Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Nem fogadták el költségvetést

A nagymértékű hiány miatt nem biztos, hogy idén lesz elfogadott költségvetése Rábaszentmihály önkormányzatának.
A nagymértékű hiány miatt egyelőre nem biztos, hogy idén lesz elfogadott költségvetése Rábaszentmihály önkormányzatának. A polgármester szerint óriási gond a faluban a csapadékvíz elvezetése.

Horváth Gábor polgármester szerint Rábaszentmihályon a közelmúlt egyik fontos eseménye volt, hogy befejeződött az utak aszfaltozása. Ezenkívül elkészült a település környezetvédelmi programja és rendezési terve. Hozzáláttak a községháza felújításához, amit az ablakok cseréjén kívül el is végeztek. Tavasszal folytatják a munkát. Saját forrásból vásároltak egy fűnyíró gépet, amelynek – tekintettel a nagy kiterjedésű zöldterületre – bőven lesz munkája. Kiépült a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó rendszer is a faluban. Ám mint sok más településen, Rábaszentmihályon is óriási gond a csapadékvíz elvezetése. Rendbe kellene tenni az árkokat, de ezt állami segítség nélkül nem tudják elvégezni.

Lehetetlen eladni az építési telkeket

– A 85-ös főút átépítése kapcsán reménykedtünk, hogy minket is megérint a fejlődés szele és elkészül az ígért összekötő út – mondja a polgármester. – Úgy tűnik, csalódnunk kell, noha jelenleg tíz kilométerre van tőlünk az első olyan út, amelyiken rendesen lehet közlekedni. Ezért aztán képtelenség befektetőt csábítani a faluba és lehetetlen eladni az építési telkeket. Számunkra az lett volna kedvező, ha nem a 85-ös mellé építenek még egy utat, hanem legalább hét-nyolc kilométerrel lejjebb.

Amint a falu vezetője fogalmazott, „nagyot nem tudnak alkotni", hisz az idei költségvetésnek a koncepcióját sem fogadta el a képviselő-testület.
– Egy 50–60 milliós büdzsé koncepciószinten is elfogadhatatlan 18 millió forintos hiánnyal, ami egyértelműen bizonyítja, hogy csökken az önkormányzatok támogatása. Így egyáltalán nem biztos, hogy lesz költségvetése az önkormányzatnak, mert semmit sem akarunk felégetni magunk mögött – fűzte hozzá a polgármester.

Hárman születtek, tizenhatan haltak meg

Az elöljáró közölte: jelenleg 550 lakója van a településnek, miközben a születések és halálozások aránya kifejezetten hátrányos és elgondolkodtató, az elmúlt esztendőben hárman születtek és tizenhatan haltak meg. Rábaszentmihályon az iskola alsó tagozata működik, az intézményben huszonkét gyerek tanul, az óvodába tizenhatan járnak.
– Rendezni kellene végre az oktatási intézmények sorsát. Mégpedig oly módon, hogy az állam biztosítja a fenntartásukhoz szükséges anyagiakat a falvakban, vagy létre kellene hozni egy jól felszerelt körzeti iskolát, megoldva a gyerekek utaztatását is – jegyezte meg az önkormányzati vezető.

A legfontosabb: pénz a működésre

Az idei tervek között a ravatalozó felújítása szerepel – „ha lesz rávaló" –, de mindennél fontosabb, hogy a működésre legyen elég pénz. Tervezik továbbá a falumúzeum épületének felújítását is. A helyi egyházközség pedig a templom tetőzetét szeretné rendbe tetetni. Ez utóbbi munkához a települési önkormányzat a lakosság segítségét kéri.
Végezetül Horváth Gábor elmondta: ha a falubeliek azt akarják, hogy az őszi választás után is ő legyen a polgármester, neki nem lesz ellenvetése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztották a teleházat

A sobori közösségi ház egészen csütörtökig nyújtott ingyenes internetezési lehetőséget a helyieknek, számítógépek hiányában viszont erre most nincs mód. Múlt péntekre virradóra ismeretlenek ellopták a sobori közösségi ház négy számítógépét. A tolvajok a jelentős anyagi kár mellett a kisközség közösségi életében is felmérhetetlen károkat okoztak. Tovább olvasom