Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nem gólyafészek, csak „kezdemény

Olvasói SMS. „Micsoda dolog, hogy Csornán az E.ON dolgozói leszórják a gólyafészket? Mindez a Lehel téren történt. Felháborító!”
Olvasói SMS. „Micsoda dolog, hogy Csornán az E.ON dolgozói leszórják a gólyafészket? Mindez a Lehel téren történt. Felháborító!"

Az E.ON szóvivője, Egyházi Nikoletta elöljáróban érdeklődésünkre elmondta: cégük kiemelt figyelmet fordít a madárvédelemre.

– A hálózatot minden esetben úgy alakítjuk ki, hogy ne akadályozzuk a madarak leszállását. Csornáról ügyfelünktől érkezett jelzés, mely szerint fészektartót kérnek a gólyák védelmében a Lehel téri, Kismartoni utcai fészekkezdemény alá. Felvettük a kapcsolatot a Fertő–Hanság Nemzeti Park és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség szakembereivel. A helyszíni vizsgálaton egyértelművé vált, hogy műszaki, üzembiztonsági és munkavédelmi szempontból, sőt, természetvédelmi szempontból sem alkalmas a fészek kialakítására. Ráadásul a fészekkezdemény egy oszloptranszformátoron van, így azon kívül, hogy az üzemzavar kialakulásának lehetősége nagy, egyéb szempontok, például tűzveszély, vagyonbiztonság miatt is nagyon aggályos volt. Ezért kellett a fészekkezdeményt eltávolítani a hálózatról. A hatóság megállapította, hogy mivel ebben az évben ott biztosan nem lesz fehérgólya-költés, a gallyak eltávolítása természetvédelmi szempontból nem kifogásolható. Sőt, a szomszédos oszlopok miatt kimondottan jobb a gólyák távol tartása. Egyébként szándékunkban állt egy közeli, kisfeszültségű oszlopra fészektartót felszerelni, de a nemzeti park szakemberei – mivel a tapasztalatok szerint az ilyen „cserébe felajánlott" fészket a madarak csak nagyon ritkán fogadják el – ezt nem javasolták – tájékoztatott Egyházi Nikoletta, aki egy fotót is mellékelt a Lehel téri fészekkezdeményről (felvételünkön).

Olvasóink írták

 • 4. kroly 2012. július 01. 16:44
  „Szeretem az állatokat ,de tényleg nem találták meg az igazi fészekrakó helyet.Keresnek majd megoldást nem kéne ilyen tragikussan venni a dolgot.A Lehel tér környéke amugy is problémás a villany ellátás terén,egy kis szél és napokig jön a sötétség.Megoldást még ezidáig nem akadt a dologra,de bízakodunk hogy meglelik az okát.”
 • 3. hokiel 2012. június 28. 20:40
  „1 Goldman Ott a pont, igen, már lassan kirepülnek, a fészek lassan már nekik sem kell”
 • 2. Csajsziland 2012. június 26. 12:50
  „ha meg áramszünet lenne emiatt vagy elpusztulna a gólya, akkor meg az lenne a "micsoda dolog" ?!?!”
 • 1. Goldman 2012. június 26. 12:01
  „Úgy látszik a gólyák okosabbak, mint az sms írója, mert már lassan repülni fognak az idei költésű madarak, s nem pedig az ősök fészket rakni. :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szervezeti formában működik a kapuvári tűzoltóság

Ez év elejétől katasztrófavédelmi kirendeltségként működik a volt kapuvári tűzoltóság. Tovább olvasom