Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Nem kaphatnak „bérhikit

Elfogadta a város idei költségvetését a kapuvári képviselő-testület. A tervezet készítői 140 milliós működési hiánnyal számolnak.

„ Pénzhíjánál nincs nagyobb fájdalom." Rabelais mondása a kapuvári önkormányzat 2003-as költségvetésének mottója. S mint az a hétfői képviselő-testületi ülésen kiderült, az idézet híven jellemzi a kapuvári helyzetet, hiszen a büdzsé készítői 140 millió forintos hiánnyal kalkuláltak. A tátongó pénzügyi lyukat hitelekkel próbálják befoltozni és bíznak az „önhikis" pályázatban is.

Dr. Biró Péter polgármester országos gondként emlegette a költségvetési vitában, hogy az önkormányzatok kiadásai növekedtek 2003-ra, így Kapuvár is nehezebb helyzetben van a korábbiakhoz képest. Attól azonban nem kell tartani, hogy intézménybezárásokkal próbálják enyhíteni a pénzügyi gondokat.

Borsodi Tamás jegyző elmondta: a hárommilliárd forintos büdzsé 88 százalékát az intézmények működtetésére fordítják, és csupán a maradékot költhetik el fejlesztésekre. Az önkormányzat a költségvetés egyensúlyban tartása miatt 140 millió forint működési hitelt tervezett. Erre az összegre a Pénzügyminisztériumhoz nyújtanak be pályázatot, mint önhibáján kívül hátrányos helyzetű település.
Lugosiné Kelemen Judit pénzügyi irodavezető szerint a hiánnyal együtt sikerült egy elfogadható tervezetet készíteni, majd arról számolt be, hogy a közalkalmazotti fizetésemeléskor létrehozott, úgynevezett „bérhikis" pályázaton Kapuvár nem vehet részt, mivel nem felel meg a feltételeknek.

Az önkormányzat bizottsági elnökei közül Boldis Géza feszítettnek nevezte a költségvetést. Kóczán Zoltán kijelentette, hogy Kapuvár nehéz év előtt áll, ám a hiány kezelhető. Magyar Attila szerint, noha a helyzet tényleg nem könnyű, az intézmények működtetése biztosítottnak látszik. Boross János önmérsékletre szólította fel képviselőtársait, Hámori György pedig azt hangsúlyozta, hogy ismerve a lehetőségeket, a legjobb tervezetet sikerült elkészíteni.

Némi zavart okozott a napirend tárgyalásakor, hogy Kóczán Zoltán a városfejlesztési bizottság elnökeként azt indítványozta, hogy a hulladékudvarra elkülönített 14 millió forintot tegyék át az utak felújítására szánt kerethez. A felvetés után már-már a hulladékgazdálkodás irányába indult el a vita, míg végül a képviselők többsége elfogadta az elnök módosító javaslatát, majd a költségvetési rendeletet is megszavazták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihelyezett egyetemi tagozat indul

Ez év szeptemberétől a hagyományos oktatási formák mellett felsőfokú szakképzés kezdődik a csornai… Tovább olvasom