Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nem kell a fűtésrendszer a lakóknak

Az önkormányzat felajánlotta Kapuváron a távhőrendszer üzemeltetését a lakóknak.
A kapuvári önkormányzat szerdán megbeszélésre hívta a városi távhőrendszert használó lakóközösségek képviselőit a további üzemeltetés mikéntjéről. A fórumon elhangzott: a város – mint üzemeltető és tulajdonos – felajánlaná, akár jelképes áron is, a további működtetést a lakóknak. Az indoklás szerint ezáltal a költségeket, különösen az alapdíjat nagymértékben lehetne csökkenteni.

Vitatott pontok

Tollár Regina közös képviselő elmondta: a lakók a városháza ajánlatát egyhangúlag elutasították. A tények ismeretében ez a döntés aligha okozott meglepetést, hiszen a lakótelepi rendszer régi és elavult. A földbe fektetett csövek is több mint húszévesek és a kazánházra is ráférne a rekonstrukció. (A jelenlegi szolgáltatóval kötött szerződés korszerűsítésre vonatkozó pontjai is állandó vitára adnak okot.) A megbeszélésen elhangzott: a jövőre megkötendő új szolgáltatási szerződésben már pontosabban szabályozzák a karbantartás és felújítás kérdéseit.

Külön kazánházzal

Kapuvár távhőrendszerében három egység van: a lakótelep kétszázharminc lakása, az úgynevezett „Fehér Ház" hetven és a Fő téri „Barna Ház" húsz fogyasztóval. Ez utóbbiakban a lakók elégedettek, mivel külön kazánházzal működnek. Itt leválások csak el-

enyésző számban fordulnak elő. Ha a lakók átvennék ezeket a kazánházakat, akkor kivonhatók lennének a távhőszabályozás alól, ők tárgyalhatnának a szolgáltatókkal, s maguk szabhatnák meg költségeiket.

Közös üzemeltetőt

Vertetics István, a hivatal városfejlesztési irodájának vezetője elmondta: amennyiben a lakóközösségeknek nem kell a rendszer fenntartása és üzemeltetése, úgy a városháza a jövő évtől pályázat útján keres szolgáltatót a rendszer üzemeltetésére. Hozzátette: a közös képviselők is egy közös üzemeltetőt szeretnének az egész városban. A további működést azonban a sorozatos leválások már veszélyeztetik. A lakótelep kétszázharminc lakásából közel nyolcvanan váltak le, vagy jelezték ebbéli szándékukat. Ha a tendencia folytatódik, a következő szolgáltatónak nem éri meg a rendszer üzemeltetése. A fórumon arra biztatták a lakóközösségeket: akadályozzák meg a további leválásokat. Ez amúgy nem nehéz, hiszen az egyedi fűtés bekötéséhez minden lakó hozzájárulása szükséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradtak a fejlesztések

Elmaradtak a Hanság–Fertőmenti TÉSZ tervezett fejlesztései. Nem kapták meg az állami… Tovább olvasom