Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nehézségek a manipulált piacon

Cserpes István 1991-ben indította tejipari vállalkozását, ma már minden igényt kielégítő üzeme van Kapuváron.
A kétfős vállalkozástól jutott el a hatvan dolgozót foglalkoztató üzemig Cserpes István, a kapuvári Cserpes-sajtműhely tulajdonosa. Az előnytelen gazdasági viszonyokat termékei sokszínűségével tudja leküzdeni a tejüzem.

A gazdákra és a sajt- készítésre alapoztak

Cserpes István a csermajori tejipari iskolában sajátította el szakmája alapjait. A csornai tejporgyár volt első munkahelye, majd a változások szelét megérezve 1991-ben váltott. Önálló lett, üzemet indított. Ma már hatvan alkalmazottja van a kor követelményeinek mindenben megfelelő tejüzemben, naponta 10 ezer liter tejet dolgoznak fel.
– Abban az időben lettem önálló egy kollégámmal együtt, amikor a termelők csatornákba és a Parlament elé öntötték a tejet – beszélt a kezdetekről Cserpes István. – A rábaközi gazdákra és a sajtkészítésre alapoztuk a vállalkozást, napi ezer liter tej feldolgozásával kezdtünk. Az elmúlt másfél évtizedben folyamatos volt a fejlődés, a felvásárolt mennyiség is egyre több lett, amihez persze egyre több munkatársra is szükségünk volt.

Első üzemüket kinőtték

Magyarország uniós csatlakozása új kihívásokat jelentett a Cserpes-tejüzemnek is. Belvárosi üzemüket kinőtték, magasabb követelményeknek kellett megfelelniük, ezért a város iparterületén 2000-ben megkezdték a mai „sajtműhely" építését. Jobb és biztonságosabb körülmények közé került a sajt- és túrógyártás. Cserpesék nem akarnak a multifeldolgozókkal versenyezni, olyan termékeket állítanak elő, amelyek egyediek, csak rájuk jellemzők.

Mozgóboltokat hoztak létre

– A nagykereskedelmi piac sérülékeny, nagy a konkurenciaharc, ezért megfogalmazódott bennünk, hogy többféle termék gyártásával kerüljünk közelebb a fogyasztókhoz. Kisebb boltokban eddig is jelen voltunk, de ez már nem elég, „mozgóboltokat" kellett létrehoznunk. Megkezdtük az utcai árusítást, ma már nyolc járművünk van. Muszáj volt újítanunk, mivel tudomásul kell venni, hogy a hozzánk hasonló üzemek a hipermarketekbe nem kerülhetnek be. Nem tudjuk ugyanis nyomott áron értékesíteni termékeinket, a nagy áruházláncoknak pedig nem érdekük, hogy hamisítatlan, minőségi áru legyen a polcokon. Autóink Győrben, Sopronban és a Rábaköz területén jelen vannak, célunk az egész megye lefedése, sőt, egy mintaboltot is nyitottunk a megyeszékhelyen.

Kényszerből a Tejterméktanácsba

Cserpes István szerint a termelést nem éppen kedvező gazdasági körülmények között kénytelenek végezni. – Néhány évvel ezelőtt volt a legrosszabb a helyzet, amikor kormányzati akarattal a Tejterméktanácsba kényszerítettek bennünket. Ennek a szervezetnek gyakorlatilag a piac szabályozása, stabilizálása lett volna a feladata, de ehelyett milliókat vett ki a közepes vállalkozásokból. A nagy feldolgozók viszont jól jártak vele és talán éppen ez is volt a „feladat": megnehezíteni a kisebb életét, vagy esetleg eltüntetni őket a piacról.

Irreálisan nyomott árak

E folyamatok hatása egyébként ma is érezhető és sajnos nem állt meg nálunk, eljutott a termelőkig is. Ennek köszönhető ugyanis, hogy mi is egy hónapos lemaradásban vagyunk a kifizetésekkel. Az adósság bennünket is nyomaszt és köszönettel tartozunk a tejtermelőknek a türelemért. Meggyőződésem egyébként, hogy a mai rossz helyzetnek a multik egyeduralkodása az oka, akik befolyásolhatják a magyar piacot. Irreális viszonyokat és irreálisan nyomott árakat tudnak hosszú távon előidézni, amelyekkel mi csak nagyon nehezen tudunk versenyezni – zárta beszélgetésünket Cserpes István.

Specialitások

A Cserpes-sajtműhely egyik különlegessége a ricottatúró. Savóból készítik, Erdélyben ordaként ismerik. Könnyen emészthető, értékes fehérjéket tartalmaz, a sütéshez is nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik. Foglalkoznak különböző joghurtokkal is, Cserpes István szerint ezekbe csak az kerül, ami okvetlenül szükséges. „Semmilyen oda nem illő anyagot nem tartalmaznak termékeink. Sem színezéket, sem tartósítót, sem aromát, sem más adalékanyagot nem használunk. A joghurthoz például olyan gyümölcsdzsemet teszünk, ami csak gyümölcsből és cukorból áll. Ugyanígy készülnek a natúrsajtok, például a fonott sajtot most is hagyományos módon füstöljük. Erre a mozarella típusú sajtra amúgy is büszke vagyok, talán jelképe is üzemünknek."

Kevesen vannak

A piacon nem jellemző a Cserpes-sajtműhelyhez hasonló méretű vállalkozások jelenléte. Lacza János, a csermajori tejipari szakiskola igazgatója szerint említésre méltóak az Óvártej készítményei, illetve a győr-ménfőcsanaki Tebike bt. kecske- és juhsajtjai. Természetesen a szakiskola is készít sajtokat, legutóbb a vitnyédi sajtversenyen termékükkel különdíjat érdemeltek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérség: feloldódni látszanak az ellentétek

Egy éve alakult a kapuvári többcélú kistérség. A társulás elnöke szerint a kezdeti ellentétek napjainkra feloldódni látszanak, az eredmények között az orvosi ügyelet térségi kialakítását és a szociális ellátások elindítását jelölte meg. Tovább olvasom