Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nem kellett a majális a városnak

Május elsejei, kulturális, a közvélemény érdeklődésére minden bizonnyal számot tartó rendezvény hiúsult meg Kapuváron. A szervezők állítják: az önkormányzati vezetők ellenérdekeltsége miatt.
A kapuvári városháza körüli parkban kulturális majális szórakoztatta volna a közönséget európai uniós csatlakozásunk napján, május elsején. A nagyszabású, kétnapos, de végül meghiúsult rendezvény szervezői szerint a város vezetői mondtak nemet ajánlatukra.
Két Kapuvárról elszármazott lokálpatrióta fiatalemberben, Sipőcz Lászlóban és Cserpes Fábiánban fogalmazódott meg a gondolat: szerveznek egy, a magyar hagyományokra, értékekre épülő majálist Kapuvár egyik legszebb részén, a városháza körül. Az Európai Unióhoz történő csatlakozás idejére, kétnaposra tervezték a rendezvényt. Ötletükkel megkeresték hát a város vezetését is, a városházán viszont nemhogy anyagi, de még csak erkölcsi támogatásban sem részesítették őket. „Félre vagyunk állítva..." – gondolták.
Cserpes Fábián egy Budapesthez közeli faluban él, de rendszeresen hazalátogat szülővárosába, „civilben" sportszponzorációval foglalkozó cégét vezeti.

– Terveink szerint hagyományos értékeket közvetítő kulturális rendezvényt szerveztünk volna – mondta Cserpes Fábián. – Képviseltették volna magukat a népi mesterségek, meghívtunk volna népművészeket, népzenészeket, néptáncosokat és magyaros ételekkel, illetve burgenlandi és magyar gazdák boraival kínáltuk volna a közönséget. Lehetőség lett volna városi sétakocsikázásra is. Elképzeléseinkkel megkerestük a város vezetését, a képviselő-testületet is, de számunkra megdöbbentő érdektelenséggel találkoztunk.
Cserpes Fábián és barátja Kapuvártól csak elvi támogatást és a helyszín biztosítását kérte.

– Az anyagi áldozat elhanyagolható, hiszen másfél millió forintot kértünk, de e nélkül is belevágtunk volna – folytatta a lokálpatrióta üzletember. – Hiányzott viszont az erkölcsi támogatás is, így csalódtunk a város vezetésében.

A szervezők szerint a legfontosabb érv a város részéről az volt, hogy az általuk rendezendő események ütköznek a városi programokkal. Cserpes Fábián viszont állítja: rugalmasan kezelték a kérdést és már leszervezett koncertet is lemondtak, hogy elkerüljék az egybeesést.
– Az egyik, a megyei közgyűlésben is dolgozó képviselő szabályosan le akart beszélni bennünket a tervünkről és csak az ellenérvekkel törődött. P egyébként egy programszervező kht. résztulajdonosa is, mégsem ismerte fel a kulturális majálisban rejlő lehetőségeket – jelentette ki Cserpes Fábián.
– Egyikünk sem él már Kapuváron, mégis ezt a várost tekintjük otthonunknak. Volt bennünk tenni vágyás és energia, amiből valami jó dolog jöhetett volna létre, de ebben megakadályoztak. A történteket rossz szájízzel vettük tudomásul és legközelebb kétszer is meggondoljuk, hogy érdemes-e tenni szülővárosunkért – vonta le a következtetéseket Sipőcz László, aki ma már Bécsben él, de munkája révén hetente megfordul Kapuváron.

Dr. Biró Péter polgármester szerint a város költségvetése nem engedi meg, hogy május elsején kétféle rendezvényt finanszírozzanak. A Cserpes Fábiánék által kért másfél millió forint tehát nagyon sok lett volna.
– Nem voltunk elutasítóak, a testület meghallgatta a szervezőket, én különösen támogattam az ötletet, mint kapuváriaktól származót – mondta dr. Biró Péter. – Az uniós csatlakozásra már kész programunk volt, így további költségeket nem tudtunk vállalni. A Kapuvári Napokon természetesen számítunk a fiatalemberekre. Engem nem érdekel, hogy Kapuváron bizonyos csoportoknak az az érdekük, hogy mások ne jelenjenek meg a városban, hiszen többféle igény van, azaz nem baj, ha többféle a szervezés is.

A Cserpes Fábiánék és a polgármester által emlegetett, a programszervezésben ellenérdekelt csoportból Magyar Attila önkormányzati képviselő is kifejtette véleményét.
– Nem emlékszem arra, hogy Cserpes úrék erkölcsi elutasítást kaptak volna, hiszen az ötletek és az elképzelések nagyon is hasonlóak voltak, mint amelyek a kapuvári művészeti csoportokban is felmerültek – mondta Magyar Attila. – A rendezvény költsége, a másfél millió forint nagy terhet rótt volna a szűkös anyagiakkal rendelkező önkormányzatra. Ráadásul a városban működő művészeti csoportokat sem keresték meg. Ellenérzéseket váltott volna ki, ha az évtizedek óta a város kultúrájáért munkálkodó együttesek összes támogatásánál lényegesen többet költünk el e nagyszabású rendezvényre. Az időben egybeeső programok pedig megosztották volna a közönséget és ellehetetlenítették volna az eseményeket. Cserpes úrékkal abban maradtunk, hogy tartjuk a kapcsolatot, de eddig újabb megkeresés a részükről nem történt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár pályázni fog az önhikire

A kapuvári képviselő-testület nem változtatta meg sem a művelődési központ, sem a zeneiskola… Tovább olvasom