Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Nem adták fel a postát

Ünnepélyesen keretek között átadták az új felújított postahivatalt Dénesfán, amely az önkormányzat birtoka.

Dénesfán továbbra is működhet a posta, noha a község lélekszáma hatszáz alatt van. Tegnap ünnepélyesen átadták a felújított épületet, ahol csökkentett nyitvatartási időben ugyan, de helyben fogadják az ügyfeleket.

A falu vezetése annak idején határozottan kiállt a postahivatal megtartása mellett. Az önkormányzat és a Magyar Posta Rt. tárgyalásainak eredménye, hogy a faluban nem szűnt meg a szolgáltatás. A hivatal működtetésének költségeit megosztották egymással.

– Minden településen ki kell szolgálni a forgalmi igényeket – mondta el az avatóünnepségen a Kisalföldnek Gulyás Ernő, a Magyar Posta Rt. nyugat-magyarországi területi igazgatója. – Ha szükséges, fix hivatallal, vagy ha elegendő, mobil postával. Számításaink szerint a hatszáz lakos alatti településeken elegendő az autó. Helyenként ugyan támadás éri ezt a megoldást, de az igényekhez igazodva működik. Ahol nagyobb volt a forgalom, ott az önkormányzattal együttműködve megmaradt a szolgáltatás. Nem teljesen egyedi a dénesfai példa sem, legutóbb másfél hónapja Somogy megyében adtunk át hasonló hivatalt. Ott is az önkormányzat vállalta a rendbetételt, de a posta is hozzáteszi a maga részét, ahol úgy érezzük, hogy szükséges.

A területi igazgatóság hét megyéjében több mint háromszáz postát zártak be az elmúlt néhány évben. A Kisalföld kérdésére Gulyás Ernő kijelentette: további postahivatalok bezárását nem tervezik. Az igazgató megjegyezte: a Dunántúlon most 244 mobil járat van, összesen 500 települést látnak el.

A posták bezárásáról annak idején költségtakarékosság miatt döntött a Magyar Posta vezetése. Gulyás Ernőtől, a Magyar Posta Rt. nyugat-magyarországi területi igazgatójától a Kisalföld megtudta: a mobilposta-rendszer bevezetésével számításaik szerint spóroltak. „Az intézkedés elérte a célját. Az ügyfeleket ki tudjuk szolgálni, nekünk viszont lényegesen olcsóbb a működtetés."

Egymillió került a falunak

Takács Lajos, Dénesfa polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta: az épületet, ahol korábban működött a posta, az önkormányzat megvásárolta az rt.-től és lakásokat alakított ki benne. A falu közepén szemelték ki új helyét, ahol az orvosi rendelő is van. A felújítás, az irodák kialakítása 1 millió forintjába került az önkormányzatnak, önerőből. Az épület külső tatarozása, a tetőszerkezet cseréje a 2006-os tervek között szerepel. Erre viszont már pályázati segítséget szeretnének igénybe venni Dénesfán.

Sikerek és kudarcok

Rábaszentandráson, mivel a községben csupán 520-an élnek, két évvel ezelőtt bezárták a postát. A hivatal azóta is üresen áll. Balázs József polgármestertől megtudtuk: a posta közös épületben van a faluházzal és a polgármesteri hivatallal. Annak idején ugyanis az rt. „beszállt" a kivitelezésbe. Most az önkormányzat úgy döntött, hogy megvásárolja az ingatlant másfél millió forintért. A tervek szerint teleházat alakítanak ki falai között.
Soboron viszont Dénesfához hasonlóan jár a mobil autó és megmaradt a postahivatal is, illetve közösségi házzá alakult. Ott működik ugyanis az eMagyarország pont, a könyvtár és különböző tanfolyamoknak is helyt ad. Az önkormányzatnak ez nem jelent jelentős pluszterhet, hiszen az épületet amúgy is fenn kell tartaniuk. „A költségeket Soboron is megosztva állja a posta, valamint a község" – tájékoztatott Nemes László polgármester.

Kettős megítélés

2004 nyara óta nincs fix posta Páliban. Helyére, az önkormányzati tulajdonú épületbe pénzintézet költözött. A helyiek körében viszont nem aratott osztatlan sikert a mobil posta megjelenése. Póczik András polgármester azt tapasztalata, az idősek örülnek a mobilnak, mivel házhoz megy és ráérnek megvárni a járművet. A fiatalok, illetve a faluból ingázók viszont nem tudják igazán kihasználni szolgáltatásait.
– A mobil postás meg akar felelni az igényeknek, nem rajta múlik, hogy elégedetlenek a páliak a szolgáltatással. Ráadásul mivel községünk a 86-os főút mentén fekszik, balesetveszélyes is az út melletti várakozás, az utcai ügyintézés – jegyezte meg Póczik András.

Közös működtetés

A dénesfai postahivatal reggel nyolctól tíz óráig tart nyitva, utána délután két óráig kézbesítést végez a postai alkalmazott. A dolgozó bérét, a közterheket, illetve a telefonköltséget a Magyar Posta Rt. fizeti, az egyéb kiadásokat az önkormányzat vállalta magára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiba vagy szabálysértés?

A sok csapadék nem kis fejtörést okoz a Pannon-Víz rt. csornai üzemmérnöksége dolgozóinak. A korábbi, naponta átlagosan 1300 köbméter mennyiséggel szemben 3600 köbméter szennyvíz kerül Csornán a vákuumos csatornarendszerbe. Azért, hogy a szolgáltatás fenntartható legyen, szippantós gépkocsikkal is szállítani kell a szennyvizet. Tovább olvasom