Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Nem hallgatják meg a lakókat?

Pásztori polgármestere egy csornai iskolával kötött intézmény-fenntartói megállapodást.
A pásztori szülők egy része haragban van a falu vezetésével. Véleményük szerint a község vezetői nem hallgatják meg a lakosságot, pedig mind az iskola, mind a település útjainak ügyében ellentétes vélemények vannak.

Ónodi János, a falu polgármestere kijelentette: a helybéli iskola megszűntével Csornával kötött intézmény-fenntartói megállapodást (Kisalföld, 2005. szeptember 28.). Ám a tíz kilométerre lévő kisvárosba öt pásztori gyermek jár iskolába, ezzel szemben az alig két kilométerre fekvő Szilsárkányba közel húszan. Pásztori első embere szerint a szülők nem közölték véleményüket a falu vezetésével.

Baj az utakkal is

Lapunkhoz eljuttatott levelükben azonban a pásztori szülők egészen más véleményt fogalmaztak meg. Ahogy Roncs Gábor, az egyik érintett kisgyermek édesapja kérdésünkre elmondta: minden érv a Bogyoszló–Szilsárkány iskolatársulás mellett szólt. A kistelepülések közelebb is vannak.

Egy másik szülő, Kéri Károlyné hangsúlyozta: nem is értik, a polgármester miért Csornával kötött megállapodást. Németh Katalin, az egyik kisgyermek édesanyja felháborodottan mondta: a polgármester nyilatkozatában arról beszélt, hogy a szülőknek nem volt véleményük az iskola témájában.

– A tavaly év végi közmeghallgatást sem tartotta meg az önkormányzat, és egyéb fórumon sem voltak kíváncsiak a véleményünkre – mondta Rozs Kálmán.

Nem csak arról szól a vita, hogy a gyermekeknek hova kellene iskolába járni. A falu vezetése panaszkodik például a jelenleg épülő otthon környékén tapasztalható közlekedési viszonyokra (Kisalföld, 2006. február 28.). Roncs Gáborék szerint az építkezés velejárója a sár, a letiport – de meg nem épített – útpadka. A polgármesteri hivatal egyéb utak felújítására figyelhetne.

Kétszer tárgyaltak...

A felvetésekkel kapcsolatban megkerestük Papp Lászlót, Pásztori jegyzőjét, aki az iskolatársulásról szólva kijelentette: az eredetileg Szilsárkánnyal meglévő társulásból ez utóbbi település kihátrált úgy, hogy a pásztori vezetéssel nem egyeztettek. Pásztori önkormányzata végül Csornával kötött megállapodást.

– A kérdésben tudomásom szerint kétszer is tárgyaltak a lakók a polgármesterrel – mondta Papp László. Azt azonban hozzátette: a település vezetőjét a szilsárkányiak is kész tények elé állították a társulás ügyében.

Pénz pályázatból?

Az utakról szólva a jegyző elmondta: az elmúlt évben a település szinte összes útjának felújítását megterveztették. A kivitelezésre pályázati pénzeket várnak. A pályázatok önrészének kifizetésére azonban mintegy tizenötmillió forintra lenne szüksége az önkormányzatnak, melynek előteremtése jelenleg nehézségekbe ütközik. Papp László hozzátette: ezeken kívül a szennyvízhálózat tervezését is megkezdték, melynek fedezetére szintén pályázati pénzt várnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van erőszak családon belül is

A kónyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot Ellátó Társulás illetékességi területén jelenleg… Tovább olvasom