Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Nem a munkahely hiányzik, hanem a szakember

Kapuvár - A kapuvári ruhaipari cégek vezetői szerint a helyi szakmunkáshiány a fejlődés gátja az ágazatban. A polgármester szerint már nem tudnak szakképzett dolgozót biztosítani az esetlegesen a városba költöző más cégeknek sem.
Kapuvár önkormányzata legutóbbi ülésén beszámoló hangzott el a város két ruhaipari cégének működéséről. Papp József, a Diadal Zrt. elnök-vezérigazgatója és Bujtás Vince, a Ruhaipari Zrt. elnöke is a szakképzett munkaerő hiányára panaszkodott. A cégvezetők szerint nem a gazdálkodó szervezetek feladata az utánpótlás képzése. A képviselők is mielőbbi lépéseket szorgalmaznak a szakemberhiány megszüntetésére, amely lassan a város fejlődésének legnagyobb gátjává válik.

– Jelenlegi helyzetünket inkább stagnálónak jellemezném, nagyobb mérvű fellendülést inkább jövőre remélek, amikor is több fejlesztési pályázatot adunk be – mondta a testület előtt Papp József, a közel négy évtizede alakult Diadal Zrt. elnök-vezérigazgatója. A részvénytársaság jelenleg öt varrodában dolgoztatja mintegy hatszáz (a távollévőkkel együtt nyolcszáz) munkatársát. A vezérigazgató szerint a cégnél minden évben bérfejlesztést hajtanak végre, melynek mértéke az elmúlt évben tizenhat, idén tíz százalék volt. Papp József elmondta: az átlagbér közel bruttó 138 ezer forint, ami az iparágban az egyik legmagasabb.

– Cégünk legégetőbb problémája a szakember-utánpótlás képzése, melyet jelenleg csak „házon belül" tudunk megvalósítani – hangsúlyozta Papp József. Kijelentette, az államilag finanszírozott varrónő- és műszerészképzés gyakorlatilag megszűnt Kapuváron. Erre Fábián Imre képviselő (a Berg-szakiskola igazgatója) megjegyezte: nem az intézményén múlik a varrónők képzése, évek óta nincs jelentkező erre a szakmára.

Azt már keserűen tette hozzá Hámori György polgármester is, hogy nemcsak varrónőnek, de más szakmákra sem akarnak a fiatalok jelentkezni. Kijelentette: nem arról kell beszélni, hogy a város vezetése hozzon Kapuvárra munkahelyeket, mert már nem tudnak szakképzett dolgozót biztosítani az esetlegesen beköltözőknek. Az egyik frissen Kapuvárra települt elektronikai cég többszöri hirdetés után sem kapott szakembereket a városban és környékén, s ez már a későbbi beruházásaikat veszélyeztetheti.

Az égető szakemberhiány leküzdésére a Diadal már a győri szakközépiskolával is felvette a kapcsolatot, de tárgyalnak a kapuvári Berg vezetőivel is.

A varrónőhiány mellett piacainak néhány évvel ezelőtti elvesztéséről beszélt Bujtás Vince, a Ruhaipari Zrt. elnöke. Mint elmondta, 2000-ben még ötszáz dolgozót foglalkoztattak, ám a neves partnerek keletebbre vitték gyártásukat, szinte ellehetetlenítve a Ruhaipari Zrt.-t.

– Örömmel jelenthetem ki, hogy ezen partnerek egy része lassan visszajön a magyarországi gyártókapacitások felé a minőségi munka miatt – mondta Bujtás Vince. Ez utóbbi tény és a gondos piackutatás révén 2005-re százharminc munkatársat meg tudtak őrizni, ami tavaly év végére száznegyvenre bővült.

– Piacainkat és gyártmányszerkezetünket már óvatos lépésekkel bővíteni is tudjuk, de idén már az is nagy szó, hogy kilábaltunk a veszteséges gyártásból – tette hozzá az elnök.

A szakképzés mielőbbi megoldására Németh Csóka Gábor alpolgármester egy háromoldalú találkozót javasolt a cégek, az iskolák és az önkormányzat bevonásával.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábcakapin segítséget vár a gyülekezet

Rábcakapi - Több mint tízmillió forintba kerülne a közel százhúsz éves rábcakapi evangélikus templom… Tovább olvasom