Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Nem épülnek nagyobb társasházak

A négy évvel ezelőtti dömpinghez képest erősen visszaesett a lakásépítés a Rábaközben.
A négy évvel ezelőtti dömpinghez képest erősen visszaesett a lakásépítés a Rábaközben, pedig a megyei ágazat az egyik legjobb mutatókat produkálta az országban. A szakemberek szerint a befektetési szándékkal lakást vásárlók elfogytak és egyre kisebb a fizetőképes kereslet. Jelenleg a devizahitelek a népszerűbbek, melyek azonban nagy veszélyt rejtenek.

Az építőipari cégek és a vállalkozók szerint a 2000-ben megindult lakásépítési fellendülés napjainkra kifulladni látszik. A befektetők elmondták: az akkori lendületet a kamattámogatású hitelek megjelenése, valamint a betéti kamatok csökkenése okozta. Sok befektetni szándékozó választotta az ingatlanpiacot, úgy gondolták, az uniós csatlakozás később felfelé terelheti az árakat. Több ingatlanpiaci szakértő szerint azonban a környékbeli lakásárak nem mozdultak számottevően felfelé, vélhetően a Rábaközben tapasztalható, eredendően is magas árszínvonalnak köszönhetően.

Az egyik vállalkozó, Stipkovics Zoltán szerint a 2001-től 2003-ig terjedő időszakban az eladott lakások mintegy negyven százalékát befektetők vették meg, a maradékon osztoztak a tényleges lakók. A vállalkozó szerint a befektetők mára elfogytak és emellett nőtt a lakáskínálat is. Úgy véli, a jelenlegi visszaesésnek elsősorban a pénzügyi források hiánya az oka . Az építőipar is megszenvedte a csökkenést, mintegy harmincszázalékos forgalomcsökkenéssel.

Drasztikusan estek vissza a hazai hitelek

Hasonlóan nyilatkozott a Kató Aladár építőipari szakértő is, aki országos adatokkal támasztotta alá véleményét. Eszerint az év első öt hónapjában mintegy 46 milliárd forint volt a támogatott lakáshitelek összege, szemben a 2003-as év hasonló időszakának 83 milliárdjával. Véleménye szerint nemcsak a hitelek nagysága csökkent, de az egy hitelre eső összeg is, tavaly hétmillió forintot, idén már csak hatot vettek fel egy-egy lakásra. A vélemények megegyeznek abban, hogy az egyre gyakoribb devizahitelek reális veszélyt hordoznak magukban. Ezek összege három év alatt közel hétszeresére nőtt, de a forint esetleges gyengülésével a törlesztőrészletek drasztikusan megnőhetnek.

Csökken az épített lakások száma

Stipkovics Zoltán elmondta, míg évekkel ezelőtt épített olyan házat is, amelyben több mint harminc lakás volt, mára legfeljebb nyolclakásosat vállal. A trend megfordulását egy másik építési vállalkozó, Kunczi László is elismerte. Míg évekkel ezelőtt a társasház elkészültére a lakások 90 százalékát értékesítették, mára az otthonok nagyobb része még eladatlan az épület átadásakor. Kapuváron az elmúlt négy évben közel 150 új lakás épült, jelenleg alig több mint 20 készül. Csornán az elmúlt négy évben mintegy 170 lakás épült, a tendencia a múlt év végéig itt is növekedést mutatott, 2001-ben 27, tavaly pedig már 71 lakás épült. Idén azonban még nem kértek építési engedélyt új lakásokra.

Drágább telkek és anyagok

Az elmúlt esztendőkben a kapuvári lakások négyzetméterárai is változtak, négy éve 160 ezer forintba került egy kulcsrakész állapotú otthon, a jelenlegi ár 230 ezer forint. Ez utóbbi szinte azonos Budapest negyedik kerületének áraival. A vállalkozók szerint az emelkedésnek az építőanyagok árának növekedése az egyik kiváltó oka. Stipkovics Zoltán szerint a telekárak is felfelé kúsztak, míg néhány éve 10 ezerért vettek meg egy belvárosi négyzetmétert, jelenleg 30 ezer forintot is elkérnek érte. El is fogytak a belvárosi üres területek, Kapuváron jelenleg a Deák Ferenc utcában építik be a megmaradt foghíjakat.

Bérlakások kellenének

Kató Aladár szerint a gondokat a bérlakások nagyobb ütemű építésével is enyhíteni lehetne. Míg például Németországban a bérlakások aránya közel 60 százalék, addig nálunk 9. Ennek a magas bérleti díj az egyik oka, a Rábaközben 25 ezer forinttól akár 60 ezerig is elkérhetnek.
A lakáspiacon megyénk előkelő helyet foglal el az országban: az épített lakásokat tekintve az első egyharmadban vagyunk. Sajnos ehhez mérten magas az eladatlan lakások száma is: mintegy 800 vár még értékesítésre. Ennek nagy része azonban a megyeszékhelyen található, a Rábaköz kisvárosaiban elvétve egy-két otthon vár még gazdára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári táncosok Las Vegasban

Két tízéves kapuvári kislány a héten Las Vegasba utazhat, akik a kapuvári Diamant stúdió táncosai. Tovább olvasom