Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 4°C Még több cikk.

Nem kerülhető meg a globalizáció

Az „Út az intelligens társadalomhoz” című, Mihályiban tartott rendezvényen hangzott el az alapelv: „Aki innen kimarad, az lemarad!”
Nemrégiben a mihályi kastélyszállóban rendezték meg az „Út az intelligens társadalomhoz" nevű programsorozat rábaközi rendezvényét. A cél az, hogy elősegítsék a társadalom, a gazdaság és a közigazgatás bekapcsolódását az új kommunikációs eszközök mindennapi használatán alapuló lehetőségekbe. Hozzájárulva ezzel a gazdaság
versenyképességének, valamint tőkevonzó képességének javulásához.
A rábaközi kistérségi programban Dávid János egyetemi tanár az informatika és az intelligens társadalom összefüggéseit hangsúlyozta: „Aki innen kimarad, az lemarad!" – tette hozzá.

Dávid János felhívta a figyelmet a kistérségek kiemelt szerepvállalására, hiszen ahogyan mondta, ezekben a mikrotérségekben még meglévő kapcsolati tőkét felhasználva léphetnek ki a vállalkozók a globális kereskedelem piacára. Ám ezen követelményeknek csak a világháló által támasztott igények figyelembevételével felelhetnek meg a hazai gazdaság résztvevői. Utalt itt a nyelvtanulás fontosságára, valamint az információt közvetítő eszközök beszerzésére és ezek szakszerű és rendszeres használatára.

– A globalizációt nem kell vizsgálni, hogy szeretjük-e vagy sem, egyszerűen van – fűzte hozzá a kritikus hangokra reagálva az egyetemi tanár.

Részleges a Sulinet

Az információs társadalom kialakulásának elsődleges feltétele az informatikai eszközök elterjesztése. Ennek elősegítésére hívták életre a Sulinet-programot. Erről Csizmadia László, a téma egyik szakértője kijelentette: a program szélesebb társadalmi rétegek számítástechnikához jutásának megkönnyítését célozta meg. Azonban csak részben érte el célját, hiszen a beszerzett eszközök hetven százaléka a már meglévő számítógépek felújítására ment el, a vásárlóknak csak legfeljebb harminc százaléka volt új alkalmazó. Csizmadia László szerint a vásárlások közel fele a perifériák, valamint az alkatrészek irányába tolódott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három lakószobával bővítettek

Minisztériumi támogatással bővítették a Bágyogszováti Időskorúak Gondozóházát. A két új szobát,… Tovább olvasom