Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Nem érdemli meg Bősárkány

Három évtizedes gyűjtőmunkája eredményét tárta a nyilvánosság elé egy csornai nyugdíjas. A kiállítást elsősorban a fiataloknak ajánlja. Ám, miként panaszolta, nem mindenki viseltetik tisztelettel a rendezvény iránt.
Kovács Károly: Kár a kisboltokért.
Kovács Károly csornai nyugdíjas „Kereskedelmi hagyományok" címmel a saját gyűjteményéből kiállítást rendezett Bősárkányban. A tetemes mennyiségű anyag három helyiségben tekinthető meg, nyitvatartási idő nincs, de előzetes bejelentés után bármikor fogadják a látogatókat.
– 1944-ben kezdtem a tanulóéveket, s a jó munkám eredményeként 1946-ban felszabadultam – kezdte az emlékezést Kovács Károly.

– Ezután Pestre mentem dolgozni, ahonnan 1950-ben jöttem haza, katona lettem. Miután 1954-ben leszereltem, 1955. január elsejével léptem be Csornán a földműves-szövetkezetbe. Összesen negyvenkét évet dolgoztam a kereskedelemben.

Kovács Károly hosszú pályafutása során a boltvezetői poszttól az előadói, osztály-, illetve fő-osztályvezetői beosztáson keresztül egészen az elnökhelyettesi pozícióig jutott a Rábaközi ÁFÉSZ-nál. A kereskedelemtől nyugdíjasként sem távolodott el.

– Még aktív koromban Budapesten megtekintettem a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot, s nagyon megtetszett – fűzte hozzá. – Hazajöttem és elkezdtem a gyűjtőmunkát, amely már három évtizede tart. Az első gyűjteményemet beadtam a Csornai Múzeumba, ennek egy része most is szerepel az állandó kiállításban. Ismét hozzáláttam a gyűjtéshez és az ezen a kiállításon látható anyag annak a munkának az eredménye. Bősárkányban többek között a XIX–XX. század kereskedelmének, vendéglátásának eszközei, emlékei, katonai emléktárgyak, Csorna kultúrájával, a csornai zsidósággal kapcsolatos iratok, emléktárgyak láthatók. S mivel Bősárkányban vagyunk, egy gyékénysarkot is összeállítottunk.

Felvetődik a kérdés, hogy Kovács Károly tősgyökeres csornaiként miért nem a lakóhelyén mutatja be harmincéves gyűjtőmunkája eredményét.
– Szerettem volna Csornán helyet kapni, de sajnos nem jártam sikerrel – válaszolta. – Néhány napos kiállításra pedig nem érdemes ilyen nagy munkába belevágni. Így kerültem Bősárkányba és az ÁFÉSZ helyiségeiben össze tudtam állítani a kiállítást. Legfőképpen azért igyekeztem az elképzelésemet megvalósítani, hogy az ifjúság lássa, hogyan, milyen eszközökkel és körülmények között dolgoztak régen a kereskedők a családi kisboltokban. Meggyőződésem, hogy akkoriban emberibb volt a kapcsolat vevő és eladó között, mint manapság. A mai világban jóformán nincs kihez szólni. Kár a kisboltokért.

Kovács Károly a gyűjtőmunka mellett néhány éve megírta a Rábaközi ÁFÉSZ történetét. Jelenleg a csornai zsidóság történetét dolgozza fel, ezt a munkát mindenképpen szeretné befejezni. Végezetül szomorúan említette, hogy a kiállítás nem marad Bősárkányban. Szerinte nem érdemli meg a falu, hisz bedobálták a kiállítóhelyiségek ablakait, az útbaigazító táblát megrongálták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szárföldi intézmények egyelőre maradnak

Miként más településeken, Szárföldön is az egyik fő gond a lélekszám csökkenése. Bár a község… Tovább olvasom