Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Nem forradalmat kell vívnunk ma

Az ötvenhatos forradalom és szabadságharc emlékére Kapuváron is ünnepséget tartottak.

Az ötvenhatos forradalom és szabadságharc emlékére rendezett kapuvári ünnepségen átadták a Sedes Sapientiae-ösztöndíjakat és emléktáblát avattak a városi Nemzeti Tanács tagjainak tiszteletére.

Szigethy Attila sírjánál

Az ötvenhatos forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepség a temetőbeli koszorúzással kezdődött Kapuváron. A helyi politikai és civil szervezetek, valamint az intézmények képviselői és a város vezetői helyezték el az emlékezés koszorúit Kapuvár híres szülötte, Szigethy Attila sírjánál, az ötvenhatos kopjafánál. Az ünnepi műsor a Rábaközi Művelődési Központban folytatódott a Sedes Sapientiae-ösztöndíjak átadásával, melyet a képviselő-testület oktatási bizottsága nevében Hámori György bizottsági elnök nyújtott át tíz helybéli fiatalnak.

Kiemelkedőt nyújtottak

Hámori György elmondta: mivel ’56 a fiatalok forradalmának számított, ezen a napon jutalmazzák azokat a kapuvári tanulókat, akik jó tanulmányi eredményeik mellett kiemelkedőt nyújtanak a város kulturális és sportéletében is.

Ünnepi köszöntőt mondott Kapuvár országgyűlési képviselője, Ivanics Ferenc. Kiemelte: napjainkban nem forradalmat kell vívnunk, de bátran ki kell állnunk a jövőnk mellett. A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium tanulóinak megemlékezése után szentmisét tartottak a Szent Anna-templomban. Innen a Páli Szent Vince katolikus iskolához vonultak az ünneplők, ahol felavatták az ötvenhatos városi Nemzeti Tanács tagjainak tiszteletére állított emléktáblát.

Emléktábla

Ahogy Biró Péter polgármester avatóbeszédében hangsúlyozta, az emléktáblával a város egy régi adósságot törleszt azokkal a kapuváriakkal szemben, akik 1956. október huszonhatodikán, a jelenlegi katolikus iskola épületében megalakították a Nemzeti Tanácsot. A megemlékezésen Varga Dóra olvasta fel az egykori iskolaigazgató, Nagy Kálmán ’56-os szavait. A város polgármestere kijelentette: az ilyen hősökre és lelkiismeretükre napjainkban is szükség lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenmilliós hitel az útjavításokra

A csornai képviselő-testület legutóbbi ülésén napirend előtti szokásos beszámolójában Papp József polgármester többek között arról szólt, hogy az elmúlt időszakban idehaza és Németországban is tárgyalt egy befektetővel a termálfejlesztésről. A testület még döntött a képviselő-testület 70 millió forint rövid lejáratú hitel igénybevételéről a városi útfelújítások fedezetének biztosítására. Tovább olvasom