastruktúrán, szükséges még beruházás a fürdő környékére. Elsősorban egy szálloda, ám a vendéglátás terén is akad tennivaló.

Csőrés Balázs szerint a belföldi turizmus már érezteti hatását Kapuváron, egy-egy hosszú hétvégén szinte teljes telt ház van a fürdő környéki apartmanokban és szobákban.

– Így lesz ez a kapuvári Anna-napi búcsú hétvégéjén is – mondta. Úgy véli, jelenleg nem túl nagy az együttműködés a város és környéke között, pedig a kitörés iránya mindenképpen a Fertő-part felé mutat. A fürdő üzemeltetője szerint a kerékpáros-turizmusban az együttműködésben rejlik a jövő, terveik szerint őszig tesznek is lépéseket a kerékpárosok jobb kiszolgálására.

A város elképzeléseiről, terveiről és a lehetőségekről Hámori György polgármester elmondta: az egyik legfontosabb lépés volt a burgenlandi turisztikai szövetséggel kötött szerződés, melynek keretében az osztrákok szerveznek turistákat Kapuvárra. – Szerdánként idegen nyelvű vezetőt biztosítunk az idelátogatóknak, akik közt már osztrák, német és holland vendégek is voltak – mondta a polgármester. Úgy véli, az egy évre kötött kontraktus végén a tapasztalatokat hasznosítva hosszabb távú együttműködés is kialakítható a „sógorokkal". Hámori György szerint a másik fontos kérdés a kerékpáros-turizmus fejlesztése. – Ebben elsőbbséget élvez a Kapuvárt Pomoggyal összekötő kerékpárút megépítése, majd a vitnyédi szakasz Fertődig történő hosszabbítása.

Véleménye szerint a Dél-Rábaköz felé tartó szakasznál ezt jobban preferálják a turisták a Fertő-part vonzása miatt. Az idegenforgalmi elképzeléseket több fórumon is egyeztetik az osztrák szakemberekkel, de például egy kint élő magyar fiatalember is felajánlotta közvetítését. – A másik fontos pont a kórházi fejlesztések megvalósítása, mely alátámasztja a gyógyturizmus terén elvárt elképzeléseinket, amit az úgynevezett KRESZ-park iránt érdeklődő befektetők is támogatnak. Oda gyógyszállót tervez az önkormányzat – mondta a polgármester. Hangsúlyozta: minden elképzelésük kivitelezése azonban a sikeres pályázatokon múlik, hiszen a városi büdzsében jelenleg a turizmus fejlesztésére sincs pénz.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégy játszótérből csak egy felel meg

Csorna - Csornán több millió forintot kellene költeni a játszóterek felújítására. Az önkormányzat jelenlegi anyagi helyzetében erre kevés esély látszik, valamilyen megoldást azonban – a gyerekek biztonsága érdekében – találni kell. Tovább olvasom