Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Nem adják el, 50 millióból felújítják az egykori járásbíróságot Kapuváron

Pályázati pénzből ötvenmillió forintot nyert a kapuvári városháza az egykori járásbíróság felújítására. Az épület jelenlegi funkciói maradnak és az önkormányzat megtartja tulajdonában.

A Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program (ROP) keretében ötvenmillió forintot nyert Kapuvár. A ˝Településkép megújítása Kapuváron˝ néven beadott pályázat több mint nyolcvanszázalékos támogatottságú, így a felújítás 56,2 milliós költségéből ötvenmilliót pályázatból szerzett a város.

Az egykori járásbíróság épülete régen...
Az egykori járásbíróság épülete régen...

Ebből kicserélik a nyílászárókat, felújítják a lábazatot és a teljes homlokzatot is. Hőszigetelnek, a tető javítása mellett új bejárati ajtót is kap a patinás épület. Korábban felmerült, hogy az akkori önkormányzat szabadulna az egykori járásbíróságtól, ám Hámori György polgármester hangsúlyozta: ez lekerült a napirendről, az önkormányzat megtartja az épületet.

 ...és ma.
...és ma.

– Jelenleg teljes kihasználtságú a járásbíróság egykori székhelye, itt kapott otthont a Kapuvár néptáncegyüttes, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület és egy zenei stúdió is. A mostani pályázat hosszabb távú koncepció része, melyben célunk a városközpont teljes rekonstrukciója. Az impozáns épület felújítására a helyi költségvetésből nem futotta, ezért a városháza pályázott e célra. A folytatásban sor kerülhet többek közt a városháza rendbetételére is, szintén pályázatból – mondta Hámori György.


Egy kis történelem

A Fő tér 28. számú klasszicista épületébe 1881-ben költözött a járásbíróság báró Berg Gusztáv hathatós segítségével. Akkoriban idehozták Sopronból a járás telekkönyvét is. 1919-ben, augusztus 31-e után néhány nappal, a Szamuely-féle vérengzésre válaszul, az összeszedett kommunistákat a járásbíróság épületének udvarán láncolták össze. Az épület Fő téri homlokzatán sokáig látható volt egy 1921. június 8-án leleplezett emléktábla, mely Pintér Pál csendőrre, kapuvári járásparancsnokra emlékeztetett. A ház évtizedekig az I. számú óvodának adott helyet, de 1970-től volt a helyi Lenin Termelőszövetkezet irodája is.

Olvasóink írták

  • 1. tber 2010. április 07. 22:46
    „Ez egy jó hír. Az épületből egy igényes kis szállodát is kinézhetnék. Szerintem annak is jó lehetne ez a klasszicista épület. Habár nem vagyok szakember, de a város szerintem megérdemelne egy ilyen lehetőséget. Lehet, hogy be is jönne a számítás. Csak kérdezem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is jól működik a Közbiztonsági Háló

A 2010. március 29. és április 04. közötti időszakban a Csornai Rendőrkapitányság illetékességi… Tovább olvasom