Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Nem fogadnak kétes hátterű adományokat


A kilencvenes években a közbiztonsági és az egészségügyi helyzet javítására hozott létre az önkormányzat két alapítványt Kapuváron. A Kapuvár Lakosainak Egészségéért és a Közbiztonságunkért közalapítványok azóta szerves részei a helyi közéletnek.
A képviselő-testület legutóbbi ülésén számolt be a kapuvári önkormányzat létrehozta két közalapítvány az előző évi működéséről. A Kapuvár Lakosainak Egészségéért (KLE) és a Közbiztonságunkért (KB) közalapítványok kilencvenes évekbeli alapításuk óta szerves részei a helyi közéletnek. Míg előbbi az évente megrendezett egészségnapon keresztül, utóbbi többek közt a távfelügyeleti rendszeren keresztül teljesíti az induláskor vállalt célokat.

Najdek Lászlóné, a KLE kuratóriumának elnöke elmondta, az 1995-ben alapított közalapítvány már három évvel később kiemelten közhasznú szervezetté vált. Elsődleges célja a testi és lelki egészség védelme, szakemberek bevonásával. A szervezet évről évre megrendezi egészségvédelmi hetét.

Varga András hadnagy tart előadást a kapuvári iskolák tanulóinak a legutóbbi közalapítványi rendezvényen.
Varga András hadnagy tart előadást a kapuvári iskolák tanulóinak a legutóbbi közalapítványi rendezvényen.


– A tavalyi évet a pályázatok évének is nevezhetnénk, hiszen többek között mind a LEADER, mind a városközponti rehabilitációs projektekre pályáztunk – mondta Najdekné. Utóbbi pályázat keretében szeretnének parlagfű-mentesítést végezni Kapuváron. Ezenkívül a városban számos előadást szerveztek, melyeken rendre megfelelő volt az érdeklődés. Az elnök hangsúlyozta, tavaly az egyszázalékos felajánlásból 68 ezer forintot „gyűjtöttek össze".

A Közbiztonságunkért Közalapítvány jogelődje már 1993-ban megalakult, akkor helyi vállalkozók és több önkormányzat részvételével. Azóta a jogszabályi változások miatt 2005-ben újjáalakult a szervezet, ám céljai változatlanok maradtak: Kapuvár közterületi rendjének, közbiztonságának javítása, baleset- és bűnmegelőzés.

– Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk a drog- és bűnmegelőzésre. Ennek érdekében évente tartunk ilyen témájú előadásokat neves fővárosi szakemberekkel – mondta Papp Ferenc kuratóriumi elnök. A közalapítvány egyik legsikeresebb „beruházása" az úgynevezett Pártok Házában üzemelő távfelügyeleti központ, melyhez napjainkra közel száz cég és magánszemély csatlakozott. Az alapítvány esetében meg kell még említeni a Győri úton álló sebességmérő berendezést is, melyhez egy hazai biztosító is hozzájárult.

– Alapítványunkhoz évente 6 millió forintnyi adomány érkezik, ennek jó része a távfelügyelet üzemeltetéséből származik, 20 százaléka pedig egyéb adományokból – mondta a kuratóriumi elnök. Hangsúlyozta, mivel az alapítványnak nincs ráhatása a rendőrség működésére, ezért az adományozók nem is tudnak juttatásaik fejében különböző előnyökhöz jutni.

– Nem is volt erre példa az utóbbi évtizedekben, de ki kell emelnem azt is, hogy az adományok esetén megnézzük az adományozót is, kétes esetben nem fogadjuk el a juttatást – fogalmazott Papp Ferenc. Szervezetük egyik legutóbbi rendezvénye a májusban tartott vagyonvédelmi kiállítás volt, melyre a helyi iskolák fiataljait is meghívták.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolást kezdeményezett a Voki ellen

Árvay Péter tanár felszámolási eljárást kezdeményezett a Vocational Academy ellen. Amennyiben az… Tovább olvasom