Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

˝Nem élik túl a kis önkormányzatok˝

Az önkormányzati, államigazgatási és oktatási rendszerek év eleji átalakítása, valamint a nemrég lezajlott adósságkonszolidáció úgy tűnik, csődközeli helyzetbe hozhatja a legkisebb vidéki településeket.

A feladatfinanszírozás messze nem fedezi az önkormányzatok kötelezően ellátandó feladatait, néhol még az elvont hiteleket is visszasírják. Rábakecöl esetében 40 százalékkal csökkent az állami támogatás mértéke a tavalyihoz képest – tudatta Tuba Erik polgármester.

– A jogszabályváltozások és az új feladatfinanszírozás bevezetése következtében a 2012. évhez képest több mint 16 millió forinttal kevesebbet fordíthatunk a településre. Az alapvető probléma az, hogy a kötelező feladatokat messze alulfinanszírozza az állam, így a saját bevételeinket kénytelenek vagyunk ennek kiegészítésére fordítani – ismertette az önkormányzati rendszer átalakítása utáni helyzetet Tuba Erik, Rábakecöl polgármestere.

A náluk maradó feladatok anyagi hátteréről elmondta, például a köztemetőre 166 ezer forint támogatást kapnak, viszont csak a hulladékszállítás több mint 200 ezer forintba kerül, és akkor még nem fizettek víz- és áramdíjat, nincs lenyírva a fű, elvégezve alapvető karbantartások, a felújításokról már nem is beszélve. A közvilágítás finanszírozása is elmarad a kiadásoktól mintegy negyedmillió forinttal. A zöldterületekre adott támogatásból már most látni, hogy nem lehet a település rendezettségét fenntartani, ráadásul a közfoglalkoztatásra igénybe vehető létszámkeret csökkenése is várható.

– A saját bevételek – kötelező feladatokhoz szükséges – átcsoportosítása miatt „kényszerből" hozott megszorítások már rövid távon is a település gyors pusztulásához vezetnek, ugyanakkor már ezen intézkedésekkel sem biztosítható a költségvetési egyensúly fenntartása – jelentette ki a polgármester. Hozzátette, ha nem számolnak azzal, hogy az új, közös hivatal fenntartásához nyújtott központi hozzájárulást rajtuk keresztül mozgatják, akkor is több mint 40 százalékkal csökkent az állami támogatás mértéke a tavalyihoz képest. – Véleményem szerint nincs az a kis önkormányzat, amely ezt hosszú távon túl tudja élni – fogalmazott a rábakecöli vezető.

Civilek: az új  finanszírozás miatt működésképtelenek lehetnek.
Civilek: az új finanszírozás miatt működésképtelenek lehetnek.

A nemrég lezajlott adósságkonszolidációról elmondta, az állam által tavaly átvállalt 15 millió forint adósság csökkentése a ciklus végéig tervezhető volt, most viszont egy év alatt ennél is nagyobb mértékű bevételkieséssel kell megküzdeni Rábakecölben, tehát a hiány az új állami finanszírozás következtében újratermeli önmagát, már rövid távon is.

A problémákat látva a kecöli testület nyilatkozatot fogadott el, melyben többek közt leszögezik: „...A feladatfinanszírozás keretében kötelező feladatokra adott támogatások nem fedezik a tényleges költségeket, ezért azok csak saját forrás terhére biztosíthatóak. A saját források átcsoportosítása a szociálisan nehéz helyzetben lévők megsegítését, a település fejlődését, a helyi kulturális, gazdasági, társadalmi és sportélet fenntartását lehetetleníti el. A közéletben eddig jelentős szerepet vállaló önkormányzat helyi feladatait segítő civil szervezetek támogatás nélkül működésképtelenné válnak. Az önkormányzati munka széles körű nyilvánossága nem biztosítható..."

 „Elnézést a puritán megfogalmazásért..." „A 2013-as év az önkormányzat és a lakosság számára is igen kemény esztendőnek ígérkezik. Elnézést ezért a puritán megfogalmazásért, de ez jutott elsőként eszembe, amikor megláttam, hogy mennyi pénzből gazdálkodhat településünk ez évben." E sorokat – hasonlóan rábakecöli kollégájához – Fodor Zoltán, a Pest megyei Szentmártonkáta független polgármestere írta, aki önkormányzati újságjában azt próbálja megmagyarázni a helyi lakosoknak, hogy idén miért is gazdálkodhat a település a tavalyinál 30 százalékkal kevesebb forrásból.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maglócai választás

A helyi választási bizottságnak harminc napja van arra, hogy kitűzze az időközi… Tovább olvasom