Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Nem engedik megszüntetni a rábacsécsényi iskolát

Rábacsécsény önkormányzata ragaszkodik iskolájához és nem kívánja feladni. Még akkor is, ha a település költségvetésének jelentős része az intézményfenntartásra megy el.
Régi problémája a rábacsécsényi önkormányzatnak a helyi iskola fenntartása. Az állam által nyújtott támogatás ugyanis az intézmény működési költségeinek csupán a felét fedezi, a többit a községi kasszából biztosítják. Az oktatási intézményt korábban négy település működtette, mára viszont Rábacsécsény egyedül maradt a feladat ellátására. A mostani nehéz helyzetről a falu első embere beszélt a Kisalföldnek.

– Az évek óta jellemző gazdasági megszorítások arra kényszerítik a településeket, hogy a pluszterheket jelentő feladatoktól megszabaduljanak, még akkor is, ha ezek kötelező feladatok és ha ezentúl az önkormányzatoknak semmilyen rálátásuk nem lesz a feladatok megvalósítására – fejtette ki véleményét Kovács József, a község polgármestere. – Hogy ebben az esetben a gyerek érdeke milyen mértékben sérül, az a mindenkori településvezetés, a szülők és természetesen a mindenkori kormány felelőssége. Évek óta községünk önkormányzata egyedül tartja fenn azt az intézményhálózatot, ami korábban négy település számára készült.

Kovács Józseftől megtudtuk: az intézmények működtetése felemészti a község költségvetésének jelentős részét. A szükséges 33 millió forintnak ugyanis csak mindössze felét biztosítja az állami normatíva. A polgármester határozottan cáfolta azt a felvetést, hogy csupán presztízsből, a falu fejlődésének rovására tartják fenn az iskolát.

– Tudjuk, hogy a kialakult helyzet gazdasági és politikai okokra vezethető vissza – jelentette ki Kovács József. – Miközben az ország vezetői a decentralizáció szerepéről beszélnek, ma már mindenki számára nyilvánvaló a pénzügyi központosítás.

„ A cél véleményem szerint a kisközösségekben működő, nem gazdaságos intézményrendszer teljes felszámolása, pénzügyi ellehetetlenítése."

Kovács József szerint, ha a jövőben csak azok az intézmények adhatnak be pályázatot, amelyek a megállapított tanulólétszámot biztosítani tudják, ez kétségbeesett lépésre kényszerítheti az önkormányzatokat.

– Több száz kistelepülési iskola szűnhet meg, kerülhet veszélybe vagy kényszerülhet átalakulásra, tovább rontva az oktatási rendszerben amúgy is tapasztalható esélyegyenlőtlenséget – mondta a rábacsécsényi polgármester.

– Mi azonban a háromszáz éves múlttal rendelkező iskolánk felszámolásához nem kívánunk asszisztálni. Tudjuk, vannak bizonyos európai uniós előírások, azt azonban nem tudjuk megérteni, hogy a döntést hozó politikusok miért nem veszik figyelembe, hogy a társadalmat a kisközösségek teremtik. Iskoláink, óvodáink helyben tartása tehát nemcsak a falvak felelőssége, hanem az egész országé is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utazó bűnözők okozzák a legtöbb gondot

A Csornai Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt évben csökkent az ismertté vált… Tovább olvasom