Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nélkülözhetetlenek a falubuszok járatai

Hol újabb vásárlással, hol a régi járművek lecserélésével egyre több és újabb falubusz közlekedik a Rábaközben.

Hagyományos feladataik mellett akár szülésnél is segítséget jelentenek, nem egy esetben munkahelyet teremtenek ezek a járművek. Beledben már szervezik a járatokat.

Több újabb vagy cserélt falubusszal bővült a rábaközi települések járműparkja. Lapunk információi szerint például Szárföldön, Répceszemerén és többek közt Edvén is új Volkswagenek szelik az utakat. Míg Szárföldön újdonságnak számított a pályázatból megvásárolt jármű, addig Répceszemerén és Edvén az elavult buszokat cserélték újakra. A vidéki emberek szerint ezen járművek napjainkra nélkülözhetetlen elemei lettek a falvak életének. A kistelepülésekkel sűrűn tűzdelt Rábaköz egyik kisvárosában a közös hivatalhoz tartozó települések központilag szervezik a falubuszok járatos tevékenységét.

A Kisalföld információi szerint legutóbb mindenhol a Volkswagen típust részesítették előnyben. A közbeszerzéses pályázatokon (nettó nyolcmillió forint felett utóbbi kötelező) ezen típus megvásárlását nagyban megkönnyítette a pályázatokat kiíró és elbíráló szervezet, más típus esetén indokolni kellett volna azok szükségességét, a műszaki felszereltséget. Úgy tudjuk, 100 beszerzésből 99-ben az adott típust részesítették előnyben.

Balázs Ottó: Évente negyven-ötvenezer kilométert fut a falubusz.
Balázs Ottó: Évente negyven-ötvenezer kilométert fut a falubusz.


Az új buszokat azonnal használni kezdték. Így történt Edvén is, ahova tavaly augusztusban érkezett meg az új, kilencszemélyes jármű. – A tízmillió forint alatti pályázatok esetén teljes mértékű az állami támogatás a jelzett buszoknál, így Edve esetén is az áfatartalmat fizetik a helyi önkormányzatok – tájékoztatta lapunkat Nagy Attiláné, a beledi polgármesteri hivatal műszaki előadója. Hozzátette, az edvei buszt egyebek mellett gyermekek és idősek szállítására használják.
Az edvei busz is tagja annak a járműparknak, melynek menetrendjét a beledi hivatal szervezi. – A helyi iskola központi szerepe elvárja, hogy az ide járó gyermekek utaztatása zökkenőmentes és szervezett legyen – jelentette ki Nagy Attiláné. Az így összefogott hat buszból ötöt a helyi falugondnokok vezetnek, egyre sofőrt alkalmaznak. – A jobb kihasználtság érdekében a járműveket fuvarozásra, egyéb szállításra is használjuk – mondta a beledi hivatal munkatársa.

Ugyancsak nemrég vásárolt járművel közlekedik a répceszemerei falugondnok. Radics László polgármester elmondta, az előző, 11 éves buszt cserélték újra, mellyel a helyi időseket és óvodásokat szállítják.

A járművek működésével kapcsolatos történetekről sok vidéki tudna mesélni, egyebek mellett gyors segítségről is.

– Egyszer egy öröm és aggódás között lévő apuka rohant át hozzám, hogy ha nem segítünk, a felesége otthon szüli meg a gyermeküket. Azonnal buszra pattantam és az apánál jóval nyugodtabb anyukát a kapuvári kórházba szállítottam, ahol egészséges gyermeknek adott életet – mesélte a beledi busz vezetője, Balázs Ottó. Hozzátette: többször szállít idősebbeket, akik érdeklődőek, néhányan türelmetlenek, de tudják, a szolgáltatás számukra nélkülözhetetlen.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrzik és mentik értékeiket

Komoly és értékes programokat, előadásokat szervezett tavaly a Rábaközi Helytörténet-kutatók… Tovább olvasom