Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Nekünk építik...

Miért is kell a bejáratott és minden európai által elfogadott szabályokat felrúgni?
A minap egy Németországban dolgozó, s most hazalátogató ismerősöm azon értetlenkedett, hogyan lehet, hogy ebben az országban egyes autók felülírják a szerte Európában alkalmazott közlekedési szabályokat. Ezt a díszprojektként is számon tartott M86-os építkezésénél látottakra értette, ahol ugyebár az építő kamionok vidoran kihajthatnak a 85-ösre, 86-osra, megállíttatván az amúgy is agyonterhelt főutak forgalmát. Teszik mindezt azon szlogen jegyében, hogy „Önöknek építjük, az önök pénzéből". Ugye ismerős ez, még akkor is, ha az unió pénzéből építik.

Tényleg, miért is kell a bejáratott és minden európai által elfogadott szabályokat felrúgni? Talán ezzel gyorsítják az építkezést? Hiszen évtizedekig csúszott a kezdés, az a pár hét, amit a kamionok elsőbbségadásával vesztenének, még beleférne. Vagy a lassítás nélkül közlekedő kamionok nyomán olcsóbb lesz az építkezés? Ebben az országban, ahol egy homokdombra viaduktot építünk, mindezt a hegyekkel, szakadékokkal szabdalt horvátországi autópálya-építkezésekkel szemben nagyságrendekkel drágábban?

Végül egyetlen szándékot tudtam – sajnos – felfedezni ebben a KRESZ-erőszakban: a kivitelező konzorcium, mely pályázaton nyerte a beruházást (és nem szakad ránk az ég!) még azt is megteheti, hogy a szakminisztériumban elintézze, ugyan már, dobjanak ki évtizedes szabályokat a kedvükért, mert ők az embereknek építik, az ő érdekükben és különben is nekik nagyobb a ... mijük is?!

Az már csak hab tortán, hogy autósok százai cseréltetik szélvédőiket a millió felvert kavics miatt, a kivitelező cég pedig – itt viszont ragaszkodva a KRESZ-hez – a kamionvezetőkhöz küldi az autósokat, ugyan már kérjék rajtuk számon a bosszúságukat, mert ez a szabály. Aztán az is szabály – nálunk –, hogy éjjel nem építenek utat, mert az drága lenne! Ennél is? A nálunk politikailag és gazdaságilag természetesen fejletlenebb Németországban ez utóbbit is megtehetik, mert ott... mert ott miért is?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konferencia a vészkorszakról Csornán

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata „Vészkorszak a helytörténetírásban” címmel… Tovább olvasom