Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Nem a fenntartás, hanem a feladatellátás a kötelező

A kormányzat az intézménytársulások létrehozását tartja legjobb megoldásnak az iskolák, óvodák működtetésére. Erről az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára tájékoztatta a rábaközi polgármestereket.
Rábaközi községek polgármesterei februárban írtak levelet Hiller István oktatási miniszternek. A településvezetők a közoktatást érintő reformok, kormánydöntések ügyében keresték meg a tárcavezetőt. Azt kérték tőle, hogy kezdeményezzen törvénymódosítást, mert a jelenlegi intézkedések a közoktatásban olyan káros folyamatokat indíthatnak el, ahonnan nincs visszaút. A polgármesterek leírták: a megoldás az lenne, ha az alapnormatíván felüli ösztönző támogatáshoz akkor is hozzájuthatnának, ha nem tudják teljesíteni az óvodákban és alsó tagozatos iskolákban a törvényben előírt minimális létszámhatárokat.
A napokban a válasz is megérkezett Budapestről, dr. Szüdi János közoktatási szakállamtitkártól. Ebben leszögezi: az önkormányzatok nem intézményfenntartásra, hanem feladatellátásra kötelezettek, aminek többféleképpen is eleget tehetnek. Például társulásban való részvétellel, illetve megállapodással.

„A kormányzat az önkormányzati terhek csökkentése érdekében ösztönzi az intézményi társulások létrehozását, mely a feladatok hatékonyabb és célszerűbb ellátását biztosíthatja. Az alacsony gyermeklétszámú kisiskolák fenntartása óriási terhet ró a kistelepülési önkormányzatokra. E településeken az egy gyermekre jutó fajlagos összeg meghaladhatja a 300 ezer forintot évente. Az intézményi társulások létrehozása lehetőséget biztosít arra, hogy az ösztönző támogatások igénybevételével e fajlagos összegek lényeges mértékben csökkenthetők legyenek" – dr. Szüdi János leveléből.

A szakállamtitkár hozzáteszi: az intézkedésekkel nem az intézmény teljes felszámolását célozzák, hanem a racionális közoktatás-szervezés lehetőségét. A közös feladatellátás eredményeként olyan színvonalú intézményeket lehet létrehozni, melyek a hazai és uniós pályázatokon is sikeresek lehetnek és fejleszthetnek.

A válasz végén a polgármesterek kérésére reagálva kijelenti: ebben az évben a költségvetési törvény ilyen irányú módosítására nincs lehetőség, de a 2008-as elkészítésénél igyekeznek még jobban a kistelepülések feladatellátásához igazítani a finanszírozási rendszert.
A rábaközi polgármesteri levél megírását annak idején Takács Lajos kezdeményezte. Az államtitkári válaszra reagálva a Kisalföldnek megjegyezte: „cinikus".

– A levél utolsó mondata hűen jellemzi a kormány reagálását. Idén ugyanis már nincs lehetőség törvénymódosításra, de jövőre igazítanak a finanszírozáson. Nagyon jól tudják azonban, hogy az idei évben sorra megszűnnek a kisiskolák, vagyis nem lesz kinek adni 2008-ban – tette hozzá Takács Lajos.

Cs. K. A.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A képviselők támogatják az Anyakereszt felújítását

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen Turi György polgármester bejelentette: tiszteletdíjából 20… Tovább olvasom