Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Nem feltétlenül tartanák meg az iskolát

Idén az egészségház felújítására költenék a fejlesztési pénzeket Beledben. A kisváros polgármestere szerint, ha az állam átveszi az intézményfenntartást, az színvonalasabb oktatást jelentene.

Az óvoda, a napközis konyha és az egyik helyi utca felújítását emelte ki a tavalyi év beledi fejlesztései közül Tompáné Balogh Mária polgármester. Az idén az egészségházzal és további utcával folytatódna a kisvárosi újítások sora. A polgármester szerint az állam színvonalasabb oktatást tud biztosítani az átvételre szánt iskolákban.

– Közel százmilliós tartalékkal kezdtük el a 2011-es évet, amit aztán év közben folyamatosan fel is használtunk, 800 milliós helyi költségvetésünk mellett – mondta Tompáné Balogh Mária. Hozzátette, a pénzt a megnyert pályázatok önrészének biztosítására fordították, melyek között a legnagyobb az óvoda 64 milliós felújítása volt (40 százalékos önrésszel). A polgármester úgy fogalmazott, örül a felújításnak, hiszen az így megszépült és modernizált épület továbbra is a város egyik szép intézménye marad.

Másik tavalyi – pályázatos – felújításuk a napközi konyhája volt, melyre 9,2 milliót költöttek (1,4 milliós önrésszel). A felújítandó utcák sorát tavaly a Rába sor vette át, idén pedig három utcát szemeltek ki felújításra. Az akár önerőből is elvégzendő munkát az az utca „kapja", melynek lakói leggyorsabban vállalják a kialakított árkok és útszél tisztítását.

Beledi óvoda: A kisváros saját, immár felújított intézménye marad.
Beledi óvoda: A kisváros saját, immár felújított intézménye marad.


– Az idei év talán leglátványosabb munkája a sportcsarnok teljes felújítása lesz, melyet január közepén kezdünk és egy hónapig tart – beszélt terveiről a beledi vezető. A közel negyvenéves épület rekonstrukciójára egy tavaly megnyert pályázaton nyertek 18 millió forintot, melyhez a városháza 2,5 milliót tesz hozzá. Az éves tervben még az egészségház felújítása szerepel, melyre egyelőre keresik a forrásokat. A teljes munka mintegy 55 millió forintba kerülne, ami tartalmazza egy szakorvosi rendelő kialakítását is.

A közeljövő önkormányzati és oktatási változásairól szólva a beledi polgármester megjegyezte, az állam által átvett iskola feladatait az önkormányzatok „visszabérelhetik" az államtól, ám annyit hangsúlyozott, ha vagyon nélkül vehetik vissza, akkor talán eltekintenek a helyi oktatási feladatoktól. – Amúgy is a központilag szervezett és felügyelt oktatást tartom jobbnak – mondta Tompáné. A tervezett önkormányzati változtatásokhoz annyit tett hozzá, a városháza személyi feltételei jók (5 település 4500 lakosára 12 köztisztviselő jut), a várhatóan több feladathoz inkább még több munkatársra lesz szükség.

A változások között említett egy esetleges katasztrófavédelmi irodát (itt állomásozó tűzoltóval együtt), melynek kialakítására már folynak a tárgyalások.

– Nem felejtettük el a Rákóczi utca egységesítésére kialakított elképzeléseinket sem, ám ennek folytatására még keressük a forrásokat – mondta Beled polgármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lokálpatriotizmus és falumúzeumok

A Rábaköz számos településén működtetnek falumúzeumot, helytörténeti kiállítást. Körképünkből… Tovább olvasom