Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Nem elég az állami pénz a kötelező feladatokra

A feladatfinanszírozás bevezetésével az állami támogatások jobbára nem fedezik a települési kötelező feladatok tényleges költségeit. Az önkormányzatok tartalékaikat élik fel az idén.
Januártól új pénzügyi támogatási rendszert vezetett be az állam az önkormányzatok számára. Az úgynevezett feladatfinanszírozás azt jelenti, hogy a helyi önkormányzatokra kirótt, kötelező feladatokra az állami költségvetés nyújt támogatást.

A megkérdezett polgármesterek egybehangzó véleménye szerint azonban az új rendszer alulfinanszírozott. Nem mellesleg olyan elvonások után, mint a személyi jövedelemadó-visszatérítés, az úgynevezett adóerő-kiegyenlítés vagy a gépjárműadó hatvan százalékának elvonása. A településeken jobbára a „gombhoz igazítják a kabátot".

Jellemző a költségvetési szigorra Bogyoszló esete. Itt a tavalyi büdzsé 86,9 millió forint volt, szemben az idei 54,7 millióval. A támogatás összege 2013-ban 18 millióval kevesebb, mint az előző évben.

– Az idei állami támogatás teljes összege 15 millió forint. Ennyit kapunk kötelező feladatainkra. Többek közt a településfejlesztésre, a szociális ellátásokra, a temető fenntartására vagy éppen az út- és járdaépítésre – beszélt a részletekről Varga Tamás polgármester. Elmondta, a költségvetés készítésekor visszafelé számoltak. Tehát a meglévő pénzt osztották szét a feladatokra. Erre-arra természetesen kevesebbet, mint amennyi szükséges, vagy mint éppen a korábbi években. Ez azért fontos, mert az önkormányzatoknak csak nullszaldós költségvetésük lehet, nem szabad működési hiányt tervezniük.

Kocsis Róbert a bogyoszlói temetőt gondozza.
Kocsis Róbert a bogyoszlói temetőt gondozza.

A forráscsökkentésnek áldozatul esett a civil szervezetek támogatásának a fele és a helyi rendezvényekre is kevesebb jut. – Járda- és útfelújítást vagy -építést nem is tudunk a költségvetésünkben tervezni, egyszerűen nincs rá keret – mondta a polgármester. Érdekességképpen megemlítette, az erre a feladatra kapott állami forrás 439 ezer forint, ami mintegy 100 méter járdára lenne elég. A faluban 400 métert kellene építeni, s ez 1,6 millióba kerülne.

A község temetőjének fenntartására 196 ezret ad az állam, ám csak a szemétszállítás havonta 24 ezer forintba kerül. No és akkor még nincs kifizetve itt a víz, a villany és a zöldterületek gondozása.

– Az alulfinanszírozás másik példája a közvilágítás. Erre a község évente valamivel több mint kétmillió forintot fizet, noha alig 1,9 milliós állami forrás állna erre rendelkezésünkre – tette hozzá Varga Tamás.
Arra a kérdésre, hogy a költségvetésből hiányzó összegeket miből teremtik elő, a bogyoszlói polgármester úgy fogalmazott: – Idén a teljes községi tartalékot feléljük a feladatfinanszírozás miatt. Aztán, hogy jövőre miből fizetünk, azt senki nem tudja. 

Olvasóink írták

 • 5. hangok 2013. április 15. 09:44
  „Szilsárkány az egyik lepusztultabb utakkal és járdákkal bíró település. A polgármesteri felajánlás sok év ráfordítással fejleszthetné azokat. Ilyen tetteket mindenki valamiért, valamilyen célból tesz, ott is igaz! Szilsárkány község lakói nézzenek végig a falun, mindenhol összedőlt házak, igénytelek utcák! Sokmindenen lehetne fejleszteni! Majd meglátjuk mennyit fog fejlődni Szilsárkány a felajánlásból. Bogyoszlón, ha csak visszanézi itt a kisalföldes cikkeket, amiben nincs minden feltüntetve, az ottani polgármester nem kampányszöveggel, semmitmondó cikkekkel, nagyképű mondatokkal jelenik meg, hanem elért eredményekkel, megvalósult projektekkel, amelyért megérdemli tiszteletdíját.
  Szilsárkányban is példát lehet venni munkájáról és eredményeiről. Van mit tanulni Tőle!”
 • 4. totya75 2013. április 13. 12:07
  „Tisztelt Nagytibi!
  Minden tiszteletem a szilsárkányi polgármester úré, hogy lemondott a fizetése egy részéről. Van abban a helyzetben, hogy megteheti...én pedig nem. Tájékoztatásul közlöm, hogy jelen pillanatban a másik munkahelyemen egyszerű mg. alkalmazottként minden felelősség nélkül többet keresek mint polgármesterként. Ha ez a pofátlanul magas fizetés, akkor Ön el van tévedve a magyar átlagkeresetekkel kapcsolatban. Maradva Szilsárkány eseténél tájékoztatom Önt, hogy abban az esetben, ha Bogyoszló község is kapott volna az államtól adósságkonszolidáció és ÖNHIKI révén 10-12-millió forintot, felújításokra és fejlesztésekre is több kerülhetne. A fizetés körüli véleményét egyszerű demagógiának tartom, mert véleményem szerint aki dolgozik az vegyen fel fizetést is, ellenkező esetben fenn áll a veszélye az "amennyi a fizetésem annyi a felelősségem" válasznak. Ez a fizetésről lemondás piárnak jó, másra nem nagyon.
  Amint az újságban megjelent ez nem egyedi probléma és pláne nem a kormányra mutogatás hanem tények, melyeket több fórumon is jeleztünk az önkormányzati átalakítások során. Tény az is, hogy ígéret szintjén oda ahol nem volt adósság, várható ezzel kapcsolatban majd költségvetési kiigazítás is a kormány felől, melyet kíváncsian és reménykedve várunk, akár célzott fejlesztési támogatások formájában is. Ezen igény iránti felmérések elkezdődtek.
  Tisztelettel: Varga Tamás”
 • 3. duszaandras 2013. április 12. 11:18
  „Miféle tartalékokat élnek fel az önkormányzatok, hisze Szijjártó Pétertől tudjuk, hogy a Gyurcsány-kormány már gatyára vetkőztette őket!
  Ha csak nem a gatyájukban rejtegették eddig a tartalékaikat... Ám most ezt is megmentette (tőlük) a kormányzat.”
 • 2. nagytibi 2013. április 12. 08:27
  „Polgármester Úr nem a kormányra kellene mutogatnia, hanem példát vehetne a például a szomszédos település, Szilsárkány Polgármesteréről aki lemondott fizetése egy részéről, így máris talált pénzt járda felújításra stb. Az a baj, hogy egyes 700- 800 fős települések vezetői pofátlanul magas fizetést vesznek fel, mi lakosok meg csak hallgatjuk a kifogásokat, miért nincs a faluban normális közvilágítás, járható utak és persze mindig van kire mutogatni!Megoldás van, és példa is van rá, nem is olyan messze!Talán lehetne picit spórolni a fizetéseken és a fennmaradó összeget fejlesztésekre fordítani!”
 • 1. öröksoproni 2013. április 11. 14:25
  „Nyilvánvaló volt eddig is, hogy elvonásokkal, plusz befizetési kötelezettségekkel ez a helyzet lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néptáncos fesztivál Csornán

Tavaszköszöntő fesztivált rendeztek a csornai Városi Művelődési Központban. Tovább olvasom