Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Nem az akarat, a pénz hiányzik

A rábaközi falvakban is bőven lenne még feladat a középületek akadálymentesítése terén.
A középületek akadálymentesítésének 2004. december 31-i határidejét még 1998 áprilisában állapította meg az Országgyűlés. Ám az akadálymentesítettség a határidő lejárta után több mint egy évvel is csupán egyharmados készültségű volt országosan. A Kisalföld utánajárt, mi a helyzet ezen a téren a rábaközi településeken.

Rábapordányban adtak be pályázatot akadálymentesítésre, ám az elbírálás még nem történt meg. Dörben az orvosi rendelőt és a védőnői rendelőt már akadálymentesítették – tudtuk meg dr. Molnár Erika körjegyzőtől. Jobaházán az orvosi rendelőhöz és a községházához készült egy-egy rámpa. Ám mint Tóth Mihályné polgármester elmondta, a téma ugyan napirenden van, de egyelőre forrás hiányában nem tudják megvalósítani az akadálymentesítést. Vadosfán saját erőből megoldották a problémát mind az orvosi rendelőnél, mind a hivatalnál – mondta el Szakács Lajos polgármester. Zsebeházán a községházánál és az orvosi rendelőnél elkészült a rámpa, a kultúrháznál ez várhatóan szeptemberben történik meg – nyilatkozta lapunknak Nagy Gáborné, a falu vezetője. Barbacson az önkormányzat hivatalánál és a kultúrháznál rámpát készítettek és beadtak egy pályázatot az iskola akadálymentesítésére – válaszolta érdeklődésünkre Herczeg Tihamér polgármester. Rábatamásiban az orvosi rendelő akadálymentesítése teljesen megoldott. Az iskolánál és a községházánál elkészült a bejutást segítő rámpa, a vizesblokkoknál viszont még van hiányosság, amit szeretnének a közeljövőben megszüntetni – tájékoztatott Szabó István, a település első embere. Kónyban a most készülő és felújítás alatt lévő épületeken elvégzik a teljes akadálymentesítést. A régieken pedig folyamatosan kívánják pótolni ezt a hiányosságot – közölte az önkormányzati vezető, Aller Imre. A farádi elöljáró, Tompos Béla elmondta: sajnos korábban sem volt pénzük erre a célra és most sincs. Hozzátette, hogy aki a nótát megrendeli, fizesse ki a zenekart is, ez esetben a nótát megrendelték, de nem fizettek. Rábacsécsényben – Kovács József polgármester megfogalmazása szerint – sehogy sem áll az akadálymentesítés. Az ok náluk is a pénzhiány. Szalay Imre polgármestertől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Bősárkányban a földszintes, illetve a kétszintes épületek földszinti bejáratánál elkészültek a rámpák. A gondot az emeletekre való feljutás okozza. Az egészségügyi kombinátban a vizesblokkok s a mellékhelyiségek is akadálymentesek, a többi középületre vonatkozóan pedig elkészültek a tervek. Már „csak" a pénz hiányzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkaadói juttatások a Rábaközben

A munkaadók a fizetésen túl különböző juttatásokkal honorálhatják alkalmazottaik teljesítményét. Ilyen például az üdülési csekk, az utazási hozzájárulás, könyv- és kultúrautalvány hozzájárulás, étkezési és termékvásárlási utalvány. A törvény idén januártól 400 ezer forintban korlátozta a munkavállalóknak egy évben összesen adómentesen adható természetbeni juttatások mértékét. Tovább olvasom